Ki kapott több nyugdíjat, és ki nem?

2014. 01. 28.
Szerző: Szimpatika
A nyugdíjasok nagy része már megkapta az emelt összegű januári ellátást. Van azonban, akinek ugyanannyi maradt a juttatása, és olyan is, aki dupla emelésre jogosult.

Ennyivel emelkedik

Az idei évben 2,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, mert ennyire lőtte be a kormány a 2014-es éves inflációt. Január elsejétől ezért aki öregségi, özvegyi, szülői nyugdíjat, árvaellátást vagy baleseti hozzátartozói nyugdíjat kap, annak ennyi emelés jár.

A nyugdíjemelés 2,8 millió embert érint és 81 milliárd forintba kerül. Az átlagnyugdíjas 2520 forinttal kaphat többet idén. Az átutalások már meg is történtek, és a postai kézbesítés is az előzetes ütemezés szerint zajlik. Azonban az, hogy 2,4 százalékos az emelés, nem jelenti azt, hogy mindenki ennyit kap.

Két ellátás – két emelés

Mint a Pénzcentrum.hu felhívta rá a figyelmet, aki saját jogú ellátásban és özvegyi nyugdíjban is részesül, az emelésre mindkét ellátása alapján jogosult. Azoknak, akiknek a saját jogú és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat ún. együttfolyósítási összeghatárban folyósítják, ez az összeghatár 2014. január 1-jétől 83 470 forintra emelkedett.


Akinek idén állapították meg

A cikk kitér arra is, hogy akinek 2013. december 31-e után állapították meg a járadékát, annak is jár az emelés. Érvényes ez arra is, ha eddig rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban vagy bányászok egészségkárosodási járadékában részesült valaki, és az ellátását ezek megszűnte után állapították meg.

Ahol nincs emelés

Aki viszont csak a minimális ellátást kapja, annak csalódnia kellett. Ugyanis az idén sem emelték a legkisebb teljes öregségi nyugdíj összegét, így az változatlanul 28 500 forint. Ezt az összeget utoljára 2008-ban emelték. Az árvaellátás legkisebb összege is maradt 24 250 forint.


Forrás: www.hir24.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!