Zöld út az ismeretlenbe

Szerző: Kalmár Lalita
Manapság rengeteg ember számára a biotermékek fogyasztása, használata jelenti az egészségtudatos életmódot. Vehetünk bioélelmiszert, járhatunk biopiacra, bejelentkezhetünk biofodrászatba vagy biokozmetikába. De vajon honnan tudja az átlagvendég, mi az, amit elvárhat egy ilyen kezelés során? Hollósi Emőkét, a Bodza Szépségszalon biokozmetikusát kérdeztük.

Mitől bio egy kozmetika?

A biokozmetikák fő szempontja, hogy elhatárolódnak mindenféle mesterséges, mérgező anyag használatától. Nem alkalmaznak semmi olyan terméket, melyet állatokon teszteltek, és a használt termékek nagy része besorolható a vegán kategóriába, tehát csak növényi eredetű összetevőt tartalmaznak. Persze, sajnos, léteznek olyan – sokszor neves – biokozmetikai márkák, melyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak. Az pedig, hogy ki milyen minőségű termékekkel és technikákkal képviselteti magát, kozmetikustól függ.

Vannak olyan speciális szolgáltatások, melyeket egy áltagkozmetikában nem találunk meg?

A biokozmetikusok nagy része elhatárolódik a gépek használatától. A kezelési technikák teljesen egyéniek, kozmetikánként más és más módszerekkel találkozhat a vendég. Nagyrészt a hagyományos szalonokban alkalmazott klasszikus és elektrokozmetikai szolgáltatások vannak jelen, de sok biokozmetikus inkább mellőzi a gépek használatát.

A nálunk alkalmazott termékekhez speciális kezelések tartoznak, melyek szemben állnak a hagyományos irányelvekkel. Az arckezelések például meleg gyógynövényes lábfürdővel indulnak. Legfontosabb elemük a nyirokstimulációs masszázs, melyet a kozmetikus finom kézmozdulatokkal, illetve ecsetekkel végez.

Mint kozmetikus, hogyan állapítod meg, hogy a termék, amit használsz, tényleg csak természetes alapanyagokból áll-e?

Alapvetően lehet bízni a minőségellenőrző cégek pecsétjeiben. A természetes összetevőkből álló kozmetikumokat több különböző szinten minősítik, eltérő feltételek mellett. A különböző elbíráló szervezetek irányelvei sokszor csak részben egyeznek meg, azonban a legfontosabb szempontokban nem különböznek. Elsősorban az állati eredetű, vagy nem természetes, mérgező, génmanipulált, szintetikus anyagok kiszűrésére helyezik a hangsúlyt.

Vannak esetleg olyan termékek, melyeket ti magatok készítetek?

Nagyon ritka manapság a házi készítmények alkalmazása, még biokozmetikákban is. Ennek oka elsősorban az, hogy szinte minden kozmetikus elkötelezett egy-egy cég irányában, így az adott márka termékeivel dolgozik. Emellett a házilag készített termékek tárolása és előállítása is sokkal macerásabb, mint a már „előre gyártott” kozmetikumoké.

Mi mindettől függetlenül alkalmazunk néhány saját, aromaterápiás terméket, melyeket organikus, hidegen sajtolt olajakból és vajakból, illetve illóolajokból állítunk össze. Emellett a karamellgyantát is mi készítjük.

Tudsz esetleg olyan szépségápolási tippet adni, mely otthon is könnyűszerrel kivitelezhető?

Egy nagyon egyszerű módszerrel helyettesíthetjük például a bolti testápolók használatát: bármilyen otthon lévő, hidegen sajtolt olajat maszírozzuk be a még nedves bőrünkbe. Így garantált hatást érhetünk el a téli bőrszárazság ellen. Legjobb a mandula, a búzacsíra, a napraforgó bázisolajként, melyeket ízlés szerint vegyíthetünk illóolajokkal. A legfontosabb szabály, melyre minden házilag készített terméknél figyelnünk kell, hogy nem mindegy, milyen minőségű alapanyagokból dolgozunk. Legyünk figyelmesek vásárláskor, hogy elkerüljük a mérgező anyagok bevitelét a szervezetünkbe.

Vannak olyan speciális esetek, amikor kifejezetten ajánlanád a biokezelések alkalmazását?

Hozzám elsősorban problémás bőrrel rendelkező vendégek jönnek. Rengetegen vannak, akiknél a rossz minőségű kozmetikumok hosszú ideig tartó használata miatt lépnek fel bőrproblémák. Ilyen esetekben célszerű átszoktatni magunkat olyan allergénmentes termékekre, melyek segítenek megőrizni bőrünk természetességét.

Mire kell odafigyelnünk a biokozmetikumok kiválasztásánál? Mitől óvnád a vendégeidet?

Én bízom a minőségellenőrzésben. Mást sajnos nem nagyon tehetek. Persze, a nem minősített készítmények sem feltétlenül rosszak, de én inkább biztosra megyek. Amitől viszont tényleg óvnám a vendégeimet, azok az egyébként nem biovonalra specializálódott nagy kozmetikai cégek által piacra dobott, bionak címkézett termékek, melyek általában inkább a divatot szolgálják, mint az egészségünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!