A legnagyobb bomba a nyugdíjrendszert fenyegeti

2014. 01. 31.
Szerző: Szimpatika
Már az egyszerű demográfiai kivetítések is dermesztő képet festenek az elöregedő társadalom jövőjéről, és a helyzet még súlyosabbnak látszik, ha azt nézzük, mennyi járulékfizetőnek kellene elméletben finanszíroznia a növekvő arányú időskorú népesség nyugdíját.

2050-re a nyugdíjjárulékot fizetők és a nyugdíjban részesülők aránya 0,6-ra eshet vissza a jelenlegi helyzetből kiinduló demográfiai előrejelzések alapján, ami azt jelenti, hogy nagyjából fél járulékfizető jutna egy nyugdíjasra. A különböző finanszírozási szempontok szerint felállított eltartási ráták közül, úgy tűnik, a nyugdíjnál fenyeget a legdrámaibb következmény.

Az egyes elosztó rendszerek fenntarthatóságának nyilvánvaló alapja a befizetők és a kifizetésben részesülők arányának alakulása. A felosztó-kirovó (pay-as-you-go) típusú nyugdíjrendszerre ez különösen igaz. Ma már nem újdonság, hogy a nem is olyan távoli jövőben Európa-szerte súlyos következményei lehetnek a társadalmi elöregedésnek. Az egyszerű, korösszetételre vonatkozó népesség-előrejelzés viszont talán nem is mutatja meg eléggé, hol van és mekkora az a probléma, amit orvosolni kell.

Ha csak az egyes korcsoportok népességbeli arányát nézzük, a nyugdíjasok aránya a teljes népességben ma nagyjából 20% lehet, ami korábbi előrejelzések szerint 2050-re 50% közelébe emelkedhet.

Másrészt viszont a nyugdíjrendszer fenntartása szempontjából az a kulcsfontosságú, ki fizeti majd a növekvő arányú nyugdíjasok nyugdíját? Hiszen a munkaképes korú lakosságban sem mindenki foglalkoztatott és járulékfizető. A jelenlegi helyzetből kiindulva és a korösszetételben várható változások figyelembe vételével előre jelezve a helyzet még rosszabbnak látszik, mint amit az egyszerű népességkivetítés mutat. 2050-re ugyanis 0,6%-ra csökkenhet a nyugdíjas eltartási ráta, vagyis fél járulékfizető juthat egy nyugdíjasra – derült ki a KSH demográfiai konferenciáján a Gál Róbert, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa által tartott előadásból.

Persze azt nem tudhatjuk, hogy miként alakulnak a nyugdíjak több tíz év múlva, ahogy azt sem, hogy a demográfiai változásokra mikor és milyen lépések születnek. Vajon csökkennek majd a nyugdíjak? Mennyire lesz lehetséges az időskorúak foglalkoztatása? Miként alakul a migráció? Sikerül-e serkenteni a termékenységi rátát, azaz születik-e több gyermek? A demográfiai változásokat követő lépések valószínűleg az ezekre a kérdésekre adott válaszok valamilyen arányú keverékéből kerülnek majd ki.

Ugyanakkor a különböző értelmezésekben előrevetített eltartási ráták arra is rámutatnak, hogy a nyugdíjrendszeren keresztül fenyeget a legnagyobb veszély. A fogyasztást, illetve annak finanszírozását várhatóan kisebb sokk érheti.


Forrás: https://www.portfolio.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!