Zöldiroda – a fenntarthatóság jegyében

2014. 03. 26.
|
Címkék:
Több mint 7 milliárd ember, 3,5 millió tonna CO2-kibocsátás, félmillió hektárnyi kipusztított erdő, 490 milliárd liter víz elfogyasztása egy évben, 10 millió megawattóra energia elhasználása egy nap alatt – a globalizálódó világ számadatai sokkolóak, mégis (vagy talán pont ezért), a legtöbb ember ezt látva csak széttárja a kezét, és azt mondja: „Én úgysem tehetek ellene semmit.” Pedig az igazság az, hogy egészen apró dolgokkal is komoly eredményeket érhetünk el.

Mára tagadhatatlan ténnyé vált, hogy az energetikai optimalizáció a globalizálódó világ egyik legfőbb kihívása. A környezettudatos otthon kialakítására ma már az óvodától kezdve tudatosan nevelik a gyerekeket. A fenntartható jövő szempontjából ez a legfontosabb lépés, azonban a jelen problémáit is tudnunk kell kezelni valahogy.

Világszerte egyre több zöld irodaház épül, amelyeknél már a tervezés során nagy gondot fordítanak arra, hogy minimalizálják a létesítmény környezetterhelő hatását. Az ilyen, új irodaházak üzemeltetése átlagosan 65 százalékkal kevesebb energiakibocsátást eredményez, mint egy régi építésű és még nem korszerűsített intézményé.

De mit tehetünk abban az esetben, ha nem adatott meg nekünk, hogy egy korszerű és környezettudatos irodaépületben dolgozzunk? Hogyan járulhatunk hozzá apró változtatásokkal ahhoz, hogy mérsékeljük munkakörnyezetünk ökológiai lábnyomát?

Amikor egy iroda energiafogyasztását vizsgáljuk, tudnunk kell, hogy egy nagyon összetett folyamatról beszélünk. Az energiafelhasználás legnagyobb hányadát kétségtelenül a világítás, a fűtés és a klímarendszerek működtetése teszi ki, de emellett nem feledkezhetünk meg a gépparkról, a számítógépek és szerverek, valamint az iroda egyéb technikai berendezéseinek energiafelhasználásáról sem; a konyháról, a mosdóról; sőt még a munkába járás környezeti hatásait is figyelembe kell vennünk.

Lássuk hát, mit tehetünk az egyes területeken a fenntarthatóság jegyében?

Közlekedés

A világ éves CO2-kibocsátásából több mint 1 millió tonnáért a személygépkocsi-használók a felelősek. Ezért dönt úgy egyre több vállalkozás, hogy segíti és ösztönzi az alkalmazottak környezetbarát munkába járását. Autó helyett válasszuk a tömegközlekedést, vagy éljünk a P+R lehetőségével! És aki megteheti, üljön biciklire! Természetesen, ehhez szükség van megfelelő biciklitárolási lehetőségre, és ideális esetben a munkahely még zuhanyozóval is el van látva, hogy felfrissülhessünk a reggeli testmozgás után.

Papír

A technika rohamos fejlődésével mindenki arra számított, hogy a papíralapú kommunikáció és dokumentáció visszaszorul, és a helyét átveszi a digitális ügyintézés. Azonban éppen az ellenkezője történt. Amint egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált a nyomtatás, drasztikusan megugrott az irodai papírhasználat. Ha vissza tudnánk fogni a papírpazarlást, azzal kevesebb lenne a fakivágás, csökkenne a papírgyártásra használt energia, így a CO2-kibocsátás is, és mindez hozzájárulna az üvegházhatás mérsékléséhez. Mindezért cserébe csak pár apró dologra kellene odafigyelnünk. Használjunk újrapapírt! Ma már semmivel sem drágább, mint a nem újrahasznosított nyomtatópapír. Ezenfelül amikor csak lehetőségünk van rá, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb fehér felületet hagyjunk az oldalon: amikor szerkesztjük a szöveget, állítsuk kicsire a margót, és kétoldalasan nyomtassunk. Ha pedig jegyzetpapírra van szükségünk, akkor használjuk az elrontott vagy feleslegessé vált kinyomtatott lapokat.

Számítógépek

Laptopon dolgozni nemcsak azért jobb, mert, ha szükséges, magunkkal vihetjük a munkánkat, hanem azért is, mert jelentősen alacsonyabb az energiaigénye, mint egy asztali számítógépé. Míg egy jobb teljesítményű laptop átlagosan 30–100 W-os, addig egy személyi számítógép akár 400 W-os is lehet. És ehhez még hozzá kell adni a monitor fogyasztását is. A környezetbarát számítógépek ma már alig (mindössze 5 százalékkal) drágábbak, mint a nem környezetbarát készülékek, ugyanakkor feleannyi energiát használnak el. De bármilyen gépen is dolgozzunk, néhány dolgot mindenképp megtehetünk. Amikor rövidebb időre felfüggesztjük a munkát, kapcsoljuk ki a monitort, de választhatjuk a hibernálást vagy a készenléti üzemmódot is – ilyenkor a számítógép fogyasztása 1-3 W-ra csökken, ugyanakkor könnyedén vissza tudunk térni a munkamenethez. Amennyiben laptopon dolgozunk, használjuk bátran az akkumulátorát, de ha feltöltött, húzzuk ki az adaptert. Ez vonatkozik ugyanúgy a telefontöltőkre is – sokan hajlamosak csatlakoztatva felejteni, miután leválasztották róla a mobiljukat. De a monitort és a nyomtatót sem kell állandó feszültség alatt hagyni olyankor, ha hosszabb ideig nincsenek használatban.

Fűtés, világítás, víz

Az irodaépületek energiafelhasználásának megközelítőleg a felét ez a három tényező teszi ki. Ennek ellenére sajnos éppen e téren van a legkevesebb lehetőségünk nekünk, dolgozóknak arra, hogy mérsékelni tudjuk a károkat, mivel ez a három terület az épületgépészethez tartozik, ezáltal kevéssé van rá befolyásunk. Ha a fűtést csak 1 °C fokkal lejjebb vesszük, az az éves energiafogyasztásban 5 százalék csökkenést jelent. Ugyanez vonatkozik a klímára is: nyáron nem szükséges a legnagyobb melegben 25 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletre állítani. Ezenfelül sokat számít, ha korán reggel, amikor még hűvös van, alaposan átszellőztetjük az irodát, így ennyivel is később kell bekapcsolni a hűtőberendezést. A vízfogyasztással kapcsolatban legtöbbet a konyhában tehetünk: a ballonos víz helyett használjunk csapra szerelhető szűrőberendezést, vagy szerezzünk be szűrőkancsókat. Mosogatásnál pedig érdemes megvárni, míg összegyűlik annyi piszkos edény, hogy teljes mosogatóprogramot tudjunk elindítani, ugyanis hatalmas pazarlás félig kihasználva járatni a mosogatógépet.

Ezek mind apróságoknak tűnnek, de ha az a több millió ember, aki felnőtt életének egyharmadát a munkahelyén tölti, odafigyel rájuk, máris közelebb kerülünk a fenntartható jövőhöz és egy élhetőbb világhoz.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el