Vérszegénységre is utalhat a tavaszi fáradtság

Szerző: Szimpatika
Most, hogy beköszöntött végre a jó idő, sok emberen úrrá lesz a tavaszi fáradtság. Ez jó esetben pár nap, vagy hét alatt magától megszűnik, ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, érdemes utánajárni, vajon mitől is romlik a produktivitás és húzza az illetőt az ágy.

Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa elárulta, hogy bizony nem ritka, hogy vérszegénység bújik meg a tavaszi fáradtság álarca mögött.

Ezért alakul ki a tavaszi fáradtság

Ahogy magunk mögött hagyjuk a telet és egyre tartósabbá válik a jó idő, a legtöbben ahelyett, hogy a természettel együtt felélednének és újult erőre kapnának, bágyadtabbá, motiválatlanabbá és fáradékonyabbá válnak. Ennek oka elsősorban a kiürült vitaminraktárakban és fogyatkozó energiatartalékokban keresendő, hiszen a hidegebb hónapokban az emberek többsége a friss, vitamindús zöldségek és zamatos gyümölcsök helyett inkább a nehezebb, zsírosabb ételek után nyúl. Szerencsére különböző praktikákkal hamar helyrezökkenthet és túljuthat ezen a kellemetlen időszakon, ám az is előfordulhat, hogy teste ezzel valamilyen betegséget jelez.

A tavaszi fáradtságnak tűnő vérszegénység

A vérszegénység az emberek viszonylag nagy százalékát érinti, ennek ellenére tartósabb kimerültség esetén kevesen gondolnak rá, pedig az állandó fáradtság az egyik legjellemzőbb tünete a betegségnek. Ilyenkor az illető folyamatos álmosságra és koncentrációs zavarokra panaszkodik, ami akár a munkavégzésére is kihathat. Bár a tavaszi időszakban a legtöbben más okból szembesülnek ezzel az állapottal, ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor érdemes utánajárni, vajon nem vérszegénységség áll-e a hátterében.

További tünetek, melyek vérszegénységre utalnak:

  • Sápadtág
  • Szédülés
  • Emelkedett pulzusszám
  • Légszomj
  • Hajhullás, köröm töredezése

Amennyiben beigazolódik a probléma – ez egy egyszerű vérvétellel megállapítható-, az elsődleges feladat a mögöttes okok tisztázása, hogy mielőbb a leghatékonyabb terápiában részesüljön a beteg. Miután ez megtörtént, gyógyszeres kezeléssel, illetve megfelelő táplálkozással hamar véget lehet vetni a kellemetlen tüneteknek. Sokan ilyenkor meglepődve tapasztalják, hogy a nagyfokú fáradtság, amit korábban főleg a stresszes életmódjuknak tudtak be, csökken, esetleg megszűnik.

Szélessy doktornő lényegesnek tartja a vérkép ellenőrzését, mert a laboratóriumi leletek értékelésekor az orvos olyan paramétereket is megfigyel, amit a laikus észre sem vesz.

„Ha a vérkép még nem is romlik lényegesen, esetleg csak a normál érték alsó határáig, mégis, a fáradékonyság oka lehet bizony a vashiány, hiszen a vasraktárak is ki tudnak ürülni, akárcsak a C-vitaminé. A vérképet ellenőriztetni azért is fontos, mert a vas nem csak a vörösvérsejtképzéshez, hanem az izomműködéshez és sok életfontosságú enzimműködéshez is szükséges” – mondja a főorvosnő.

Dr. Szélessy Zsuzsanna hozzátette, hogy táplálékkal, így hús, máj fogyasztásával és C-vitamin bevitelével lehet pótolni a vasveszteséget, ám ha ez nem elég, akkor vastablettát szükséges szedni.

„A jó közérzetváltozást már egy hét után érezni lehet, két hét múlva pedig mintha kicseréltek volna bennünket, és már vérkép értékei is emelkednek. Természetesen a gyógyulás attól is függ, hogy mennyire volt súlyos a vashiányos vérszegénység” – mondja a doktornő.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!