Fenntartható könyvek a papírtengerből

2014. 01. 31.
Szerző: Szakszon Réka
Új év, új tervek, új feladatok – ennyi újdonsághoz szükség van egy füzetre vagy határidőnaplóra, ahol számon tarthatjuk halaszthatatlan kötelességeinket és megvalósítandó álmainkat. Ha az újévi fogadalmak listáján ráadásul szerepel a kreativitás, egyediség és fenntarthatóság hármasának bármelyike, akkor Mónus Mimi mesebeli világában jó helyen járunk.

A fiatal építész lány egy éve kezdett saját kötésű papírtermékeket árulni, mostanra kialakult különleges stílusa, és változatos kiegészítőkkel is bővítette a kínálatát.

Mióta foglalkozol könyvkötéssel?

Az idáig vezető út a rajzolással kezdődött, amivel már nagyon régóta foglalkozom. Aki rajzol, igényessé válik arra, hogy milyen minőségű és méretű papírt használ, hogy nyílik a vázlatfüzet, fektetett vagy állított lapra szeret-e inkább dolgozni. Magával a könyvkötéssel majdnem tíz éve foglalkozom. Egy idő után szívesen készítettem saját magamnak és a barátaimnak különböző füzeteket. Az árulás és piacozás ezekkel a termékekkel 2012 novemberében kezdődött. Akkor még vittem mellé mindenféle otthon talált dolgot, de végül kávéskészletet és ruhát nem adtam el, könyveket viszont igen.

A vásározás mellett építészként dolgozol. Hogy tudtad összekapcsolni a két tevékenységet? Miben egészítik ki egymást?

Építészként a 90%-a annak, amit az ember kitalál, soha nem épül meg. Ez egy abszolút meg nem értett szakma, ráadásul nagyon hosszú utat kell bejárnod a ranglétrán ahhoz, hogy elfogadjanak mint építész. Ha az ember létrehoz egy formavilágot, de nem tudja megvalósítani az épületek esetében, egy könyvborítón visszaköszönhet a tervezés során keletkezett mintasor vagy grafika.

Honnan szerzed be az alapanyagot a füzetekhez és a határidőnaplókhoz?

Már régóta súlyos papírgyűjtési mániában szenvedek: képeslaptól kezdve a szalvétán keresztül a különböző csomagolópapírokig minden érdekel. A Diósgyőri Papírgyár például mostanra BKV-jegyre és vízjeles papírra (államkötvényre és pénzre) specializálódott. 30-40 évvel ezelőtt gyártottak rendes, hagyományos papírt is: a termékeikre vízjelet ütöttek, és az volt a különlegességük, hogy minden papír a rózsaszín valamelyik árnyalatát vette fel. Egyszer interneten keresztül sikerült vennem egy csomag diósgyőri papírt egy nyugdíjas házaspártól. Már az ismerősi köröm is segít gyűjteni a különböző papírokat, amiket később felhasználhatok. Az egyik legnépszerűbb termékem a BKV-bérletekkel beborított füzet, amihez szerencsére folyamatosan érkezik az utánpótlás. Olaszországban is éltem egy ideig, a kinti barátaim még mindig félrerakják nekem a papírt, amibe a kenyeret csomagolják – ebből kiváló belső lapok lesznek a könyvekhez. De készítettem már füzetet egy berlini kukából kihalászott csomagolópapírból, teafilterekből, vagy az idei könyvhét plakátjából is. A bőrkötésű könyvekhez pedig egy bútorbolt kiselejtezett bőrkatalógusát használtam fel.

Kizárólag újrahasznosított anyagokkal dolgozol?

Az a kérdés, hogy mit nevezünk újrahasznosítottnak. A legtöbb belső papír újrahasznosított. A borítók nagy része szintén újrahasznosított papírból készül, de ezeket a boltban veszem. Viszont a nyomdát, amivel a mintákat felviszem a kartonra, én készítem lyukas bicikligumi-belsőből. A fenntarthatóság nálam mindig akkor jött be a képbe, ha anyagilag éppen nem álltam éppen jól, és kreatív módon kellett megoldanom a problémákat. Sok könyvkötő finom, drága anyagokkal és szerkezetekkel dolgozik – én ezeket önerőből próbáltam meg helyettesíteni. Ahelyett, hogy elvittem volna nyomdába a borítókat, kikísérleteztem, hogy tudnék saját mintákat nyomni a lapokra. Sok mindent kipróbáltam, végül a bicikligumiból készített nyomda vált be a legjobban, és azóta is ezt használom.

A könyveken és füzeteken kívül milyen termékeket árulsz még? Miért döntöttél úgy, hogy kibővíted a kínálatot?

A vásárokra van, aki egy éve ugyanazzal a termékkel jár, amit ugyanolyan technikával készít el, és egyetlen típusú dolgot árul. Bennem viszont megjelent a kényszer, hogy én nem mehetek ki kétszer ugyanazzal a szettel. A füzetek és könyvek mellett elindult egy másik irány is: a rajzolós vonal. Korábbi utazásaim inspirálták a képeslapok készítését, amelyeken külföldi városok részleteit örökítettem meg. Angol és magyar szöveggel is készítek fűszercímkéket különböző méretekben: kisebb és nagyobb bödönökre való változatot. A konyhafelszereléshez tartoznak még a vasalt mintákkal díszített zsákok, amikben magokat lehet tárolni, és fel lehet őket akasztani a kamraszekrényben.

Mivel tudsz kiemelkedni a többi könyvkötő és designer közül?

Ha az embernek megvan a saját világa, amit sikerül reprezentálni mások felé, az feltűnő lesz, megragad a vevőkben. Van visszatérő vásárlóm, és gyakran kapok megrendeléseket is. Mostanra, azt hiszem, sikerült kialakítani egy arculatot, aminek alapján már senki nem jön oda hozzám a vásárokon azzal a kérdéssel, hogy hol veszem a füzeteim.


További információk a Mimi's books and crafts Facebook-oldalon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!