Ennyi évet vesz el életünkből a nátha és az influenza

Szerző: Szimpatika
Hány évet vesz el az életünkből a megfázás és az influenza? Mire esküsznek a világ különböző részein élők a megelőzéssel kapcsolatban? Miben acélosabbak a magyarok az oroszoknál vagy a németeknél? A közelmúltban készült globális felmérés megválaszolja ezeket a kérdéseket.

Többek között az is kiderült, hogy tízből kilencen még betegség idején sem veszünk ki szabadságot, hanem inkább bemegyünk dolgozni.

Harmadik alkalommal végzett globális felmérést a Wick Pharma GmbH a megfázás és az influenza kapcsán, hogy átfogó képet kapjon a legfontosabb földrajzi régiók fogyasztói tapasztalatairól és szokásairól. A tizenöt ország, köztük Magyarország bevonásával készült felmérésben közel 16 000 résztvevő adott válaszokat 2013 júliusában.

A felmérés egyik legszembeötlőbb eredménye globális szinten, hogy évente átlagosan háromszor küzdünk megfázásos, influenzás megbetegedéssel, vagyis életünk során közel 3,5 évet töltünk köhögéstől, orrdugulástól, fejfájástól és egyéb náthás tünetektől szenvedve. Azt gondolnánk, hogy a többség ilyenkor otthon marad és kikúrálja magát, ám a válaszok szinte minden országban megdöbbentő tényre mutattak rá: az emberek nagy többsége bemegy dolgozni. Ezt a statisztikát erősítjük mi magyarok is, ugyanis 87%-unk kényszerítve érzi magát arra, hogy betegen is munkába menjen.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok strapabíróbbak a világátlagnál: az eredmények szerint évente csak kétszer fázunk meg, és akkor is gyorsabban gyógyulunk, mint az átlag. Ellentétben például a németekkel vagy a kínaiakkal, akik évente négy alkalommal is gyengélkednek. Edzettségünket mutatja az is, hogy amíg az ukránok 59, az oroszok 66%-a érzi úgy, a betegség komoly hatással van munkájára, a magyaroknak csak 30%-áról mondható ez el. Ezzel Európában a harmadik helyen végeztünk a legstrammabb franciák (20%) és a spanyolok (21%) mögött.

Lehet, hogy szívós nemzet vagyunk, viszont a kedvünkre igencsak rányomja a bélyegét a betegség: 61%-unk fáradtnak és boldogtalannak érzi magát ilyenkor. Nálunk csak az ukránok és az oroszok törnek le jobban nátha idején (71 és 75%-ban). Velük ellentétben a déli országok lakói tartják híres optimizmusukat, az olaszoknak csupán 40%-át hangolja le a szezonális megbetegedés. A brazilok pedig a világ legvidámabb betegei: mindössze 26%-uk gondterhelt náthásan.

Tény, hogy a bajt jobb megelőzni, mint orvosolni. Az influenzás, megfázásos szezonra különféle módokon készülünk fel világszerte: a magyarok leginkább az étrendjükön változtatnak (46%), az oroszok és a németek elsősorban vény nélküli gyógyszerekkel szerelkeznek fel (43 és 55%), míg az amerikaiak legnagyobb része (45%) beadatja az influenzaoltást. Délkelet-Ázsiában ezzel szemben a testmozgást tartják a leghasznosabb módszernek.

„Bár az influenzaszezon még nem indult be, de bőven akad felső légúti megbetegedésben szenvedő páciens. A megszokottnál melegebb hőmérséklet és a páradús levegő kiváló körülményeket teremt a cseppfertőzéssel terjedő vírusok elszaporodásához – kezdte dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos. – Ahogy a kutatásból is kiderült, jellemzően még betegség idején sem maradunk távol a munkától, aminek eredményeképpen akár több nappal is késleltethetjük a teljes gyógyulást, ráadásul a környezetünket is megfertőzhetjük” – tette hozza a doktornő, aki ilyenkor mindenkinek azt javasolja, kímélje magát fizikailag is. Ezért ebben az esetben még a legsportosabbak is jobban teszik, ha edzőcipőjüket néhány napra a sarokban pihentetik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!