A hipertóniát túl is lehet kezelni

Szerző: Szimpatika
A népbetegségnek számító hipertónia kezeletlen esetben számtalan veszélyes szövődményt okozhat és többek között agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet. Éppen ezért érthető, hogy terápiájában nagy jelentőséggel bírnak a gyógyszeres készítmények, melyek megfelelő dózisáról a kezelőorvos dönt.

Azonban ahhoz, hogy a vérnyomás értéke a normál keretek között maradjon, a rendszeres kontroll és ellenőrzés elengedhetetlen, máskülönben könnyen a „túlkezelés” csapdájába eshet. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Van, hogy az életmódváltás nem elég

Bár a magas vérnyomás sokszor más betegségekhez kapcsolódik – ezt nevezzük másodlagos hipertóniának –, nem ritka, hogy a nem megfelelő életmód vezet a kiugró értékekhez, ugyanis a stressz, a nehéz, sós ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás elhanyagolása mind elősegítik a probléma kialakulását. Amennyiben valakinél ingadozó vérnyomást, esetleg hipertóniát diagnosztizálnak, előfordulhat, hogy „csupán” életmód-változtatással is lehet kezelni, ám sok esetben gyógyszeres terápiára is szüksége van a betegnek. A dózis beállítása kulcsfontosságú a magas vérnyomás normalizálásában, hiszen a nem megfelelő adagok alkalmazásának következményeképpen „túlkezelés” is előfordulhat, ami csaknem ugyanolyan veszélyes lehet, mint maga a hipertónia.

A tünetek megjelenése mindig figyelmeztető értékű

A vérnyomásprobléma sajnos nem mindig jár panasszal, azonban ha szédülés, fejfájás, fáradékonyság, illetve rossz közérzet lép fel, érdemes szakemberhez fordulni, még akkor is, ha már hosszú ideje vérnyomáscsökkentőt szed, ugyanis előfordulhat, hogy a tünetek a túlkezelt hipertóniára hívják fel a figyelmet.

Ennek elkerülése érdekében érdemes otthon rendszeresen megmérnie a vérnyomását, illetve panasz esetén 24 órás vérnyomásmérést kérnie orvosától, így fény derülhet az esetleges problémákra.

„Ha túl nagy az ingadozás a mért vérnyomásértékek között (pl. 110-170 szisztolés, 100-70 diasztolés), akkor érdemes a túlkezelés lehetőségére is gondolni. Ebben az esetben 24 órás ABPM végzése javasolt, hogy el lehessen dönteni, valóban erről van-e szó” – mondja dr. Kapocsi Judit.

Amennyiben bebizonyosodik a túlkezelés ténye, az eddig alkalmazott gyógyszeres terápia megváltoztatása válik szükségessé, melynek hatására nemcsak hogy visszaáll vérnyomása a normál értékek közé, de maga mögött tudhatja az esetleges kellemetlen és zavaró testi tüneteket is.

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!