8 meglepő tanács a szép bőrért

2014. 03. 13.
Szerző: Szimpatika
Mi kell hozzá, hogy a legtöbbet hozza ki bőre állapotából? „Fontos, hogy jól ismerjük a korunk adta lehetőségeinket, de ne akarjunk többet annál, mint amit reálisan elérhetünk.”

„Ha az orvostudomány és a józan szemléletmód ideálisan kiegészíti egymást, az egészséges életmód és a rendszeresség hozzásegít, hogy a bőrünk ragyogjon, minden életkorban” – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, a Dr. Rose Magánkórház bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosa, aki 8, nem feltétlenül közismert jó tanáccsal szolgál a témában.

1. Bőrünk öregedése sokkal hamarabb elkezdődik, mint hinnénk. Egy húszas éveiben járó ember százalékosan épp annyi kollagént veszít adott idő alatt, mint egy negyvenes, habár a fiatal bőrben még könnyebben és nagyobb mennyiségben termelődik utánpótlás. A rendszeres – akár hetenkénti – arcmasszázs serkenti a fibroblaszt (a kötőszövet felépítéséért felelős) sejtek működését. Így fokozódik a kollagén és az elasztin termelődése, ami a bőr rugalmasságát biztosítja.

2. A legtöbb baktériumot és szennyeződést a saját kezünkkel visszük fel az arcbőrünkre. A pattanások, pörsenések kialakulásáért gyakran épp ezek a bőrre került baktériumok a felelősek. Sose kenjen fel arcápolót vagy sminket anélkül, hogy előtte alaposan kezet ne mosott volna! A krémekbe sem célszerű kézzel belenyúlni, használjon inkább spatulát az adagoláshoz.

3. A zárt pórusok akadályozzák az ápoló termékek felszívódását. Esti és reggeli szépségápolási rutinját kezdje azzal, hogy egy kéztörlőt meleg vízbe márt, kicsavarja, és az arcára borítja. Ezt kétszer háromszor is megismételheti, míg bőre átmelegszik és enyhén ki is pirosodik. Ekkor használja a szokásos fluidokat, szérumokat, krémeket. Épp ilyen fontos a hetenkénti radírozás, ami szintén a felszívódás mértékét fokozza.

4. A vitaminbevitellel általában egész szervezetünk táplálása a cél, de a megfelelő vitamin-utánpótlás – vagy annak hiánya – elsősorban a bőrünkön látszik meg. Az étkezéssel és a táplálékkiegészítőkkel bevitt tápanyag a legfontosabb szépségápolási „rutin”, a krémeknél és a kozmetikusnál is fontosabb!  A bőr számára legnélkülözhetetlenebb tápanyagok: B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (P-vitamin, nikotinsav, niacin) B5-vitamin (pantoténsav), H-vitamin (biotin), C-vitamin (aszkorbinsav), A-vitamin (retinol).

5. A túlzásba vitt szépségápolás ugyanolyan rossz hatással van a bőrre, mint annak elhanyagolása. Aki sokféle szépségápoló szert használ, könnyen azt tapasztalhatja, hogy bőre állapota inkább romlik, semmint javul. A sokféle hatóanyag értelmezhetetlen mennyiségű „információ” bőrünk számára, ráadásul ezek kiolthatják egymás hatását. A szalicilsav vagy a glikolsav például lebontja a retinolt és a C-vitamint is, mielőtt azok táplálhatnák a sejteket.

6. Az ápoló termékek túl gyakori váltogatása felesleges és haszontalan. Adjon időt a választott terméknek, hogy kifejtse hatását, ami legalább egyhavi, de inkább háromhavi használatot feltételez (kivétel ezalól, ha bőre heves ellenreakciókat mutat egy szerre). Az évszakonkénti váltás azonban teljesen indokolt lehet, konzultáljon erről szakemberrel!

7. Ne a reklámokból tanulja meg, mire van szüksége a bőrének! A száraz bőrt például nem elég csupán hidratálni, a lipidréteg helyreállítására is szükség van. Az sem mindegy, hogy csak a bőr felső rétegéhez juttat el nedvességet és tápanyagokat, vagy a mélyebb szövetekben is megtörténik a regeneráció. Sokszor az egyszerű, házilagos megoldások – például egy uborkapakolás – éppoly hatékonyak lehetnek, mint néhány drága krém, máskor viszont egy orvos felkészültségére van szüksége ahhoz, hogy bőre állapotán javíthasson. Ezért fontos, hogy bőrgyógyász-kozmetológus segítsen önnek összeállítani szépségápolási rutinját, illetve tanácsaival segítse, ha bőrproblémák jelentkeznek.

8. Az öregedő arc izmai egyre merevednek és rövidülnek, a csontok pedig éppúgy fogyatkoznak, mint testünk más részein. A megfelelő D-vitamin- és kalciumbevitel ezért az arcforma megőrzése miatt is fontos. Az arctorna pedig – bármilyen komikusnak is tűnnek a fintorok – ugyanúgy szükséges az izmok rugalmasságának, tónusának megőrzéséhez, mint a rendszeres sport testünk egyéb izmai számára.


Forrás: www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!