Fontos kérdések a lúgosításról

2014. 02. 04.
|
Szervezetünk alapvetően lúgos kémhatású, de működése során savakat termel. Ahhoz, hogy fenn tudja tartani szervezete lúgos állapotát, tettekre van szüksége, amibe beletartozik a lúgos ételek és italok fogyasztása és a testmozgás is. Manapság még az orvostudomány nem foglakozik kellően részletesen a szöveti acidózissal és annak egészségre gyakorolt hatásaival. Dr. Robert Young külön ír az ún. rejtett szöveti acidózisról, ami véleménye szerint a savas étrend következménye.

Mi is valójában a rejtett szöveti acidózis?

Ez a jelenség akkor alakul ki, ha a táplálékkal felvett savak és/vagy az anyagcsere során keletkező savak nem tudnak tökéletesen kiürülni a 4 csatornán keresztül: ezek a belek, vesék, tüdő és a bőr. Ezeket a savakat a szervezet elraktározza a zsírszövetekbe. A szervezet kénytelen a savakat a vérből kiüríteni az említett 4 csatornán át, mert ha a vér elveszíti enyhén lúgos kémhatását, akkor az halálhoz vezet. Dr. Young szerint sokáig azt gondoltuk, hogy ezt a savtalanítási mechanizmust a szervezet képes minden segítség nélkül elvégezni, azonban kutatásai azt támasztják alá, hogy túlzott mennyiségű savval a szervezet már nem képes megbirkózni. A szervezetnek folyamatosan szüksége van a lúgosításra annak érdekében, hogy a savakat (amelyek származhatnak a környezetből, a táplálékból, az anyagcseréből vagy a stresszből) közömbösíteni tudja.

Egy átlagos felnőtt szervezete az anyagcsere során 50-100 mEq savat termel naponta, amit a fent említett csatornákon keresztül kell kiválasztani. A test lúgosítópuffer-rendszere segíti ugyan a savak semlegesítését, de ha túlságosan sok sav keletkezik szervezetünkben (ami a modern életmód mellett gyakori), betegségek alakulhatnak ki. Ezeket a betegségeket dr. Young szerint a felhalmozódott savak okozzák. Ha tehát szeretnénk megelőzni a káros savak okozta betegségek kialakulását, folyamatosan lúgosító ételeket és italokat kell fogyasztanunk.

Hogyan lehet kimutatni az elsavasodást, amikor a vér pH-értéke folyamatosan 7,365 körül van?

A táplálékból és anyagcseréből származó savakat a szervezet gyorsan eltávolítja a vérből, hiszen ha a vér pH-egyensúlya felborul, az halálhoz vezet. Ezért a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a vér 7,365-ös pH-ját fenntartsa. Ezen cél érdekében a szervezet képes feláldozni minden szervet és szervrendszert. A szervezet által termelt szódabikarbóna az első számú lúgosító puffere testünknek. Testünkben 20 molekula szódabikarbóna képes semlegesíteni 1 molekula karbonsavat annak érdekében, hogy a vér 7,35 és 7,4 közötti pH-értékét fenntartsa. Meghökkentő ez a 20:1-hez arány. Komoly lúgosításra van szükség ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon. Dr. Robert Young elméletének egyik fő motívuma Alexis Carrel Nobel-díjas kísérlete, melyet 1908-ban végzett el.

Carrel képes volt egy csirkeszívet 20 éven keresztül életben tartani azzal, hogy minden másnap lecserélte a lúgos táptalajt. 20 év után úgy döntött, nem cseréli többet a lúgos oldatot, s ezt követően a sejtek elpusztultak. Dr. Young következtetése szerint a emberi test sejtjei életben tarthatók, ha mindennap megkapják a szükséges lúgos ásványi sókat. Az emberi sejtek nem bírják az enyhe lúgosságot, és egyáltalán nem tolerálják a savas közeget.

„Ha megbetegszik a halad, elviszed orvoshoz vagy lecseréled a vizét?” – teszi fel a költői kérdést dr. Young.

A válasz természetesen az, hogy lecseréljük a vizét. Így van ez szerinte az emberi sejtekkel is: ők a halak, a víz pedig a külső környezet, mely körülveszi őket. A hal addig egészséges, amíg az őt körülvevő folyadék megfelelő számára. A sejtek is addig egészségesek, amíg ideális számukra a környezet. Az óceánok pH-ja 8,3, a lúgosító sók tartják fenn ezt az állapotát. A bennünk lévő belső folyadék olyan, mint az óceánok, és ugyanazok az ásványi sók képesek fenntartani pH-egyensúlyát is: magnézium, nátrium, klór, kálium és kalcium. Mára a globális felmelegedés hatására az óceánok pH-ja eltolódott 8,3-ról 8,2-re, tehát folyamatosan savasodnak.

Ez a hatalmas pH-változás komoly veszélyt jelent az óceánok életvilágára. Ugyanez történik sokunkban, amikor testünk elsavasodik: a káros savak hatására veszítünk csont- és izomszöveteinkből annak érdekében, hogy vérünk és egyéb szöveteink pH-ja egyensúlyban maradhasson. Az eredmény: ízületi gyulladás, csontritkulás, rák stb. A különböző okokkal magyarázott betegségek egy okra történő visszavezetése az orvostudományban nem ismeretlen: redukcionizmusnak nevezik. Dr. Young ennek az irányzatnak az egyik legismertebb képviselője.

Dr. Robert Young az egyre nagyobb ütemben terjedő gyermekkori és felnőttkori elhízást modern életstílusunkkal és az ebből fakadó elsavasodással magyarázza.

Véleménye szerint alapvetően meghatározó ebben a „kórképben” a szervezetben felhalmozódó savak mennyisége, valamint a mozgás hiánya. Ha a szervezet nem képes megszabadulni a testben felgyülemlő savaktól, elraktározza azokat a zsírszövetekben: a csípőn, a hason, a combokon, a mellkason és az agyban. A rendszeres mozgás nagyon fontos ahhoz, hogy megszabaduljunk a savaktól a bőr pórusain keresztül, izzadtság formájában. A szövetek elsavasodása szempontjából a túlsúly jobb állapot, mint a kóros soványság. Dr. Young szerint az elhízás a szervezet teljesen logikus reakciója a káros savakkal szemben. Okfejtéséből az következik, hogy a normál testsúly elérésének legjobb módszere a lúgosítás, a lúgosító ételek és lúgosító italok fogyasztása.

Dr. Young definíciója szerint, ha valakinek a vizelete délután 2-kor nem lúgos (a vizelet a nap során ekkor a leginkább lúgos), akkor a szervezete el van savasodva. Az ideális vizelet pH-nak 7,2 és 8,4 között kell lennie. Ellenkező esetben segíthet pl. a klorofill, mely igen erősen lúgosító hatású.

Dr. Young elméletét egyre több neves szaklap is elismeri, 2009. októberében pl. a British Journal of Nutrition részletesen írt a táplálkozás során kialakuló savasodásról és annak egészségre ártalmas következményeiről. Emellett egyre több kutató ismeri el a lúgosítás kedvező hatásait az egészségre nézve.


Forrás: www.drtihanyi.com

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el