A hirtelen fogbalesetek ellátása

2014. 03. 18.
|
Címkék: Fogaink  Szájápolás 
Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert ezek következményei néha súlyosabbak, mint maga a baleset. Legkorábban akkor találkozhatunk ilyen jellegű problémával, amikor a kisgyerekek a tipegő korba érve csetlenek-botlanak, s próbálkozásaiknak néha bizony áldozatul esnek az éppen kibújt tejfogak. Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőnek tűnhetnek.

A következő érintett korosztály az óvodások és kisiskolások csoportja, akik főleg a játszótéren, az iskolában vagy sportolás – gyakran kerékpározás – közben szenvednek balesetet, s ilyenkor károsodhat a tej- vagy a maradó fogazat. Előfordulhat az is, hogy a gyermek az uszodában a medence szélébe üti be a fogait vagy az arcát.

Ha az a fogazati rendellenesség áll fenn, hogy a frontfogak előreállnak – például cumizás, ujjszopás, vagy az állcsontok rendellenes állása miatt – ezen balesetek gyakorisága megnő. Ezenkívül azt mutatja a tapasztalat, hogy a fiúk kb. kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok. A fogakat tekintve a leggyakrabban érintettek a felső, középső metszőfogak. Az alsó, vagy az oldalsó metszőfogak sérülése jóval ritkább.

Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert még a gyermeküket rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre hordó szülők sincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Pedig nem árt az óvatosság, mert a fogbaleset következményei néha súlyosabbak, mint maga az esemény. Ha a tejfogak érintettek, akkor károsodhat a maradó fogcsíra és a fog anyagának – főleg a zománcnak – a fejlődési zavara alakulhat ki, vagy a fog alakja deformálódhat. Maradó fogak sérülései esetén fogelhalás, elfertőződés, vagy tartós foghiány lehet a következmény.

Külön kiemelném azokat az eseteket, amikor nemcsak a fog szenved sérülést, hanem a fejet is ütés éri, esetleg (akár csak pár pillanatnyi) eszméletvesztés is történt, vagy az arc lágyrészei, az ajak sérültek. Ilyenkor a sérült gyermek a lehető legrövidebb időn belül intézeti ellátásra, illetve megfigyelésre szorul. Különböző röntgenvizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az arc- vagy koponyacsont épen maradt-e. A helyszínen az első teendő a vérzéscsillapítás, második a gyermek pszichés megnyugtatása, harmadik a letört fogdarab vagy kiesett fog megkeresése. (Természetesen súlyos baleset esetén először a mentőket értesítsük.)

Ha a tejfog sérül

Nézzük először a tejfogak sérüléseit! Ha letört a fog koronai része, és ez nagy darabot jelent, vagy ha a fog kiemelkedett a helyéről, akkor sürgősen vigyük a gyereket fogorvoshoz. A letört darab méretétől és a kisgyermek korától függően szükség lehet a fogbél eltávolítására, vagy pedig a fog különböző, a gyermekfogászatban nagyon optimális tömőanyagokkal való helyreállítására.

Ha kissé meglazult a fog, akkor is ajánlatos a fogorvost felkeresni. Addig, amíg ez megtörténik, a gyermek csak puha, pépes ételeket egyen. A további teendő ilyenkor az életkortól is függ, a döntést az orvosra kell bízni.

Teljesen kiesett fognál különösebb tennivaló nincs: tejfogakat nem szoktunk visszaültetni, így ilyenkor inkább ellenőrzés céljából kell az orvossal beszélni és a továbbiakban esetleg szükséges fogszabályozási lehetőségeket egyeztetni.

Ha a fog beljebb nyomódott, nem szabad „visszahúzkodni”, mert nagy az esélye a maradó fogcsíra sérülésének, főleg négyéves kor alatt. Néhány héten, hónapon belül a fog általában beilleszkedik az eredeti helyére. Ilyenkor tehát, bármennyire is meglepő, az a fő szabály, hogy semmit nem kell tenni!

Maradó fogak

Kicsit más a helyzet a maradó fogak sérüléseinél. A fő alapelv az, hogy a fog hosszú távú megmaradásának esélyei annál jobbak, minél gyorsabban megtörténik a megfelelő kezelés. A gyorsaság itt néhány órát, nem pedig napokat jelent!

Amennyiben a fogból letört egy darab, de a fogbél érintettségét még nem észleljük, akkor különböző, gyógyszeres fedőanyagokkal és töméssel, vagy ún. ideiglenes gyógykoronával és később töméssel állítjuk helyre a hiányt. Ha a letört fogdarab megvan és visszailleszthető a helyére, van rá esély, hogy visszaragasztható.

Ha a fogbél is érintett, akkor egy speciális gyökérkezelési eljárást alkalmaz az orvos, mert lényeges, hogy a fog gyökerének be nem fejezett fejlődését optimális irányba tereljük. Meglazult és kiemelkedett fogaknál fontos, hogy a visszaillesztés és rögzítés (sínezés) minél előbb megtörténjen. Lényeges, hogy a sínezés időtartama alatt figyeljünk oda a nagyon gondos szájhigiénére, valamint, hogy a gyermek kímélje a fogát, kerülje az erőteljes rágást.

Benyomódott fogaknál leggyakrabban fogszabályozással igyekszünk lassan a helyére illeszteni a fogat. Ha a maradó fog kiesett a helyéről, érdemes megpróbálkozni a visszaültetéssel. Ennek feltétele egyrészt a már említett időhatár, tehát a lehető leggyorsabb ellátás (egy órán belül a legjobbak az esélyek), másrészt a kiesett fog helyes „kezelése” addig, míg eljutunk a fogorvosig. Először is, a fogat érdemes megkeresni! Ha ez sikerül, nagyon fontos, hogy a gyökérhez ne érjünk hozzá, csak a koronai részt érintsük. Szigorúan tilos csapvízzel lemosni, dörzsölgetni, fertőtleníteni! Legjobb egy kis tejbe tenni, vagy a beteg saját nyálába – ha a gyermek biztosan oda tud figyelni arra, hogy ne nyelje le, a kis pofazacskójába vagy nyelve alá lehet helyezni és így „szállítani” a fogat a fogorvoshoz. Nem szabad papír zsebkendőbe csavarni!

Minden sérülés akut ellátása után gondolni kell a későbbi ellenőrzésekre, valamint az utógondozásra is, ami magába foglalhat fogszabályozási, implantációs, azaz beültetéses (19-20 éves kor felett) és fogpótlási lehetőségeket is.

Dr. Szabó Beáta, a fog- és szájbetegségek szakorvosa

Forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el