A kozmetikumok által okozott bőrallergiák tünetei

Szerző: Szimpatika
Az utóbbi években a légúti allergiákhoz hasonlóan emelkedett a különböző bőrallergiák előfordulásának gyakorisága is. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica orvosát a tünetekről és a kezelés lehetőségeiről kérdeztük.

Míg nagyszüleink, de akár szüleink rendelkezésére is csupán néhány kozmetikum, tisztálkodási termék és tisztítóeszköz állt, addig napjainkban igen széles skálán válogathatunk az illatszerek, tusfürdők, testápolók és háztartási szerek között. Egy nő bőre naponta megszámlálhatatlan illat- és színezőanyaggal, tartósítószerrel kerül kapcsolatba. Gondoljunk itt a fogápoláshoz használt termékekre, hajfestékekre, arclemosókra, krémekre, alapozókra, szemfestékekre, napvédő krémekre, parfümökre, körömlakkokra, és akkor még nem beszéltünk a mosáshoz vagy mosogatáshoz használt készítményekről.

Allergiás tünetek

Az allergiás reakció kialakulhat rövid idővel a termék használatát követően, de jelentkezhet akár napokkal vagy hetekkel később is, amikor nehezebb a kiváltó okok meghatározása. A leggyakrabban észlelt tünetek általában bőrpír, kiütés, hámlás és duzzanat a bőrfelszínen. A tünetek kezeléséhez bőrgyógyászati vizsgálat során kaphatunk segítséget. Dr. Vincze Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrtünetek gyógyítása után érdemes kideríteni, mi okozta a tüneteket, ami az ún. epicutan allergiateszt elvégzésével lehetséges. A bőrre ilyenkor egy speciális tapasz segítségével rögzítik a vizsgálni kívánt anyagokat, majd többszöri leolvasást követően meghatározható a tüneteket kiváltó allergén.

A természetes sem mindig jó

Napjainkban számos olyan termék kapható, amelyet hipoallergén jelzővel látnak el. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs-, citrus- vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.

Akinek eddig semmi nem vált be

Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javaslom, ha bizonyos kozmetikumokat évek óta problémamentesen használunk, ragaszkodjunk hozzájuk. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, javasolt szakemberhez fordulnunk, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.


www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!