Óvintézkedésekkel trombózishajlammal is ülhet repülőre

2014. 04. 28.
Szerző: Szimpatika
Bizonyára sokan tudják, hogy a hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát. Ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul, ha repülőre akar ülni.

Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető fokozottan hajlamos a betegségre, ám eddig szerencsésen elkerülte a katasztrófa. Hogy van-e ilyenkor valamilyen teendő, és ha igen, akkor mi, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Hosszabb repülőút – nagyobb kockázat

A mélyvénás trombózis potenciálisan egy életveszélyes állapot, melynek során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik és kisebb-nagyobb vérrögök alakulnak ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, rossz esetben pedig a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat és embóliát okozhat, ami akár halállal is végződhet.

Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek, tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is komoly veszélyt jelenthet. Akiknél korábban előfordult trombózis, azok repülés előtt speciális kezelést igényelnek, leggyakrabban heparininjekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.

Repülés trombózishajlammal

Míg azoknál, akiknek már volt korábban trombózisuk, a helyzet egyértelmű, és mindenképp szükséges számukra a megelőző terápia, felvetődhet a kérdés, hogy mi a teendő azoknál, akiknél még nem következett be az MVT (mélyvénás trombózis), de tisztázott, hogy fokozott hajlamuk van rá?

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa szerint ebben az esetben a véralvadást gátló injekció alkalmazása attól függ, hogy milyen hosszú a repülés. „Természetesesen 1-4 órás utazás előtt nem kell megböknie magát annak, akinek még nem volt trombózisa, hosszabb utazás esetén azonban célszerű a megelőző injekció alkalmazása” – mondja a szakértő.

Tudni kell továbbá, hogy vannak súlyos öröklött trombóziskészségek, mint pl. a Leiden-mutáció homozigóta formája, amikor figyelembe kell venni, hogy milyen egyéb tényezők jöhetnek szóba az utazáskor, amelyek további trombóziskockázat-növelő (lázas megbetegedés, enyhe izomhúzódás, ütéses sérülés, fogamzásgátló szedése, menstruáció kimaradása, ami esetleg terhességet is jelenthet) tényezők lehetnek. Ebben az esetben akár 2-3 órás utazáshoz is – főleg, ha éjszakai járaton történik – javasolt az injekció alkalmazása, 4 óra feletti utazási időnél pedig mindenképpen szükséges a trombózismegelőző kezelés, akkor is, ha az illetőnél még nem következett be MVT.

„Általános szabály, hogy az utazás ne szűk nadrágban és kényelmetlen fehérneműben történjen, ami leszoríthatja a láb keringését, továbbá fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot (ne alkoholt), és amikor csak lehetséges, álljon fel és sétáljon pár lépést!” – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.



Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!