Vegyszerek terjesztik a néma járványt

Szerző: Szimpatika
Összefüggés lehet egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai között – állapította meg egy új amerikai kutatás.

A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása, amelyben ugyanez a kutatócsoport öt olyan vegyi anyagot azonosított, amelyek a gyermekek agyi és idegi fejlődését károsíthatják – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Lancet Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.

„Figyelemzavartól, megkésett fejlődéstől és gyenge iskolai teljesítménytől szenvednek ezek a gyermekek, és valószínűnek tűnik, hogy az ipari vegyszerek számlájára írhatók a tünetek” – mondta Philippe Grandjean, a Harvard közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Az új tanulmány friss adatokat közölt a korábban talált vegyi anyagokról és emellett hat újabb mérgező kemikáliát is azonosított: a mangánt, a fluoridot, a klórpirifoszt, a DDT nevű, évtizedek óta betiltott rovarirtót, a tetraklór-etilén nevű oldószert, illetve az égéskésleltető polibrominált difenil-étereket.

A kutatás rámutatott az újonnan azonosított mérgező vegyszerek és a gyermekek egészségkárosodása közötti kapcsolatra. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe, bizonyos rovarirtók pedig a gondolkodás fejlődését hátráltathatják.

Grandjean és kutatótársai azt jelezték, hogy a beazonosított vegyszereknél sokkal több méreg is részt vehet az idegfejlődési és viselkedési zavarok „néma járványának” terjesztésében.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!