Őszintén a sugárterápiákról

2014. 03. 09.
|
A sugárterápiáról hallott információkból általában annyi marad meg a legtöbb emberben, hogy nélkülözhetetlensége ellenére is káros és veszélyes. Ennek természetesen van alapja, viszont az utóbbi évtizedek során nagyban javult a hasonló beavatkozások pontossága. Dr. Bertalan Flóra háziorvossal beszélgettünk a kezelések lényegéről.

Melyik fajta rákkezelés az elterjedtebb, a kemoterápia vagy a sugárterápia?

Nagyjából feles arányban kapnak a daganatos betegek sugárkezelést is a gyógyítás során, tehát roppant elterjedt kezelésformáról beszélgetünk, amelynek terén az utóbbi évtizedek során elég komoly fejlődés tapasztalható, és némiképp módosultak a kezelések. Így a radioterápia egyre inkább alkalmazható elsődleges kezelésként is.

Ez azt is jelenti, hogy valamivel kevésbé kockázatos, mint régebben volt?

A sugárterápia lényege, hogy magas energiájú, ionizáló sugárzással gátolják meg a sejtek osztódását, méghozzá a DNS károsítása révén. Ez a módszer ugyanakkor nem csak a rákos sejteket pusztítja, hanem az ép sejtekre is kihat, ami nem küszöbölhető ki teljesen, bár a daganatos sejtek – épp, mert fokozottabb mértékben osztódnak – érzékenyebbek a sugarazásra, mint egészséges, normális társaik. A tudományos fejlődésnek köszönhetően ma már jobban rá lehet irányítani a sugárzást a rákos szövetekre, úgy, hogy eközben az egészséges sejtek csak a lehetséges legminimálisabb mértékben károsodjanak. Többek között éppen ez teszi lehetővé, hogy egyre gyakrabban lehessen fő kezelésként alkalmazni. A káros hatások teljes kiküszöbölése ugyanakkor egyelőre nem lehetséges.

Veszélyesebb-e a kemoterápia a sugárterápiánál?

Körte és alma a kettő. Vagyis nincs értelme efféle párhuzamoknak, mivel mindkettő jár mellékhatásokkal, ezek azonban mások, még ha akadnak is közös jellemzők, azonos tünetek. Cseppet sem mindegy, milyen kemoterápiában részesül a beteg, és az sem, mely területre irányul a sugarazás; mindkettőnél számít a kezelés időtartama, a páciens általános egészségi állapota, kora, genetikai adottságai, a betegség stádiuma. Tehát a konkrét eset és a konkrét kezelés ismerete nélkül nem lehetséges olyan megállapításokat tenni, hogy ez vagy az a fajta terápia veszélyesebb lenne a másiknál. Tény, hogy mindkettő megterheli a szervezetet, ez nem titok, mindenki tisztában van vele. Viszont ezeket a kezeléseket nem passzióból alkalmazzák, hanem akkor, amikor nincs más esély a kór terjedésének megállítására, kontrollálására.

Mikor alkalmazható a leghatékonyabban a sugárterápia?

Amennyiben a gyógyítás a cél, elsősorban akkor, ha még nem képződtek áttétek a szervezetben, és csak egy terület érintett. Gégeráknál, méhnyakráknál, nyaki rákoknál például gyakran alkalmazzák elsődleges kezelésként, de természetesen továbbra is a sugárkezelés kombinált bevetése a leghatékonyabb a kemoterápia és/vagy sebészeti megoldások mellett, netán előtt. Utóbbi esetre akkor kerül sor, ha csökkenteni kell a daganat méretét, mielőtt megoperálják a beteget. Ez annak az esélyét is mérsékli, hogy a beteg sejtek szétszóródjanak a testben. A műtét utáni sugárkezelés szintén rendszeres eljárás, amely szintén jobb eredményre vezet, mintha operáció nélkül történne.

Mit ért az alatt, hogy „amennyiben a gyógyítás a cél”?

Azt, hogy nem feltétlenül csak ilyen esetben alkalmaznak sugárterápiát. Olyan betegek esetében is alkalmazásra kerülhet ez a kezelés, akiknél már adott esetben nincs remény a teljes gyógyulásra, viszont így ellenőrzés alatt tartható a daganat növekedése, illetve csökkenthetők a beteg fájdalmai.

A gyakorlatban hogyan kell elképzelni a kezelést?

Miután az orvos meghatározta, hogy pontosan hol helyezkedik el a kezelendő daganat, a szükséges vizsgálatok alapján terv készül a sugárterápia alkalmazására vonatkozóan. Ennek alapján történik a kezelés a későbbiekben, az előírt mértékben és gyakorisággal, természetesen a megfelelő testpozícióban, a rendszeresített gép segítségével. Ez cseppet sem kellemes élmény – eleve az alapszituáció is nagyon kellemetlen, de az, hogy a beteg ilyenkor teljesen egyedül marad, szintén okozhat nehézségeket számára. Maga a kezelés alkalmanként legfeljebb néhány percig tart.

Fájdalmas a besugárzás?

Nem fájdalmas, sőt fizikailag alapvetően semmit sem érezni közben – ebből a szempontból olyan, mint egy röntgenvizsgálat. A betegnek csak arra kell koncentrálnia, hogy ne mozogjon alatta, mert a sugárzás így nem ér el olyan testterületeket, amelyeket nem kell kezelni.

A levegővételt ilyenkor vissza kell tartani, amennyire csak lehet?

Nem, egyáltalán nem. Teljesen normálisan lehet lélegezni közben.

És milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

Mivel a sugár pusztítást végez a szervezetben, a mellékhatások az esetek nagyobbik részében nem küszöbölhetők ki, ezzel sajnos együtt kell élnie a betegnek. Viszont ezek a járulékos kellemetlenségek elég jól előrejelezhetők, és az orvos tájékoztatást is ad róluk, méghozzá kötelező jelleggel. Általános fáradtság, levertség, hányás, hasmenés, étvágytalanság, émelygés, gyengeség és rosszullét jelentkezhet a kezelések után, és ugyanígy a bőrön, a nyálkahártyákon is megjelenhetnek bizonyos elváltozások, függetlenül attól, hogy mely testtájékot érte a besugárzás.

A további mellékhatások mibenléte már nagyban múlik azon is, hol kellett alkalmazni a kezelést. Ezek a mellékhatások jellemzően pár héttel a terápia befejezése után elmúlnak, sőt, bizonyos esetekben egyáltalán nem is jelentkeznek, bár azt azért hozzátenném, hogy mindenképpen ez a ritkább eset. A legtovább a fáradtság, az erő és az energia hiánya tart: ez a kezelés vége után is, akár két hónapig is éreztetheti hatását.

A fentiek eredőjeként kevesen vannak olyanok, akik nem fogynak a terápia során, vagyis, ha valaki ilyen – vagy bármilyen, rákbetegség ellen irányuló – kezelés alatt áll, azon általában látszani is szokott mindez. Viszont hiába nem csúszik az étel, akkor is nagyon fontos, hogy a beteg kiegyensúlyozottan táplálkozzon. Ez különösen akkor problémás, ha a sugár a mellkasi területre irányult, hiszen ilyenkor szinte lehetetlennek tűnik számára a nyelés, és fájdalmakkal is járhat. Ezekben az esetekben pépes ételeket kell fogyasztani. A bőséges folyadékbevitel szintén nagyon fontos.

Mi történik, ha a beteg kihagy egy kezelést a terápia során?

Már egy alkalom kihagyása is nagymértékben ronthatja a teljes terápia eredményességét, így ennek lehetőleg nem szabad megtörténnie.

Magyarországon létezik általános gyakorlat arra nézve, hogy hány besugárzásból áll egy terápia?

Hetente általában öt alkalom – ez egyébként nemzetközileg változhat –, és két hónap alatti időtartam a jellemző. Léteznek egyébként úgynevezett belső besugárzáson alapuló kezelések is, amikor radioaktív tartalmú anyagot helyeznek el a rákos testrészben, illetve annak közelében. Ilyenkor tartósan a kórházban kell maradnia a betegnek.

Gyakran hallani a sugárterápia kapcsán, hogy olyan, mintha tűzzel akarnák eloltani a tüzet. Maga a sugárzás nem okoz extra rákkockázatot?

Hallottam már én is ezt a példát, de mindenképpen olyan általánosításról beszélünk, ami sántít. Az alapfeltevés egyébként logikus és jogos, van is alapja: kétségtelen, hogy hosszabb távon a besugárzott területen magasabb lehet a daganat kialakulásának kockázata, mint alapesetben. Viszont ismét hangsúlyoznám: a sugárkezelés mindig okkal történik, a vonatkozó rizikófaktorok körültekintő, szakorvosi mérlegelését követően. Vagyis az orvos megvizsgálja, mi van a mérleg két serpenyőjében, és az után dönt.


Dr. Draveczki-Ury Ádám

forrás: http://www.mypin.hu/

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el