A hirtelen fogbalesetek ellátása

2014. 03. 18.
Szerző: Szimpatika
Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert ezek következményei néha súlyosabbak, mint maga a baleset. Legkorábban akkor találkozhatunk ilyen jellegű problémával, amikor a kisgyerekek a tipegő korba érve csetlenek-botlanak, s próbálkozásaiknak néha bizony áldozatul esnek az éppen kibújt tejfogak. Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőnek tűnhetnek.

A következő érintett korosztály az óvodások és kisiskolások csoportja, akik főleg a játszótéren, az iskolában vagy sportolás – gyakran kerékpározás – közben szenvednek balesetet, s ilyenkor károsodhat a tej- vagy a maradó fogazat. Előfordulhat az is, hogy a gyermek az uszodában a medence szélébe üti be a fogait vagy az arcát.

Ha az a fogazati rendellenesség áll fenn, hogy a frontfogak előreállnak – például cumizás, ujjszopás, vagy az állcsontok rendellenes állása miatt – ezen balesetek gyakorisága megnő. Ezenkívül azt mutatja a tapasztalat, hogy a fiúk kb. kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok. A fogakat tekintve a leggyakrabban érintettek a felső, középső metszőfogak. Az alsó, vagy az oldalsó metszőfogak sérülése jóval ritkább.

Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert még a gyermeküket rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre hordó szülők sincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Pedig nem árt az óvatosság, mert a fogbaleset következményei néha súlyosabbak, mint maga az esemény. Ha a tejfogak érintettek, akkor károsodhat a maradó fogcsíra és a fog anyagának – főleg a zománcnak – a fejlődési zavara alakulhat ki, vagy a fog alakja deformálódhat. Maradó fogak sérülései esetén fogelhalás, elfertőződés, vagy tartós foghiány lehet a következmény.

Külön kiemelném azokat az eseteket, amikor nemcsak a fog szenved sérülést, hanem a fejet is ütés éri, esetleg (akár csak pár pillanatnyi) eszméletvesztés is történt, vagy az arc lágyrészei, az ajak sérültek. Ilyenkor a sérült gyermek a lehető legrövidebb időn belül intézeti ellátásra, illetve megfigyelésre szorul. Különböző röntgenvizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az arc- vagy koponyacsont épen maradt-e. A helyszínen az első teendő a vérzéscsillapítás, második a gyermek pszichés megnyugtatása, harmadik a letört fogdarab vagy kiesett fog megkeresése. (Természetesen súlyos baleset esetén először a mentőket értesítsük.)

Ha a tejfog sérül

Nézzük először a tejfogak sérüléseit! Ha letört a fog koronai része, és ez nagy darabot jelent, vagy ha a fog kiemelkedett a helyéről, akkor sürgősen vigyük a gyereket fogorvoshoz. A letört darab méretétől és a kisgyermek korától függően szükség lehet a fogbél eltávolítására, vagy pedig a fog különböző, a gyermekfogászatban nagyon optimális tömőanyagokkal való helyreállítására.

Ha kissé meglazult a fog, akkor is ajánlatos a fogorvost felkeresni. Addig, amíg ez megtörténik, a gyermek csak puha, pépes ételeket egyen. A további teendő ilyenkor az életkortól is függ, a döntést az orvosra kell bízni.

Teljesen kiesett fognál különösebb tennivaló nincs: tejfogakat nem szoktunk visszaültetni, így ilyenkor inkább ellenőrzés céljából kell az orvossal beszélni és a továbbiakban esetleg szükséges fogszabályozási lehetőségeket egyeztetni.

Ha a fog beljebb nyomódott, nem szabad „visszahúzkodni”, mert nagy az esélye a maradó fogcsíra sérülésének, főleg négyéves kor alatt. Néhány héten, hónapon belül a fog általában beilleszkedik az eredeti helyére. Ilyenkor tehát, bármennyire is meglepő, az a fő szabály, hogy semmit nem kell tenni!

Maradó fogak

Kicsit más a helyzet a maradó fogak sérüléseinél. A fő alapelv az, hogy a fog hosszú távú megmaradásának esélyei annál jobbak, minél gyorsabban megtörténik a megfelelő kezelés. A gyorsaság itt néhány órát, nem pedig napokat jelent!

Amennyiben a fogból letört egy darab, de a fogbél érintettségét még nem észleljük, akkor különböző, gyógyszeres fedőanyagokkal és töméssel, vagy ún. ideiglenes gyógykoronával és később töméssel állítjuk helyre a hiányt. Ha a letört fogdarab megvan és visszailleszthető a helyére, van rá esély, hogy visszaragasztható.

Ha a fogbél is érintett, akkor egy speciális gyökérkezelési eljárást alkalmaz az orvos, mert lényeges, hogy a fog gyökerének be nem fejezett fejlődését optimális irányba tereljük. Meglazult és kiemelkedett fogaknál fontos, hogy a visszaillesztés és rögzítés (sínezés) minél előbb megtörténjen. Lényeges, hogy a sínezés időtartama alatt figyeljünk oda a nagyon gondos szájhigiénére, valamint, hogy a gyermek kímélje a fogát, kerülje az erőteljes rágást.

Benyomódott fogaknál leggyakrabban fogszabályozással igyekszünk lassan a helyére illeszteni a fogat. Ha a maradó fog kiesett a helyéről, érdemes megpróbálkozni a visszaültetéssel. Ennek feltétele egyrészt a már említett időhatár, tehát a lehető leggyorsabb ellátás (egy órán belül a legjobbak az esélyek), másrészt a kiesett fog helyes „kezelése” addig, míg eljutunk a fogorvosig. Először is, a fogat érdemes megkeresni! Ha ez sikerül, nagyon fontos, hogy a gyökérhez ne érjünk hozzá, csak a koronai részt érintsük. Szigorúan tilos csapvízzel lemosni, dörzsölgetni, fertőtleníteni! Legjobb egy kis tejbe tenni, vagy a beteg saját nyálába – ha a gyermek biztosan oda tud figyelni arra, hogy ne nyelje le, a kis pofazacskójába vagy nyelve alá lehet helyezni és így „szállítani” a fogat a fogorvoshoz. Nem szabad papír zsebkendőbe csavarni!

Minden sérülés akut ellátása után gondolni kell a későbbi ellenőrzésekre, valamint az utógondozásra is, ami magába foglalhat fogszabályozási, implantációs, azaz beültetéses (19-20 éves kor felett) és fogpótlási lehetőségeket is.

Dr. Szabó Beáta, a fog- és szájbetegségek szakorvosa

Forrás: https://www.egeszsegtukor.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!