Aktív fájdalomcsillapítás: gyors segítség gerincsérv esetén

Szerző: Szimpatika
A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat.

Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába, így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesznek érintettek.

Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, és erőltetésre mindez fokozódik.

A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, a megerőltetés, pl. nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.

Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért

Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az esetleges MR-lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe.

„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag »csak« kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott isiász-infúziós injekcióval, illetve GUNA bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett a speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag használata már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását. A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik” – mondja dr. Váradi Éva.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!