Amire nyugdíj előtt mindenképp figyelni kell

2014. 04. 16.
Szerző: Szimpatika
A 40-es szabálynál van néhány pozitív változás, amit nem árt tudniuk a nyugdíjazáshoz közeledő hölgyeknek. Március 23-ától bővült a nők 40 éves nyugdíjjogosultságánál figyelembe vehető tevékenységek és idők köre – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Az alapszabály

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki: a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik; b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, nincs munkaviszonyban, nem tagja szövetkezetnek, nem folytat vállalkozási tevékenységet (kivétel: kiegészítő tevékenység) és más jogviszonyban sem végez olyan munkát, amivel eléri a minimálbér 30 százalékát.

Szűkítések

A fentiekért cserébe viszont a nyugdíjra jogosító szolgálati idők közül kizárólag a munkaviszony vagy a vállalkozási jogviszony számít be. Szabály az is, hogy a kereső tevékenység ideje legalább 32 év kell, hogy legyen a 40-ből. Engedmény, hogy akinek súlyosan fogyatékos gyermekre ápolási díjat állapítottak meg, annak csak 30 kereső éve kell, hogy legyen. S akinek legalább 5 gyereke van, az egy évvel, minden további gyermeknél pedig további egy évvel faraghat ebből az időből (maximum 7 évet).

A keresőnek nem minősülő tevékenységek közül pedig csak a tgyás, a gyed, gyes, gyet, illetve a súlyosan fogyatékos gyermekre járó ápolási idő számít be. A tanulmányi időt, a munkanélküli ellátás időtartamát és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot azonban nem veszik figyelembe.

Újdonság

Március 23-tól abban van változás, hogy néhány új tevékenység is beleszámít a szolgálati időbe, így például 1997 december 31-e után az egyéb jogviszony keretében végzett munkák is, például különböző vezető tisztségviselőként végzett tevékenységek. Hogy ezek mit takarnak, az egy igen hosszú lista, amelyet itt (12.§.a) és itt (5.§.(2) talál.

Ezenkívül gyesnek megfelelő jogosultsági időnek számít a fizetés nélküli szabadság 30 napot meghaladó része is, ha azt a 3 évnél fiatalabb (vagy 12 évesnél fiatalabb fogyatékos) gyermek gondozására vagy 10 évnél fiatalabb gyermek ápolására vette igénybe a nő.


Forrás: adózóna.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!