PCOS: az önbizalom-romboló tünetek kezelhetők!

Szerző: Szimpatika
Zavaró, fájó pattanásokkal, testsúlyproblémákkal és kósza szőrszálakkal számtalan nő küzd élete során. A problémákat különféle kezelésekkel karban lehet tartani, de kialakulásuk okát is érdemes feltárni. Bár legtöbbször ártalmatlan okok húzódnak meg a hátterében, azonban előfordulhat, hogy egy súlyos betegségre, a PCOS-ra hívják fel a figyelmet. A problémáról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

A PCOS, azaz policisztásovárium-szindróma egy hormonális probléma, melynek során a férfi nemi hormonok kerülnek túlsúlyba. A benne szenvedő nőknek számtalan tünettel kell megküzdeniük, melyek közül talán a teherbeesési nehézségek jelentik a legnagyobb gondot. Figyelmeztető jelei továbbá a rendszertelen menstruáció és a petefészek cisztásodása is. Kezeletlen esetben könnyen vezethet cukorbetegséghez, sőt daganatok kialakulásához is, a magas ösztrogénszint miatt.

„Gyógyítani egyelőre sajnos nem lehet, ám megfelelő terápiával és életmóddal kontrollálható, sőt még a gyermekvállalás is elősegíthető, így a PCOS-sal küzdő nőknek sem kell lemondaniuk a természetes teherbeesés lehetőségéről” – mondja dr. Koppány Viktória.

Önbizalom-romboló tünetek

Pattanások és olajos bőr: a hormonális zavar egyik leggyakoribb tüneteként a bőrön pattanások jelennek meg, mivel túlsúlyba kerülnek az androgén hormonok. PCOS esetén nehezebb ezzel a problémával megküzdeni, de megfelelő kezeléssel és arcápolási termékekkel csökkenthetőek a panaszok.

Szőrösödés: szintén a férfi nemi hormonok számlájára írható fel, hogy a test különböző részein erősebb szőrszálak jelennek meg. PCOS esetén a nők mellkasán és arcán is éktelenkedhetnek, így, ha ezeket a kellemetlen tüneteket tapasztalja, érdemes kivizsgáltatnia magát.

Hajhullás: minden embernek hullik valamilyen szinten a haja, azonban ha hirtelen azt veszi észre, hogy fésülködéskor csomókban jön ki, akkor az már problémára utal. PCOS esetén jellemzően azokon a területeken ritkul meg a haj, ahol a férfiaknál, vagyis elsősorban a fej tetején.

Pigmentfoltok: bár a pigmentfoltok általában az öregedés jelei, viszont gyakran utal betegségre, ha fiatalabb korban a nyak, a hónalj vagy a belső comb területén jelennek meg, melyek igencsak zavaróak lehetnek.

„Ezek a zavaró tünetek sokszor megkeserítik a nők mindennapjait, ráadásul még az önbizalmukat is csorbítja. A jó hír azonban az, hogy megfelelő terápiával és életmóddal a tünetek megszűntethetők” – mondja dr. Koppány Viktória.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!