10 hatékony tipp hátfájás ellen

Szerző: Szimpatika
A hátfájás igen gyakori probléma. Fakadhat gerincproblémákból, rossz testtartásból, a mozgás hiányából, sőt még a helytelen cipőválasztásból is. Amilyen könnyen jön, olyan nehéz tőle megszabadulni. Sajog, hasogat, akadályoz a mozgásban, vagy egyszerűen csak tönkreteszi a napot.

Az amerikai statisztikák talán még rosszabb képet festenek a hátfájásról – melynek hátterében az ott élők általános lustasága és túlsúlya áll: minden ötödik ember panaszkodik rendszeres vagy akár állandó fájdalomra. Van, akit napokra is ágyba kényszerít a probléma, míg más, bár elvégzi napi teendőit, éjjel alig bír aludni a fájdalomtól. A tünetek súlyosságát felismerve dr. Norman Marcus, a New York-i Egyetem Orvosi Karának izomfájdalmakat kutató orvosa összeállított egy tíz tippből álló füzetecskét, mellyel az amerikai lakosság szívét – illetve hátát – kívánja megörvendeztetni.
Miért ne élveznénk mi is a tanácsok jótékony eredményeit?
Íme a doktor 10 „megváltó” tippje:

1. Igenis számít, miben alszol. Forgolódj éjszaka, és dobd ki a süppedős matracodat.



2. Ne úgy olvass vagy tévézz az ágyból, hogy meg kelljen emelned a fejed, mivel az ehhez használt izmok megerőltetése is nyaki fájdalmat okozhat.

3. Ne ülj sokáig egy helyzetben, mivel az megterhelő a gerinc izmai számára, inkább váltogasd a pozíciókat.

4. Ha valahol, például színházban sokáig kell egy helyben ülnöd, tedd keresztbe a lábad, ezzel megmozgatod a hát és a csípő izmait.

5. A háztartásban gyakran használt dolgokat tartsd könnyen elérhető polcokon, ezzel csökkentheted a hajolgatást és a nyújtózkodást.

6. A férfiaknak nem tanácsos pénztárcájukkal a farzsebükben ülni, mert ez is krónikus hátfájdalmat okozhat.

7. Lehetőleg ne emelj nehéz dolgokat. Kérj segítséget, vagy egyszerűen hagyd ott őket – tanácsolja Marcus.

8. Ha mégis fel kell emelned egy nehéz tárgyat, hajlítsd be a térded és a csípőd, és tartsd a tárgyat a testedhez közel, hogy a lábizmaid viseljék a nagyobb terhet.

9. Hólapátolás előtt bemelegítésként tegyél egy rövid sétát. Mivel a hó nehéz, használj kisebb lapátot a terhelés csökkentésére.

10. Nőként próbáld meg terhesség után visszanyerni eredeti súlyodat, és erősíteni a hát és a has izmait.

Emellett az is fontos, hogy ne tedd az íróasztalra a számítógép billentyűzetét, az ideális helyzet az, amikor lefelé kell nyúlnod a billentyűzet után – ezzel elkerülhető a nyak, a váll és a hát fájdalma.


Forrás: https://www.otvenentul.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!