A méhnyakrák tünetei és szűrése

Szerző: Szimpatika
Ha meg akarjuk előzni a bajt vagy időben tudni akarunk róla, életbevágóan fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat. Alapvető az is, hogy ismerjük a méhnyakrák tüneteit, sajnos azonban ez az alattomos betegség a korai szakaszban általában nem okoz tüneteket – ezek többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor a rák már kiterjedtebb a szervezetben.

Az érintett nők egy vagy több tünetet is észlelhetnek az alábbiak közül:

- Kóros, abnormális hüvelyi vérzés
- Vérzés, amely a rendszeres menstruációs ciklusok között jelentkezik
- Vérzés a közösülés, hüvelymosás vagy a kismedencei izmok tornáztatása után
- A menstruáció hosszabb ideig tart vagy fájdalmasabb, ill. bőségesebb a vérzés, mint korábban
- Vérzés jelentkezése annak ellenére, hogy a menopauza szakaszába léptünk
- Megnövekedett hüvelyi folyás, kismedencei fájdalom, illetve fájdalom érzése szex közben

Fertőzések és egyéb egészségügyi problémák ugyanakkor szintén okozhatják ezeket a tüneteket: csak az orvos tudja megállapítani, hogy mi az igazság. Fontos, hogy valamennyi tünetről számoljunk be neki, hogy minél gyorsabban felállíthassa a pontos diagnózist! Az orvosok általában azt javasolják a nőknek, hogy azzal csökkenthetik a méhnyakrák kialakulásának esélyét, ha rendszeresen járnak szűrésre, és elvégeztetik az ún. PAP-tesztet (kenetvétel a méhnyakról). Ez egy egyszerű eljárás, teszt, amely a méhnyak sejtjeit vizsgálja és megtalálja a kóros sejteket. A kóros sejtek felfedezése és a kezelés megelőzheti a rákot, segítségével ráadásul már korai szakaszában is kiderül a betegség, amikor a gyógyítás is hatékonyabb. A PAP-teszt a legtöbb nő számára nem fájdalmas, a nőgyógyász rendelőjében, illetve kismedencei ultrahangvizsgálat közben is elvégezhető. A méhnyak sejtjeiből egy kis horzsolást okozva vesznek mintát, melyet aztán laboratóriumban, mikroszkóp alatt ellenőriznek. A szűrés során talált kóros sejtek sok esetben nem rákosak, és ugyanezen a mintán a HPV-fertőzést is meg lehet állapítani. Kóros eredmények esetén az orvos egyéb vizsgálatokat is javasol a diagnózis felállításához.


Forrás: https://napidoktor.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!