Rákkeltő élelmiszer-adalékok

2014. 02. 26.
Szerző: Szimpatika
Nem is hinnénk, hogy az E-számok nemcsak az ellenálló képességünket rontják, rák- és gyulladáskeltők és allergizáló hatásúak, de elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek.

Az alábbi listából megtudjuk, hogy mely élelmiszer-adalékok lehetnek rákkeltő hatásúak.

E 131 = Patent Blue V = (C27 H31 N2 NaO7 S2)

Kémiailag előállított, zöldeskék színezőanyag. Színezékként használják süteményekben, lekvárokban és némely húskészítményben. Használata a legtöbb európai országban megengedett, míg az USA-ban betiltották.

E 142 = Green S = (C27 H25 N2 NaO7 S2)

Mesterségesen előállított, zöldeskék színű festékanyag. Színezékként használják többek között lekvárokban és zöldborsókonzervekben. Valószínűleg enyhén rákkeltő hatású.


E 210 = benzoesav = (C6 H5 COOH)

Gyakran használt tartósítószer, baktericid es fungicid hatással. A természetben megtaláljuk sok növényben és azok magjaiban, így pl. az ánizsmagban, a fahéjban, a szegfűszegben és a szilvában. Iparilag toluinból állítják elő oxidációval. Némely embernél intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy gyermekeknél a hiperaktivitás egyik oka lehet. Mivel vízben kevésbé oldódik, gyakran inkább nátriumos sóját, a nátrium-benzoátot használják.


E 211 = nátrium benzoát = (C7 H5 NaO2)

Baktericid és fungicid hatású tartósítószer. Savanyú ételek tartósítására használják (lekvár, befőttek, savanyú uborka, gyümölcslevek). Némely embernél intoleranciát válthat ki.

 

E 213 = kalcium benzoát = [Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O]

Baktériumok és penészgombák (főleg élesztő-) elleni tartósítószer, melyet halételekben, lekvárokban, margarinban, savanyított zöldségfélékben és italokban használnak. Vízben oldva benzoesavat képez. Némely embernél intoleranciát válthat ki.


E 214 – E 219 = parabenek

Főleg penészgombák és élesztőgombák ellen használt tartósítószerek. Gyakran használják őket, sokféle ételben. Némely embernél intoleranciát válthatnak ki.

 

E 239 = hexamin = (C6 H12 N4)

Ez egy ún. benzol derivatív, mely lassan lebomlik formaldehidre (HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten „valószínűleg karcinogén hatású az emberben”, és nem éppen ételbe való). Valószínűnek tartott rákkeltő hatása mellett mellett erős fungicid hatása is van. Használata betiltott az USA-ban, sok más országban pedig törvényileg szorosan behatárolt élelmiszeripari termékek tartósítására szabad csak használni (halak és halból készült termékek, kaviár, egyes sajtok).

 

E 123 = amaranth = Red No. 2

Mesterségesen előállított, sötétpiros színező. Használják lekvárok, konzervgyümölcsök, némely tengeri eredetű termék, és nagyon gyakran üdítők színezésére. Az USA-ban az FDA (Food and Drug Administration) 1976 óta tiltja használatát élelmiszeripari termékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben. Az USA-n kívül betiltották még Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU területén és Jugoszláviában is.


A listát összeállította: Pajor István

Forrás: Dr. Balaicza Erika, www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!