Egy lépéssel a rák előtt

2014. 02. 10.
Szerző: Szimpatika
Február 4-e a Rák Világnapja, egy olyan betegségre hívva fel a figyelmünket, melytől szinte mindannyian rettegünk. Pedig egy kis odafigyeléssel a legtöbb megbetegedés megelőzhető lenne, mivel a rákos elváltozások 40%-a az egészségtelen életmódra vezethető vissza.

Az összes rákos eset 16%-ának hátterében krónikus gyulladások állnak. A tüdőrákos megbetegedések 71%-a a dohányosokat érinti. Számok, adatok. De mind közül talán a legfontosabb információ: ha rendszeresen járnánk szűrésekre, megelőzhető lenne a rákos megbetegedések kétharmada.

„A rákos elváltozások gyakran éveken át megbújhatnak a szervezetben anélkül, hogy komolyabb panaszokat okoznának” – mondja dr. Kovács János Balázs, a Dr. Rose Magánkórház sebésze. – Sok esetben mire sor kerül a diagnosztizálásra, már csekély az esély a gyógyulásra. Mindez csakis rendszeres szűrésekkel lenne elkerülhető. A nőknél például akár egyetlen nőgyógyászati szűrővizsgálat is, 30 és 40 éves kor között, egyharmadával csökkentheti a méhnyakrák kialakulásának esélyét. Magyarországon azonban még mindig kevesen járnak megelőző vizsgálatokra, így évről évre dobogós helyet biztosítunk magunknak a rák-világstatisztikákban.”

Hazánkban a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos megbetegedés. A statisztikákban első helyen áll a tüdőrák: a diagnosztizált esetek száma az elmúlt több mint ötven év során megtízszereződött. A vastagbélrák és a férfiaknál a prosztatarák, a nőknél a mellrák is igen gyakori. Évente körülbelül 60-70 ezer új daganatos megbetegedéssel kell számolnunk, s ezeknek jelenleg nagyjából a fele végzetesnek bizonyul.

A rákszűrés már fiatal korban is fontos!

„Egyes ellenőrzéseket már 20 éves kortól érdemes rendszeresen elvégeztetni – fűzi hozzá a szakember –, mivel a rák gyakoriságának növekedése észlelhető a fiatal korosztály körében. Férfiaknál a herék, nőknél a mellek önvizsgálata, mindkét nemnél a bőr, az anyajegyek orvosi vizsgálata már 20, a méhnyak orvosi szűrése pedig már 18 éves kortól ajánlott.”

TUDTA?

Bakteriobotnak nevezték el azt a nanorobotot, melyet az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyeztek már, bár alkalmazását még nem kezdték el. A dél-koreai tudósok által kifejlesztett módszer lényege, hogy génmódosított baktériumok keresik meg a szervezetben azokat a vegyületeket, melyek a rákos sejtek környezetében nagy mennyiségben termelődnek. Ezután egy 3 mikrométeres robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve gyógyszert permetez azokra.


Forrás:
www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!