Folyamatos készenlétben

2014. 05. 03.
|
Címkék: Kulisszák mögött 
Még csak tavasz van, de már nagyban készül mindenki a nyárra, a szezonra, és a napsütéses hétvégék számának növekedésével egyre inkább benépesülnek majd a vízpartok is.

Mindennek persze árnyoldala is van, mint ahogy azt Tar Mihálytól, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kommunikációs igazgatójától megtudtuk.

Úgy tudom, jóformán a semmiből kellett Magyarországon megteremteniük a vízimentési tevékenység feltételeit.

A történet kezdetei 1999-re nyúlnak vissza, amikor az egyesület mostani elnöke, Bagyó Sándor közel harminc emberrel megalapította a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát Zánkán. Mára nagyjából hatszáz taggal működünk. Előttünk komoly képzési előzményekről sem beszélhettünk. Mára persze lényegesen jobb azért a helyzet ennél, de hiányzik az egységes szabályozás, a működési kereteinket jóformán magunk alakítottuk ki. Gyakran még tengerparti országok szakértőivel beszélgetve is kiderül, hogy nálunk az átlagosnál keményebb elvárások érvényesülnek egy vízimentővel szemben. Egyre több olyan strandüzemeltető is hozzánk küldi képzésre a személyzetét, aki aztán végül nem tőlünk rendeli meg a szolgáltatást.

Kiből lehet ma itthon vízimentő?

Aki elvégzi a bő egyhetes, bentlakásos tanfolyamunkat, majd leteszi utána a kemény vizsgát. Ennek részleteit a honlapunkon bárki megtalálja. Egyébként főleg diákokkal dolgozunk, ami a munkavégzés szezonális jellegéből adódik. Jó páran vannak a csapatban olyanok is, akik már kinőttek az iskolapadból, munkájuk van, de még így is vissza-visszatérnek egy-egy hétre. Aztán olyanok is akadnak szép számmal, akik úgy vállalnak feladatokat, hogy azért cserébe anyagi javadalmazásban nem részesülnek.


Hány esetben járnak el a vízimentők egy szezonban?

Komolyabb ténykedést úgy 250-350 eset igényel egy évben. De most nem sorolom ide azokat a kisebb eseteket, amikor az emberek az elsősegély-nyújtási képességgel rendelkező vízimentőkhöz fordulnak. Ezekkel együtt jóval ezer fölött van a kérdéses szám, és akkor még csak a szezon két-három hónapjáról beszélünk. De az a célunk, hogy még a parton elejét vegyük annak, hogy aztán bármiféle segítségre legyen szükség. Így aztán az embereink akkor is akcióba lépnek, ha azt látják, hogy valaki hosszas napozás, netán egy kiadós sörözés után akar bemenni. Ebből kifolyólag aztán a vízimentőknek nagyon kevés „klasszikus” mentési szituációban kell eljárniuk. A feladat ettől még persze nem könnyű, hiszen a tűző napon kell folyamatosan készenlétben állni, a figyelmük pedig nem lankadhat. Ha pedig úgy hozza a szükség, lehet, hogy tényleg úgy kell visszahozni valakit az életbe.

Mik a legtipikusabb esetek? Figyelmetlenség? Felelőtlenség?

Két-három éve Ábrahámhegyen például egy akár állatorvosi lónak is tekinthető szituációba került az egyik vízimentőnk. Úgy délelőtt 11 körül kisodort a szél a partra egy úszógumit, ami nyilvánvalóan nem normális állapot. A kolléga bement a vízbe, ami ekkorra még nem is kavarodott fel, és 50-60 centiméteres mélységnél ott talált nyitott szemmel, nyitott szájjal, a víz alatt egy 2-3 év körüli kisgyereket. Kikapta, megrázta és megszólította, mire a kicsi sírni kezdett, vagyis túl sok időt még szerencsére nem töltött a víz alatt, de ha egy negyed perccel később érünk oda, már tragédia is történhetett volna. Az anyuka pedig ott állt tőle 4-5 méterre, beszélgetett, és semmit sem vett észre az egészből – így aztán meg sem köszönte az intézkedést, hiszen nem is értette, mi történt.

Nem hangzik túl jól, ha ez az állatorvosi ló…

Márpedig sajnos ez a valóság. Az esetek majdnem száz százaléka figyelmetlenségből vagy felelőtlenségből fakad, csupán elenyésző az olyan esetek száma, amikor rossz a csillagok állása, és például valaki a víz közepén kap allergiás rohamot egy darázscsípéstől. Ilyenkor egyébként négy-öt perc alatt a helyszínen teremhet a Rupert sürgősségi mentőhajó, amely egy esetkocsival analóg módon tud eljárni. 500 lóerős, kiválóan felszerelt járműről beszélünk, amely közel 90 km/h-s sebességre is képes.

Hány eset végződik tragédiával?

Az elmúlt tizennégy szezonunk alatt szerencsére tendencia volt, hogy töredékére csökkent a balatoni tragikus balesetek száma. A rendszerváltással elérkezett nagy szabadságérzet sajnos rossz irányba vitte el a folyamatokat a ’80-as évek végén: az emberek fejében is történt egyfajta változás, amolyan „mindent lehet” hozzáállás vált általánossá. Akkoriban előfordult, hogy negyven-ötven halálos baleset történt a Balatonon, de a vízi rendészet adatai szerint a szezonban tavaly öt alatt volt tóba fulladtak száma. Ebben persze az is közrejátszik, hogy régen nem volt még szakképzett vízimentés a tónál, illetve a folyamatos kommunikációs sulykolásnak is van érezhető eredménye. Nem szabályokat akarunk az emberek fejébe vésni, csak azt, hogy a józan paraszti ész szabályai szerint járjanak el a vízpartokon. Persze így is előfordul, hogy valaki ittasan a vízbe megy, és mindig lesz, aki fejest ugrik a félméteres vízbe, amit nagyon ritkán lehet egészségesen megúszni. Ezeket az eseteket egyszerűen nem lehet megmagyarázni. Soha nem fogjuk megérteni, hogy mire gondol, aki nem tud úszni, de mégis beugrik a mély vízbe a vízibicikliről: hogy mire a vízbe ér, már menni fog a dolog? Az említett kevés számú végzetes eset szinte mindig efféle felelőtlenségből fakad.

Említette a megelőzés fontosságát. Milyen erélyességgel lehet elejét venni a helyszínen az efféle eseteknek?

Senkinek sem tilthatunk meg semmit, de javasolni szoktuk a kollégáknak a határozott fellépést, ha úgy látják szükségét. Sokszor persze még ez sem használ. Balatonkenesén történt, hogy két ittas lányt első ízben még sikerült eltéríteni attól, hogy bemenjenek a vízbe, de másfél óra múlva már kisírt szemmel érkezett vissza az egyikük, miután a strandon kívül beúsztak a nádas másik oldalán. A barátnőjét aztán két nappal később találták meg holtan. Sokszor azért szerencsére happy enddel végződnek az ijesztő esetek. Nekünk alapvetően mindig a legrosszabb forgatókönyvből kell kiindulnunk, ha a szülő azzal jön oda, hogy eltűnt a gyereke. Ilyen esetekben nem ritka, hogy a strand  közönsége, 80-100 ember keresi csatárláncban az adott porontyot – tavaly nyáron történt, hogy az egyik gyerek a szüleihez ugyan nem talált vissza, de tudta, hol a nyaralójuk, így miközben százak keresték, végig ott ült a lépcsőn. Amikor kiderült, hogy épségben megvan, és bemondtuk ezt a hangosbemondóban, olyan ováció támadt, mint egy sikeres színházi előadás végén. A szülő ilyenkor két-három mondattal megkapja, hogy a gyerek nem plüssmackó, amit leteszünk valahová, és aztán ott is marad. De akivel egyszer megesett ilyen, az garantáltan jobban figyel majd.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el