A vérnyomáscsökkentő dózisán olykor nem árt változtatni

Szerző: Szimpatika
Azok, akinél egyszer megállapították a hipertóniát, legtöbbször kénytelenek egész életükben vérnyomáscsökkentőt szedni. Igen ám, de ez még nem jelenti azt, hogy mindig ugyanolyan dózisban kell, hogy kapják a tablettákat – előfordulhat, hogy időközben többre, vagy esetleg kevesebbre van szükségük.

Hogy mikor kell változtatni a gyógyszeradagon, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

A néma gyilkosnak nevezett magas vérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, leginkább a helytelen életmódnak, valamint a megfelelő kezelés elhanyagolásának köszönhetően. Mivel ez a betegség gyakran semmilyen jellegzetes tünetet nem produkál, ezért érdemes időről időre ellenőriznie – akár otthoni vérnyomásmérővel – a vérnyomásértékét, hiszen ha az a normál tartományon kívül esik, akkor életmódváltás, esetleg gyógyszeres kezelés is javasolt. Ez utóbbi esetben sokan azt gondolják, hogy életük végéig ugyanazt a dózist kell szedniük, pedig meglehet, hogy bizonyos időközönként változtatni kell rajta.

Mikor lehet szükséges a változtatás?

Időjárás: bizonyára Ön is tudja, hogy az időjárás sok mindent befolyásol a szervezetében – így a vérnyomást is. Ez nem meglepő, hiszen hideg időben a vérerek összeszűkülnek, ami a vérnyomás megnövekedését eredményezheti, és meglehet, ilyenkor nagyobb dózisú gyógyszerre van szüksége. Természetesen ennek az ellenkezője is igaz, vagyis a melegebb hónapokban az erek kitágulnak, így a vérnyomásérték csökkenthet, ami szintén változtatást tehet szükségessé. Éppen ezért évszakváltáskor ajánlott felkeresnie orvosát, aki eldönti, javasolt-e a gyógyszeradag módosítása.

Tünetek megjelenése, rosszabbodása: bár a hipertónia általában nem jár komolyabb tünetekkel, ennek ellenére – főleg előrehaladottabb állapotban – felléphet tarkótáji fejfájás, szédülés, fülzúgás, esetleg szívritmuszavar. Ilyenkor mindenképp szakemberhez kell fordulni, ugyanis előfordulhat, hogy nagyobb dózisra van szüksége, mert amit idáig alkalmazott, az már nem elég; de az is lehet, hogy épp a hipertónia túlkezelése áll a problémák hátterében.

Gyógyszermellékhatás: mint minden készítménynek, a vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásai. Ezek legtöbbször ártatlan kellemetlenségeket okoznak, ám vannak olyan esetek – pl. lábdagadás, szívritmuszavar –, amikor másfajta terápiát javasol az orvos. A váltás után a tünetek legtöbbször megszűnnek.

Javulás: az igaz, hogy a magas vérnyomás nem gyógyítható, ám megfelelő étkezéssel, kevesebb stresszel és rendszeres testmozgással az állapot nagymértékben javítható. Amennyiben betartja az előírásokat és a kezelőorvos tanácsait – pl. kevesebb sófogyasztás, cigarettáról való leszokás –, akkor a vérnyomásértéke csökkenhet, ami az alacsonyabb dózisú kezelést vagy akár a gyógyszeres terápia teljes elhagyását jelentheti.

„A hipertónia kezdeti stádiumában, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a tenzióemelkedést, az életmódváltás (pl. pár kg fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.) és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében vagy a szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált hipertónia” – mondja dr. Kapocsi Judit.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!