Az élhető gyerekkorért

2014. 04. 25.
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
Szinte mindenki hallott már az UNICEF-ről, láthatta a plakátjaikat, esetleg a reklámfilmjükkel is találkozott a televízióban. Az sokunk számára nyilvánvaló, hogy gyerekeken segítenek, de hogy ezt pontosan hogyan és miért teszik, azt kevesen tudják. Danks Emesét, a szervezet ügyvezetőjét kérdeztük.

Az UNICEF-et úgy ismerjük, mint az ENSZ azon szervezetét, mely elsősorban a harmadik világbeli gyerekeken segít. Sokakban felmerül a kérdés, minek törődünk mi, magyarok egy távoli ország lakójával, amikor itthon is komoly problémák vannak, például minden tizedik​ gyerek szegénységben él?

Az UNICEF most már több mint hatvan éve azért küzd, hogy a világon mindenhol valódi gyermekkora lehessen a gyerekeknek. Mi azt gondoljuk, hogy ez mindannyiunk közös felelőssége, attól függetlenül, hogy a Föld melyik pontján élünk. Azokban az országokban, ahol magas a gyermekhalandóság és nagyon nehezek az életkörülmények, azt tűzzük a zászlónkra, hogy egyetlen gyermek se halhasson meg olyan okok miatt, amelyeket megelőzhetnénk. Erről szól a „Higgyünk a nullában” kampányunk, amivel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy naponta 18 000 gyermek veszíti életét olyan dolgok hiánya miatt, mint a tiszta ivóvíz vagy a védőoltások, gyógyszerek. Azokban az országokban azonban (és ide tartozik Magyarország is), ahol a gyermekeknek nem az életben maradás jelenti az elsődleges kihívást, ott a gyermekkor jobb minőségéért harcolunk. Ezért foglalkozik kiemelten a magyar UNICEF a gyermekekkel szembeni erőszak problémájával, a gyermekjogok oktatásával és azzal, hogy felhívjuk a figyelmet a nélkülöző gyermekek megdöbbentően magas arányára.


Mi motiválhatja azt, aki nem rendelkezik vagyonokkal, mégis segíteni szeretne?

Megdöbbentő, de ma a világon egymillió gyermek meghal még azon a napon, amikor megszületik. Mindannyiunk közös ügye kell, hogy legyen, hogy ez ne történhessen meg. A világ fejlettebb régióiban élőknek kötelessége erőfeszítéseket tenni azért, hogy minden gyermekeknek esélyt biztosítsunk a túlélésre. Az UNICEF jelen van minden olyan országban, ahol az öt éven aluli gyermekek halálozása kiugróan magas; a korai gyermekhalál kiváltó okainak mindegyikével felvesszük a harcot. Igyekszünk gondoskodni tiszta ivóvízről (víztisztító tablettákkal, ivóvíz-adományozással, kútfúrással), magas tápértékű terápiás élelmiszert osztunk, vagy például tájékoztatjuk a szülőket arról, hogyan kerülhetik el a gyerekek az alultápláltságot. ​​Annak érdekében, hogy ezt a munkát végezhessük például Afrikában, itthon adományszervezéssel foglalkozunk. Sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen kicsi összeggel is mekkora segítséget lehet nyújtani. Aki ma például lemond egy gyorséttermi ebédről, az abból a pénzből egy teljes hónapig biztosíthatja egy nepáli kisgyermek megfelelő táplálkozását. De akár 10 forint is segíthet. Ennyibe kerül ugyanis egy víztisztító tabletta, amivel öt liter víz tisztítható meg. Bárki adományozhat, és ezzel kifejezheti, hogy nem közömbös számára, ami a világ más részein történik.

Számos híres ember lett UNICEF-nagykövet, Presser Gábortól Rooger Moore-ig, most pedig D. Tóth Krisztinát láthatjuk ebben a szerepben. Mi az ő dolguk, mit csinálnak pontosan?

Az UNICEF hazai programjait a legnevesebb magyar közéleti szereplők támogatják. ​​A „Higgyünk a nullában” kampányban – többek között – Cserhalmi György, Pécsi Ildikó, Azurák Csaba szerepel, míg a gyermekekkel szembeni erőszakról szóló 1% kampányunkban Schell Judit, Gryllus Dorka, Szabó Kimmel Tamás és Hegedűs D. Géza vett részt, más neves hazai művészek társaságában. Az UNICEF Magyar Bizottságának nagykövete pedig ez év februárjától D. Tóth Krisztina, aki kinevezését megelőzően már több mint egy éven keresztül segítette a munkánkat önkéntesként. A nagykövet feladata, hogy hangja és arca legyen azoknak a gyerekeknek, akik az emberek többsége számára láthatatlanok. De nem csak a szervezet kommunikációjában vesz részt a nagykövet. D. Tóth Krisztina például gyermekjogi előadásokat is tart az UNICEF oktatási programja, az „Ébresztő-óra” keretében.

A középiskolásoknak már kötelező az önkéntes munka: esetleg hasznukat tudják-e venni? Van-e lehetőség például arra, hogy valaki a harmadik világban, a tényleges helyszínen segítsen?

Fontosnak tartjuk, hogy az embereknek az adományozáson kívül lehetőségük legyen a munkánkban való személyes közreműködésre is. Ráadásul kicsi szervezet vagyunk, ezért pótolhatatlan (vagy megfizethetetlen) számunkra az a segítség, amit azoktól az önkéntesektől kapunk, akik saját munkájukat, tudásukat ajánlják fel nekünk. Aki ilyen lehetőségek iránt érdeklődik, annak azt ajánlom, hogy látogasson el az UNICEF Magyar Bizottság honlapjára, és iratkozzon fel az önkénteseink közé. De nem feltétlenül kell Afrikába utaznia annak, aki segíteni szeretne.

A világszintű szerepvállalás mellett magyar programjainkra is nagyon büszkék vagyunk. Sokat teszünk azért, hogy a gyerekeket valóban partnerként tekintsék a felnőttek a saját ügyeikben. Ennek érdekében például az iskolai gyermekjogi előadásokról szóló „Ébresztő-óra” programunk keretében idén szeptembertől már diákönkéntesek fogadására is van lehetőségünk. Ezenkívül gyakorlatilag minden anyagunkban, sajtótájékoztatónkon és a munkánkban közvetlenül is részt vesznek a gyerekek.

Mit tart a legfontosabbnak az UNICEF-nél végzett munkájában?​

Egy kiszolgáltatott gyermeknél nincs fájóbb​​. Egy héttel azután, hogy az UNICEF ügyvezető igazgatója lettem, a Fülöp-szigeteken végigsöpört az eddig mért legnagyobb tájfun, több százezer gyermeket téve hajléktalanná vagy árvává. Egyik pillanatról a másikra kellett egy rendkívüli katasztrófahelyzetben helytállnom. Ebben a drámai helyzetben is fantasztikus érzés volt megtapasztalni, ahogy alig két hét leforgása alatt a magyar emberek összefogása és adományai révén 35 millió forintnyi segélyt tudtunk a bajba jutott területre eljuttatni. Számomra az UNICEF munkája ezt a szolidaritást, felelősségvállalást és összefogást jelenti, ezért is örülök annyira, hogy itt dolgozhatom.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el