Interneten keresztül is kezelhető a depresszió?

Szerző: Szimpatika
Az interneten keresztül végzett kognitív viselkedésterápia épp olyan hatékony a pánikbetegség és a depresszió kezelésében, mint a hagyományos, csoportos változat – állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói.

„Emellett az internetes terápia sokkal költséghatékonyabb is – mondta el Jan Bergström, a Pszichiátriai Kutatóintézet doktorandusza. – Az eredmények hatására az internetes kezelés bevezetésre kerülhet a mindennapi gyakorlatba, és ezáltal a terápiás irányelvek is átalakulhatnak.”

Becslések szerint a depresszió a lakosság 15, a pánikbetegség pedig 4 százalékát érinti. A depresszió lehangoltsággal, örömtelenséggel, bűntudattal, letargiával, koncentrációs zavarokkal és álmatlansággal járhat, míg a pánikbetegség során pánikrohamok lépnek fel, amelyek távol tarthatják a pácienst egyes helyektől vagy helyzetektől. A pánikroham jellegzetesen szívdobogásérzéssel, remegéssel, hányingerrel és félelemérzéssel jár.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a kognitív viselkedésterápia mindkét betegség kezelésében igen hatékony, azonban kevés pszichológusnak van képesítése erre, így a kezelés nem mindenki számára elérhető. Ezért fejlesztették ki az internetes kognitív viselkedésterápiát, amelynek során a páciens egy netes önsegítő programban vesz részt és e-mail segítségével kommunikál terapeutájával.

A módszer kipróbálásában 104 pánikbeteg vett részt, akik internetes és hagyományos kognitív viselkedésterápián is részt vettek. Kiderült, hogy sok esetben mindkét kezelési mód ugyanolyan hatékony volt hosszú távon is, fontos azonban, hogy depresszió esetén az internetes kezelést korán el kell kezdeni. Súlyos depresszió és gyakori depressziós epizódok esetén az új terápiás módszer hatékonysága elmaradt a hagyományosétól.

Az eredmények hatására Stockholm egyik pszichiátriai intézetében már a rutinellátás keretében is elérhető az internetes alapú terápia, ezzel a svéd szakemberek valószínűleg világelsők a módszer alkalmazásában.


Forrás: https://www.betegszoba.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!