Rosaceás? Hallott már a bőratkákról?

Szerző: Szimpatika
A rosacea tünetei a napsugarak hatására rendszerint rosszabbodnak, így ebben az időszakban még nagyobb gondot kell fordítani a panaszok kezelésére. A napfény és a meleg a betegség kialakulásában esetleg szerepet játszó bőratkák elszaporodásának is kedvez, így panaszok esetén mikroszkópos vizsgálat is indokolt lehet.

Nőknél gyakori panasz

„A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. Megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség férfiaknál is kialakulhat, de nőknél gyakrabban fordulnak elő panaszok. Az első tünetek általában 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek” – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa. Az arcon kialakult tünetek gyakran összefüggnek egyéb, pl. gyomor-bél rendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomás-ingadozás, az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, vagy az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Bőratkák is okozhatják

A Journal of Medical Microbiology 2012-es számában közölt egy kutatást, mely a Demodex atkák egy csoportjának, a Demodex brevisnek egyik baktériumát, a Bacillus oleroniust hozta összefüggésbe a rosacea megjelenésével. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a rosacea kialakulásában valóban szerepet játszhat a Demodex brevis bőratka, melynek jelenléte a felnőtt lakosság közel 40 százalékánál kimutatható. A kutatásból az is kiderül, hogy a rosaceás betegek arcán 10-szer több atka található. Az atka igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, a folyamatos körforgás tehát – kezelés hiányában – maximálisan biztosított. A Demodex baktériumainak a rosacea megjelenésében játszott szerepét erősíti az a megfigyelés is, miszerint a betegek tünetei felerősödnek két, az atkák elszaporodásának is igen kedvező külső körülmény hatására: napsütés (meleg) és magas páratartalom. A bőratkák szabad szemmel nem látható, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők. Vizsgálatuk mikroszkóppal történik és teljesen fájdalommentesen végezhető. Az alapos áttekintést követően, amennyiben bebizonyosodik az atkák jelenléte az arcbőrön, a kezelés egyéntől, a tünetek milyenségétől függően folytatódhat.

Tanácsok a hétköznapokra

A rosacea tünetei rendszerint rohamokban alakulnak ki, és a tünetes és tünetmentes periódusok hosszabb időn keresztül váltakozhatnak. A tünetek fellángolását a megfelelő kezelés mellett diétával, bizonyos életmódbeli tanácsok megtartásával és a rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával is megelőzhetjük.

Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, igy az alkohol és a forró, erős, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.

A napfény provokáló szerepét már említettük: javasolt  már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.  A szaunázás vérbőségfokozó hatása miatt szintén kerülendő.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és a vazelinalapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így fokozzák a gyulladás kialakulását. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan, illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek összetevői a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.


www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!