Csonterősítőként is hat a zöld tea

Szerző: Szimpatika
Azt, hogy a zöld tea egészséges, nagyon régóta tudják, és számos jótékony hatását leírták már. Hongkongi tudósok viszont most arra is rájöttek, hogy a zöld tea a csontok erősítésére is alkalmas.
A daganatos betegségek, illetve különféle szívbajok kezelésével kapcsolatban és fogyókúráknak is fontos eleme a zöld tea. Egy hongkongi kutatócsoport most viszont a csontlebomlás tanulmányozása során észlelte a zöld tea néhány hatóanyagának figyelemre méltó tulajdonságait.

Az életkor előrehaladásával a csontok mésztartalma csökken, ez egy természetes folyamat. Az öregek között mind gyakoribb a törés: elesés következtében hol a felkart kell begipszelni, hol a combcsont megszögelésére van szükség. A csontrendszer nem a felnőttkorra kialakuló, merev váz, hanem élő szövet, melyben a csontfejlődés és a lebomlás finom egyensúlya dönti el a pillanatnyi helyzetet. Vannak sejtek, melyek új csontot hoznak létre és vannak, melyek lebontják a csontszövet bizonyos részeit.

A Kínai Orvostudomány Intézetének munkatársai szövettenyészetben vizsgálták a csontot építő sejtek viselkedését a zöld tea háromféle hatóanyagával történő kezelés során. A teában a katechin kémiai csoport többféle változata megtalálható.

Ezek közül az epigallokatechin, nemzetközi rövidítéssel EGC, gyógyhatása tűnt a legígéretesebbnek. A csontépítő sejtek kezelése EGC adásával, néhány nap alatt 79 százalékkal növelte az új csontszövet keletkezését. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az így kifejlődő csontszövetben, EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami erősebb vázszerkezetet jelent. A kedvező eredményt még tovább növelte, hogy a csontot lebontó sejtek működése viszont lassult, ezért az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csont épülése irányába mozdult el. Az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy az öregedés a csontok erősségének, biztonságának fokozatos romlásával, az oszteoporózis előrehaladásával jár.

A kínai kutatók szerint ezt a kedvezőtlen folyamatot a zöld tea rendszeres fogyasztásával talán mérsékelni lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!