Mit kell ezzel az izével csinálni?

2014. 01. 27.
|
Címkék: Csak szólok... 
Január vége van. Új év. Ülök a computer előtt. Dolgozom. Kopognak. Eszter unokám jön. Kezében rajz. „Szép? – kérdezi. „Hát, ennél szebbet is rajzoltál már” – mondom én, a gonosz nagymama. Mert azt tanultam pszichológiából, hogy a gyereket csak a valós teljesítményéért kell megdicsérni. S ez a rajz nem az. Inkább firka, mely ürügyül szolgál arra, hogy fejlődhessen.

A házban, ahol egymás fölött lakunk, gyereknek lenni jó. Mert valaki a felnőttek közül biztosan ráér. És ha nem ér rá, akkor se tud a gyereknek ellenállni. Eszter sok trükköt ismer, amivel képes levenni a lábamról, amikor én dolgoznék, de ő játszani szeretne. „Rajzolunk?” – kérdezi. És hozzáteszi: „Én már jobban szeretek rajzolni, mint iPad-ozni.” Tudja ugyanis, hogy rossz szemmel nézem a gépnyomogatást, viszont minden igazi játékban benne vagyok. Miként a diafilmen és a rádió esti meséin felnőtt öregek többsége. Mert mi még azt tanultuk, hogy a filmekből kapott kész képeknél jobb a mesélt mese, a kézi rajz jobb, mint a gépi, és nincs olyan közösségi oldal, mely felvehetné a versenyt egy jóízű beszélgetéssel.

Igazunk van?

Talán igen. De nem tudhatjuk. Elmesélek erről egy történetet.

Több mint negyedszázada annak, hogy egy dél-koreai barátunktól kaptunk egy computert. 1986-ot írtunk, s nekünk fogalmunk sem volt, hogy mit kell ezzel az izével csinálni. Kifizettük rá a vámot, ami nem volt kevés, majd megpróbáltuk a gépet eladni. Nem volt könnyű. Akkoriban, a rendszerváltás előtt, csak kevesen tudták, hogy mire jó egy ilyen otthoni számítógép. Csak jó néhány évvel később, a kilencvenes évek közepén kezdtük el sejteni a dolgot. Fiam akkor kezdett el átállni a Commodore 64-ről személyi számítógépre, azaz PC-re. A gyerek első computerét egy idősebb barátjával saját maga építgette, bővítgette. Minden szülinapra és karácsonyra számunkra érthetetlen dolgokat kért, alaplapot, RAM-ot, meghajtót és egyebeket. Haragudtunk érte, mert azt gondoltuk, hogy túlságosan drága hobbi, hiszen úgyis csak játszik vele.

Nagyot tévedtünk. Végül informatikus lett, s egészen jól megél belőle.

Abban az időben, amiről beszélek, tehát az évezred utolsó évtizedében történt, hogy a nemzetközi nagyvállalatok, a multik elkezdtek számítógépes rendszereket munkába állítani. De hol voltunk még attól, hogy ezeket a méregdrága eszközöket otthon is használjuk? S főleg, hol voltunk még attól, hogy otthon is internetezzünk? Az otthoni számítógép-használat és internetelérés az évezred elején kezdett növekedni. Viharos gyorsasággal. A hálón ma már „minden” rajta van: a világvallások szent könyvei, receptek, menetrendek, időjárásjelző kameraképek, az orvosi ügyeletek nyitva tartása. És sajnos minden egyéb is, a bombakészítés leírásától a pornóig. Tévelygések, erőszak, kuruzslás, átverés. Akárcsak a hétköznapiban, a virtuális világban is folyik a harc a jó és a gonosz, igaz és hamis, értékes és talmi között.

Mindenről és mindenkiről folyamatosan nő a hálón található adatmennyiség. Az emberek önszántukból is rengeteg tudnivalót tesznek fel önmagukról. Az egyre népszerűbb közösségi oldalakon akár több száz rokonból és barátból álló ismeretségi kör is nyilvánossá válik. Egyre kevesebb az olyan cég, aki ne keresne rá a felvételre jelentkezőre, és ne elemezné az interneten talált információkat. Nincs olyan társkereső, aki ne tenné ugyanezt. És van-e olyan hatóság, amely ellent tud állni a kínálkozó lehetőségnek? Szerintem nincs.

Baj ez?

Ha titkolnivalónk van, akkor baj. Nekem azonban nincs titkolnivalóm. Csak valami régről itt maradt zárkózottság tiltakozik bennem, valami rejtőzködő félelem. Ezt az érzést a fiatal korosztályok már nem ismerik. Régi beidegződés, amit el kell felejteni.

Sokan, akik nem használnak, és nem is akarnak számítógépet, internetet használni, éppen erre a kiszolgáltatottságra hivatkoznak. De én azt hiszem, ellenkezésük oka inkább a félelem. Félelem az újtól, attól, hogy már képtelenség behozni a lemaradást. Tökéletesen megértem őket. Pontosan emlékszem, hogy amikor közel húsz évvel ezelőtt a sajtó átállt számítógépes rendszerre, sokan és sokszor sírtunk. Csak már elfelejtettük, ahogyan arra sem emlékszünk, milyen nehéz volt, amikor autót tanultunk vezetni, vagy amikor először kellett a mobiltelefon memóriájából egy telefonszámot kikeresni. Átestünk ezen valamennyien, akiknek már felnőttként kellett ezt a sok technikát megtanulni.

Szóval, én abba a korosztályba tartozom, amelyik sokáig el sem tudta képzelni ezt a virtuális térben való létezést. Mégis, ma már nem tudok számítógép nélkül élni. Úgy érzem, legalábbis. A számítógépem zenét játszik, filmet vetít, kijavítja a helyesírási hibáimat. Reggel az első, hogy be-, s este az utolsó, hogy kikapcsolom. Megnézem a leveleimet, elolvasom a híreket, megnézem az időjárást, ha van időm, rákukkantok kedvenc blogjaimra. Ha el akarok juttatni egy információt a fiam tudatáig, nem hívom fel, hanem e-mailt írok. Az a biztos. A számítógépemen dolgozom, ott keresek információkat, azon keresztül kommunikálok a szerkesztőimmel. Ha külföldön vagyok, akkor is.

És éppen ez a bajom vele. Nem attól félek, hogy olyasmi is kiderül rólam, amit titkolni szeretnék. Mert ha van ilyen, biztosan nem az internetre fogom feltölteni. Nem attól félek, hogy gépnyomogató unokáim szeme elromlik, kreativitása lecsökken, képzelőereje sérül. Mert azt tapasztalom, hogy sokkal jobban szeretnek a való világban játszani, mint a virtuálisban. Nem gondolom, hogy azért olvas a mai fiatal korosztály keveset, mert a számítógép elvonja a könyvtől. Szerintem ma is vannak olvasók, miként régen is voltak könyvkerülők.

Sokkal inkább azért haragszom az internetre és a számítógépre, mert rabszolgává tesz. Mert mindig és mindenhol a rendelkezésemre áll. Ezért mindig, mindenhonnan rendelkezésre kell állnom. Haragszom rá, mert, bár elmegyek szabadságra, nem vagyok szabad, nem tudok kikapcsolni és kikapcsolódni.

Nem tudok elbújni. Nincsenek határok, se távolságok.

Jó ez, vagy rossz? Mindkettő. Hiszen nem csak a virtuális, a való világ is ilyen.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el