Az őssejttárolás és -felhasználás nyomában

2014. 03. 19.
|
Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb el kell gondolkodnunk azon, hogy éljünk-e az őssejtmegőrzés lehetőségével. Hogy teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány gyakran felmerülő kérdést, összegyűjtöttük olvasóink számára a témában ma rendelkezésre álló összes fontos információt.

Az őssejttárolás, -terápia és -kutatás a mai modern orvostudomány egyik biztonsággal alkalmazható és kihívásokkal teli lehetősége. Nem fikció, hanem tény, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejteket alkalmazó terápiákkal ma már több mint 70 betegség kezelhető, és emellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. Jelenleg több mint 260 regisztrált klinikai vizsgálat zajlik köldökzsinórvér-őssejtekkel világszerte, beleértve 40 olyan klinikai vizsgálatot, melyekben ún. autológ és rokoni allogén köldökzsinórvér-őssejtet használnak. Továbbá több mint 4000 klinikai vizsgálatot folytatnak több más őssejttípus és -forrás alkalmazására vonatkozóan.

Mik is azok az őssejtek?

Ezek olyan különleges sejtek a szervezetünkben, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem arra is, hogy különböző típusú sejtekké alakuljanak, illetve, hogy szöveteket regeneráljanak. Mivel az őssejtek olyan specializált sejtekké alakulhatnak, amelyek testünk különböző szöveteit alkotják, gyakran nevezik őket a szervezet építőköveinek.

Az őssejtek szinte minden szövetben jelen vannak, de alapvetően két típusúak lehetnek: hematopoetikus (vérképző) őssejtek és mesenchymális őssejtek. A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket a leukémia és más, vérrel kapcsolatos megbetegedések kezelésére használják. A köldökzsinórvér főként (de nem kizárólag) vérképző őssejteket tartalmaz, és manapság a köldökzsinórvérből nyert őssejtek többségét a leukémia gyógyításában alkalmazzák, többnyire azonos szövettípusú testvérek vagy nem rokon donorok őssejtjeinek felhasználásával.

A mesenchymális őssejtek nagy számban megtalálhatóak a köldökzsinórszövetben és kisebb számban a köldökzsinórvérben. Ezek például csont-, ideg-, izom-, porc- és zsírszövetekké fejlődhetnek, és jelenleg klinikai vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogyan használhatók agyi bénulás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és más megbetegedések kezelésére.

Miért tároljuk az őssejteket?

Az őssejtek megőrzése előrelátó gondolkodás, egy befektetés gyermekünk jövőjébe, ami lehetőséget adhat a gyógyulásra, ha bekövetkezne a baj. A várandósság alatti helyes életmód és a biztonságban történő szülés általában jó alapot jelentenek ahhoz, hogy a gyermek egészséges legyen. Emellett jó előre gondoskodni és előrelátóan gondolkodni, vélekednek a gondos szülők. K. Anita, 32 éves kismama a férjével már évek óta szeretett volna kisbabát, mire végre várandós lett. „Mindig is aggódós típus voltam, bárki bármit kérdezett a babával kapcsolatban, azt feleltem: »Csak egészséges legyen.« Sokszor túlzott aggódásnak tűnt, de a párom megértett, így megbeszéltük, hogy szeretnénk levetetni a köldökzsinórvérét a kisfiunknak, még akkor is, ha, adja isten, sose lesz rá szükség. (Ne is legyen!) Ez lehet később egy életbiztosítás a kisfiunk számára. Engem megnyugtatott.” Az őssejtmegőrzést mintegy biztosítási formának felfogva Magyarországon a szülők 8-10 százaléka dönt a köldökzsinórvér levétele mellett, melyre egyetlen időpont áll rendelkezésünkre: az, amikor a baba megszületik. „Ha nem így cselekszünk és később véletlenül szükség lenne rá, soha nem bocsátjuk meg magunknak, hogy elmulasztottuk ezt a visszahozhatatlan lehetőséget” – vallja dr. Nyirády Tamás szülész-nőgyógyász adjunktus is.

Számos „fogyasztói” vélemény szerint e témában is úgy gondolkodnak sokan, mint biztosítás kötésekor: „Van lakásbiztosításunk, van utasbiztosításunk. Nem azért kötjük, mert tudjuk, hogy baj lesz, hanem azért, hogy legyen egy támaszunk, ha szükség lenne rá.”

Magyarországon 2002 óta van arra lehetőség, hogy az újszülött köldökzsinórvérét legyűjtsék és hosszú időre privát őssejtbankban tárolják. A vérképző őssejtek felhasználása terápiás célból világszerte ismert, és Magyarországon is alkalmazható eljárásnak számít. Hazánkban évente több száz ilyen jellegű kezelést végeznek.

Miért értékesebb az újszülött köldökzsinórvér-őssejtje? A legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kifejletlen, önmegújító képességgel bíró őssejtek a tőlük elvárt regeneráló funkciót kiválóan végzik. Mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatók, miközben nem öregednek úgy, mint az élő szövet, így megőrzik kiváló minőségüket. Továbbá a fiatalságukból adódóan az allogén transzplantáció alkalmával jobban tolerálja őket a szervezet, mint az „idősebb” őssejteket, és esetükben nem olyan szigorúak a HLA- (humán leukocita antigén) azonosságra vonatkozó kritériumok.

Hány alkalommal végeztek eddig őssejtekkel történő kezelést?

Köldökzsinórvér-őssejt transzplantációra 1988 óta világszerte több mint 26 000 esetben került sor. A Cryo-Save Sejtbank, Magyarországon elsőként, 2002 óta biztosítja a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének lehetőségét, és itt jelenleg több mint 25 000, Magyarországon levett köldökzsinórvér-mintát tárolnak. Borsiczky Vanda, a Cryo-Save Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy eddig a Cryo-Save-nél tárolt őssejtmintákat felhasználva 3 allogén és 10 autológ beavatkozásra került sor, aplasztikus anémia, veleszületett immunhiány, subarachnoideális vérzés, medulloblasztóma, akut limfoblasztos leukémia, agyi bénulás és Diamond-Blackfan anémia kezelése során.

Őssejtek a gyógyításban

Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például a leukémia, a limfóma, a vérszegénység és az immunhiányos betegségek egyes típusai, illetve hemoglobinképzési problémák kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek a kemo-, illetve sugárterápiás kezeléseit követően, annak regenerálásra alkalmazzák terápiás céllal az őssejteket. A kemo- és a sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek beültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja. Jelenleg a csontvelőből, a perifériás vérből és a köldökzsinórvérből nyert őssejteket használják a kezelések során. Az autológ és allogén őssejtek használata ilyenkor az adott betegségtől és a klinikai eljárástól függ.

A Cryo-Save orvos tanácsadója szerint a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

Az elmúlt években jelentős tudományos érdeklődést kapott az őssejtek felhasználásának lehetősége, különösen a regeneratív gyógyászat területén. Nyilvánvaló tehát a születéskor rendelkezésre álló őssejtek (autológ és allogén célra történő) gyűjtésének és megőrzésének fontossága. Az allogén típusú őssejtterápiát már régóta alkalmazzák vérképzőszervi megbetegedések esetén, és számos klinikai vizsgálatot folytatnak egyes nem vérképzőszervi betegségek kezelése kapcsán is, autológ és allogén őssejtek felhasználásával egyaránt.

Cryo-Save kutatások

A köldökzsinórvér-őssejtek jelenlegi, a hematológia területét érintő gyógyászati alkalmazásain túl számos klinikai kutatás folyik köldökzsinórvérből és köldökzsinórszövetből nyert mesenchymális őssejtekkel, melyek használata többek között olyan nem vérképzőszervi betegségek kezelésére irányul, mint például a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegrendszeri problémák, májbetegségek. Dr. Papp Csaba egyetemi docens és orvos genetikus szerint „a köldökzsinórvér mellett a megőrzésre kerülő köldökzsinórszövet nem csupán a mesenchymális őssejtek forrása, hanem egyúttal a jövő terápiája szempontjából fontos, ún. endothel sejtek lelőhelye is”.

Az őssejtek új, fejlett terápiás alkalmazásához szükség lehet pl. a szervek, szövetek megfelelő kialakítására vagy akár a sejtek genetikai átprogramozására. Az ilyen fejlett kezelések biztonságos és hatékony elvégzéséhez a jövőben kifejezetten fontos lesz, hogy a páciens saját (autológ), perinatális szöveteiből (pl. köldökzsinórból vagy köldökzsinórvérből) nyert sejtjei rendelkezésre álljanak. A Cryo-Save világszerte elismert szakemberei és kiterjedt szakmai kapcsolatai révén élen jár az őssejtek regeneratív gyógyászati felhasználásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés technológiájának fejlesztésében. E munka eredményeként a köldökzsinórvér születéskor történő legyűjtése mellett a köldökzsinór szövetének megőrzése is biztosított Európa vezető családi őssejtbankja révén.

Családtámogatási program

Mivel a Cryo-Save egyik fő célja, hogy az őssejtterápia alkalmazását elősegítse, életre hívott egy speciális Családtámogatási Programot (Cost-Free Family Donation Program). A program keretében olyan családok számára ajánlják fel a születendő gyermek őssejtjeinek ingyenes megőrzését, amelyekben valamelyik családtagnál őssejttel kezelhető, életet veszélyeztető betegséget diagnosztizáltak. A Cryo-Save által tárolt minták közül 13 minta került felhasználásra saját, illetve testvér-transzplantációkhoz. Ezen megőrzött minták terápiás célú felhasználása egyértelműen igazolja a Cryo-Save őssejtbanki tevékenységének magas minőségi színvonalát.


Forrás: www.cryo-save.hu

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el