Irigyelt idomok vagy kényelmetlen teher? – A mellkisebbítésről

Szerző: Szimpatika
A nők nagy része irigyli, a férfiak többsége abszolút előnyként gondol a nagy női keblekre, és akarva-akaratlanul tolakodóan megbámulja méretes mellekkel rendelkező hölgyeket. Ők azonban megtapasztalják a dolog árnyoldalát is: a túlontúl nagy mell fájdalmas, kényelmetlen és kihívó lehet. Hogy ne csak az előnyökkel foglalkozzunk, nézzük, milyen megoldást kínál a korszerű plasztikai sebészet.

Bár többen vágynak nagy keblekre, mint kisebb idomokra, egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor kiderül, hogy fizikai fájdalmat okoz vagy egyéb szövődményekkel, bőrgyógyászati problémákkal is jár a mell nagysága, hogy az ebből adódó mindennapi kellemetlen helyzeteket már ne is említsük. Többen szégyenérzetről panaszkodnak, mondván, könnyűvérűnek tartják őket, mivel nem tudnak megfelelően öltözködni; igyekeznek rejtegetni extrém idomaikat, így ruházkodáskor is adódnak problémák. „Borzasztóan zavar, hogy nem tudok rendesen felöltözni, mert az elegáns, kifinomult ruhák sokkal jobban állnak a kis mellű lányokon, ráadásul hiába próbálnám elrejteni őket, nem lehet. Ebből több konfliktusom is adódott a korábbi párkapcsolataimban, számtalanszor nekem szegezték a kérdést, hogy »Minek teszed ki?«, pedig egy méretesebb mellen sajnos minden ruha kihívó” – vallja Erika (31), akinek már más nőkkel is meggyűlt a baja az állítólagos „mellmutogatás” miatt.

Fájdalmas, kényelmetlen, bőrproblémákkal jár

Az általunk megkérdezett, önmagukat nagy mellűnek definiáló nőket szinte mindennapos nyak- és hátfájás gyötri a mellkasra nehezedő túl nagy súly miatt, melynek hatását a rossz, előregörnyedő tartás is fokozhatja. Visszatérő probléma minden nagy mellű nő életében a sportmelltartó vásárlása, ami szinte megoldhatatlan kihívás, akárcsak a hason alvás. Van, aki csak és kizárólag speciális sportmelltartót hord a hétköznapokban is, és van, aki küzd a normál melltartóval, de estére megfájdulnak tőle a mellei.

„Nekem hormonkezelés miatt nőtt jókorára a mellem – panaszolja Kinga (29). – Estére fáj a melltartótól, hason szinte képtelenség aludni, csak esetleg úgy, hogy az ember maga alá teszi a kezét, és a futás is kín, még sportmelltartóval is. Vagy csak én nem tudtam normálisat venni…” Judit (37) harmincadik születésnapján plasztikai sebészhez fordult és megcsináltatta a melleit, nem sokkal szülés után. „Régóta foglalkoztatott a gondolat, mert mindig is sportoltam és nagyon zavart, nehéz volt „cipelnem” őket, de szülés után még rosszabb lett a helyzet. Gyakran volt hátfájásom, és a melltartóvásárlás sem ment könnyen, sőt nemritkán még a levegővétel is nehézkes volt. Megelégeltem a helyzetet. Egy kosárméretet „vettek le” a mellemből – D-ről C kosárra váltottam. Eleinte furcsa volt, de minden problémám megszűnt ezzel. Most már zavartalanul tudok sportolni is.”

A túl nagy emlő két alapfajtáját különböztetik meg: ez egyik, amikor az emlő zsír- és mirigyállománya egyaránt kórosan nagy, a másik, amikor csak a zsírtartalom növekszik. Ez utóbbi általában a túlsúly vonzata, és ez a ritkább eset. Ha a mell nem kóros méretű, akkor szubjektív, hogy mi számít túl nagynak; alaphelyzetben ránézésre eldönthető, hogy a testalkathoz megfelelő-e az emlő mérete. „Magasság és testalkat kérdése, mekkora az a kebel, ami már egészségügyi problémákat okozhat – fogalmaz dr. Varga Klára plasztikai sebész. – A mell súlya a gerincet is megterheli, több betegem panaszkodott állandó hátfájásról. A túlzottan nagy mellméret gyakran jár együtt a keblek lógásával is, amit a kor vagy a túlsúly súlyosbíthat. A normál fejlettségnél nagyobb emlők komoly mozgásszervi betegségeket is okozhatnak a viselőjüknek, idővel a nyakon púpszerű képződmény alakulhat ki. A mell alatti bőrfelületeken pedig a bőr az izzadás miatt felmaródik, az állandó nedvesség miatt gombás fertőzés és ekcéma is kialakulhat.”

Egy lehetséges, tartós és akár végleges megoldás: a mellkisebbítő műtét

A mellbőség zavara?
Amerikai adatok szerint a nők 6-7%-a érzi túl nagynak a mellét; nálunk ennél kicsivel több. Magyarországon 250-300, jelentős méretcsökkentéssel járó mellplasztikai műtét történik, melyek terén egyébként kismértékű csökkenés tapasztalható: éves szinten körülbelül 20 százalékot tesznek ki országos viszonylatban. OEP-támogatás azonban csak abban az esetben kapható, ha a testsúly százalékában kifejezett minimum értéknél többet kell az emlőkből eltávolítani.

Mikor indokolt?
„Olyan esetekben van szükség mellkisebbítő műtétre, amikor tartós és nagymértékű a hát- vagy derékfájás, az átlagosnál jóval súlyosabb emlő ugyanis fájdalmas gerincdeformálódást okozhat, de gyakori a melltartópánt bevágása okozta vállfájdalom miatti panasz is – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész. – Extrém esetben az is előfordul, hogy korlátozza a szabad mozgást és a munkavégzést is. A műtét a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az emlő alsó részéből veszünk ki általában egy körcikkely alakú darabot. Az emlőbimbó ezek után megfelelő magasságba kerül, a mirigyállományt pedig megformázzuk.”

Mell vs gravitáció
A leggyakoribb mellműtétek közé tartozik az esetenként nem egyformán megereszkedett keblek korrekciója. A többszöri szoptatás vagy jelentős fogyás, esetleg ezek együttesen a szép fiatal emlőn súlyos nyomot hagynak. „A mell mérettől függetlenül petyhüdtté, lógóvá válhat. Ilyenkor a mell bőrének és a mirigyállománynak szükség szerinti kimetszésével és a mellkasfalhoz történő rögzítésével érhető el a kívánt eredmény” – avat be minket a doktornő.

A megfelelő időzítés: szülés előtt vagy után?
Mivel a beavatkozás a tejcsatornákat is érintheti, a plasztikai szakértő szerint jobb gyermekszülés utánra halasztani. „A műtét bonyolultságát az okozza, hogy szélsőséges esetekben 15-20 centiméterrel is emelni kell a mellbimbót, és annak vérellátását, idegellátását, s lehetőleg meg kell tartani a kivezető tejcsatornákat, mivel az utóbbiak átvágása később szövődményeket okozhat a szoptatásnál.”

Túlsúlyos nőknél nagyobb a kockázat?
A plasztikai műtétekre jelentkezők közül sokan elfelejtik, hogy a méretcsökkentéssel járó mellplasztika is műtét, melynek bizony lehetnek szövődményei is. A túlsúly fokozza a kényelmetlenségeket, így érdemes előbb megszabadulni a felesleges kilóktól. „Mellkisebbítő műtétet is inkább akkor érdemes végeztetni, amikor könnyebbek vagyunk, egyrészt, mert a műtét utáni fogyókúra során a mellek mérete is csökken, így ismét megereszkedhetnek a tartóizmok, másrészt, mert a túlsúlyos nők nagyobb kockázattal számolhatnak mellplasztika esetén, mivel a műtét több szövődménnyel járhat. A beavatkozást követően gyulladás, bakteriális fertőzés és vérzés lényegesen gyakrabban fordulhat elő náluk, mint normális testsúlyú páciensek esetében” – hangsúlyozza Varga doktornő. Így mind a műtéti beavatkozásra váró páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy a kockázatot az operáció előtt részletesen megbeszéljék és minimalizálják.


Túl nagy keblek – amit mi magunk is megtehetünk

A nők már tinédzserkorban szégyellik, görnyedt tartással próbálják elrejteni túl nagyra nőtt melleiket. És a nagyobb súly miatt a pszichésen szégyenérzetre visszavezethető rossz tartás is hamarabb jár egészségügyi következményekkel: a hátizmok megnyúlnak és meggyengülnek a folyamatos terhelés hatására, nem tartják megfelelően a gerincet. Így a hátfájást a mellkasra nehezedő mellek súlya csak közvetve okozza, az abból eredő tartáshiba, gerincferdülés, valamint az, hogy a vállak nincsenek egyforma magasságban, mind-mind a hát- és nyakfájdalom hátterében állnak. Ilyenkor a gyógytorna is alternatív és ideiglenes megoldást jelenthet.

Gyakorlati jó tanácsok, tippek:

1. Hason fekve tanuljanak, tévézzenek.

2. A számítógép előtt is üljenek gyógylabdán szék helyett, hogy egyenes legyen a gerinc.

3. A hátúszás is sokat segíthet.

4. Nem árt rendszeresen hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatokat is végezni a tartásjavító torna mellett.


Hasznos tudnivalók dr. Varga Klára plasztikai sebésztől azoknak, akik a mellkisebbítő műtétet választanák

Műtét előtt érdemes végiggondolni a következőket:

1. A nagyobb kimetszések után előfordulhat a bimbó, bimbóudvar, sőt nagyobb bőrterületek érzészavara is.

2. Gyakrabban alakulhat ki szoptatási nehézség.

3. A hegek gyakran korrekcióra szorulnak egy-két év után, mert a feszülés alatt gyógyuló hegszövet kiszélesedik.


Amire érdemes odafigyelni

4. Törekedni kell a teljes testi-lelki egészségre! A műtét kimenetele szempontjából ez a legfontosabb, emiatt szükséges a részletes kivizsgálás, illetve az emlőszűrés is.

5. Minél nagyobb az emlő, minél lejjebb van a bimbó a kívánatoshoz képest, illetve minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb a műtéti szövődmények kockázata. Éppen ezért feltétlenül szükséges a normál testsúly elérése, mielőtt a műtétre vállalkoznánk!


Műtét után

6. Az esetleges fájdalom mérséklésére leghatékonyabb a száraz hűtés.

7. Műtét után gyógymelltartó viselése szükséges hosszú távon, az első hónapban még éjszaka is. A későbbiekben sportoláshoz erős sportmelltartó viselése a legalkalmasabb.

8. A fizikai megterheléstől, különösen a karok, mellizmok megerőltetésétől 4-8 hétig tartózkodni kell.



Forrás: www.vargaklara.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!