Foglyul ejtett lehetőségeink

2014. 03. 22.
|
Címkék: Csak szólok... 
Olvasom az Oxfam International nemzetközi szervezet jelentését arról, hogy a világban egyértelműen és gyorsuló ütemben nő az egyenlőtlenség. A világ leggazdagabb 85 emberének akkora vagyona van, mint az emberiség szegényebbik felének összesen.

Ez 1,6 billió, vagyis 1600 milliárd dollár. Ha pedig a gyakran emlegetett legfelső egy százalékot nézzük, az ő vagyonuk 110 ezer milliárd dollár – ez hatvanötször annyi, mint a világ szegényebb felének minden vagyona.

Úgy érzem, hogy én az emberiség vesztes felébe tartozom. És nem értem, hogy miért. Aztán a jelentésből megtudom. Ez a tendencia.

Az Oxfam szerint az Egyesült Államokban a válság óta a gazdasági növekedés 95 százaléka a legfelső egy százalék vagyonát növelte, a társadalom alsó kilencven százaléka viszont szegényebb lett. És nem csak ott.

Normális dolog ez? Aligha. És szerintem azoknak sem jó, akik gazdagok. A történelem ugyanis azt tanítja, hogy az egyenlőtlenség, az igazságtalanság, az alkotmányos vagy azon kívüli elnyomás következménye minden esetben az erőszak. Háború, polgárháború, felekezeti, vallási, törzsi háború, forradalom, puccs. Hol mi. Közös bennük a pusztítás, az ártatlanok halála és a vagyonok pusztulása.

Ez vár ránk? Remélem, nem. Bár az egyenlőtlenség egyértelműen növekszik. Néhány adat:
Az emberiség hetven százaléka olyan országban él, ahol nőtt az egyenlőtlenség 1980 óta. A vizsgált 30-ból 29 országban ma kevesebbet adóznak a leggazdagabbak, mint harminc évvel ezelőtt. Winnie Byanyima, a szervezet vezetője szerint az egyenlőtlenség növekedése annak az eredménye, hogy az elit egyre nagyobb hatással van a politikai életre, és sikerrel vívják ki maguknak a kedvezőbb adózási és gazdasági feltételeket. A jelentés szerint az egyenlőtlenség növekedése ördögi kör, mert a jobb oktatás is csak a gazdagok gyermekeinek jut.

Normális dolog ez? Aligha. Ki merné azt állítani, hogy a legtehetségesebb gyerekek a gazdag családokban születnek meg? Senki. Márpedig, ha a jó oktatás kizárólag számukra elérhető, akkor jó képességű, tehetséges gyerekek milliói kallódnak el. Nekik rossz? Nekik is. De a társadalom is egyértelműen veszít azzal, ha a kiválók nem, csak a gazdagok tudnak kiválni. Olykor érdemtelenül.

A lehetőségek egyenlősége már csak álom – írja az Oxfam, ami a szélsőséges korrupcióra használt state capture (foglyul ejtett állam) mintájára bevezeti az opportunity capture (foglyul ejtett lehetőségek) kifejezést. A gazdasági növekedés ugyanis számos országban nem jelent mást, mint a „győztes mindent visz”-elv érvényesülését. Önmagában az egyenlőtlenség az Oxfam szerint sem rossz dolog, hiszen e nélkül nincs gazdasági növekedés és motiváció a kemény munkára, a vállalkozásra és az innovációra. Ez a szélsőséges szint viszont már százmilliókat zár ki abból, hogy részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Normális dolog ez? Egész biztosan nem.

Sokan, nálam jóval okosabb emberek, már régóta tudják ezt, és próbálnak valamit kitalálni. Az emberiség kommunizmusnak nevezett, világméretű kísérlete a probléma megoldására, vagyis az emberek közötti egyenlőség megvalósítására nem vált be. Persze, hiszen az emberek nem egyenlők. Képességeik, motivációjuk, temperamentumuk, az, hogy az életben mit tartanak fontosnak, nagyon is különböző. Az az ember, aki szorgalmasabb, okosabb, rátermettebb, többet, hasznosabban dolgozik, és ezért sokkal többet tanult, nem akarja, hogy a lusta, buta, tanulatlan ember vele egyenlő elbírálásban, javadalmazásban, elismerésben részesüljön. Ez érthető is. Az a rendszer, amelyik ezt akarja, bukásra van ítélve, hiszen a szorgalmas, tehetséges emberek elhagyják, vagy megszűnnek szorgalmasnak lenni. Átállnak a lógósok vagy a talpnyalók táborába. De ugyanez a helyzet akkor is, ha az emberek nem érdemük szerint jutnak előbbre, hanem, mondjuk, azért, mert jó helyre születtek.

Amikor az emberek közötti egyenlőségről esik szó, természetesen az egyenlő lehetőségekre kell gondolni.

Kellene a világnak ez nagyon. Hogyan lehetséges megvalósítani? Néhány hónappal ezelőtt írtam egy megoldási kísérletről ezeken a hasábokon. Ez a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete. Nekem tetszett. Az Európai Unióban egy éve elindult kezdeményezést alá is írtam. A kezdeményezés lényege annak kimondása volt, hogy (idézem) „hosszú távon a cél az, hogy az EU minden egyes állampolgára mint egyén számára feltétel nélküli jogként legyenek biztosítva a méltóságteljes élethez elengedhetetlen alapvető anyagi szükségletek”. Nem jött össze. Egymillió aláírás kellett volna, de a határidő lejártáig, január közepéig, mindössze 285 ezer gyűlt össze az uniós országokban. Így az Európai Bizottság nem köteles foglalkozni a kezdeményezéssel. Az egyetlen ország, ahol összejött a megfelelő mennyiségű aláírás, Bulgária volt.

Na de miről is van szó? Arról, hogy egyre több az ember, s egyre kevesebb a munka. Azért, mert az emberi munkaerő drága, a gépi munkaerő, a kezdeti befektetést leszámítva, olcsó. A munkanélküliség ennek a tendenciának egyenes és nem múló következménye. Kevés a munkahely, ezért nagy az érte folyó verseny. Így aztán azt, akinek van állása, a végletekig kizsigerelik, túlfoglalkoztatják, kizsákmányolják. Az inaktívakat pedig eltartják, amíg tudják. Valamennyire legalábbis. A gyerekeket a szülők, az öregeket a gyerekek, a munkanélkülieket, betegeket, rokkantakat a szociális ellátórendszer. Erre a rendszerre borzalmas mennyiségű költség rakódik. Miközben igazságtalan. Az alapjövedelmet kitalálók azt mondják, szüntessünk meg minden ellátást. Ne legyen nyugdíj, gyes, gyed, segély, járulék, járadék. Kapjon minden állampolgár annyi alapjövedelmet, amiből tisztesen megél.

Az Európai Bizottság azonban nem foglalkozik a kezdeményezéssel.

Még nem.

Pedig nyilvánvaló, hogy ezt, vagy mást – valamit – ki kellene találni. Mert ahogyan az Oxfam is megállapítja, a világon továbbra is éhínség van, holott rendelkezésre áll „mindenki számára elegendő élelmiszer". Sokáig ez már nem mehet. Mert ha tovább nő az emberek, régiók, országok, népek, felekezetek közötti egyenlőtlenség a lehetőségek tekintetében, a feszültség robbanni fog.

Ne legyen igazam...

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el