Apa csak egy van!?

2014. 01. 25.
Szerző: Szimpatika
Az apaság intézménye nem merül ki csupán a gyermeknemzésben – ennél jóval többről és összetettebb dologról van szó: az életre szóló érzelmi kötődésen túl a férfi számára voltaképpen egy fontos szerep, identitás, feladat, kihívás és lehetőség is egyszerre.

Sok leendő apuka fejében foganhat meg a kérdés – akár környezete hatására, akár másoktól függetlenül a benne felmerülő kétségek miatt –, ha kedvese áldott állapotba kerül, hogy valóban övé a gyerek. A partnereiket gyakran váltogató hölgyek is elbizonytalanodhatnak, amikor pozitívat mutat a terhességi teszt, hogy vajon ki lehet a gyerek apja. A családi drámák többnyire teljesen váratlanul bontakoznak ki, és sok esetben nem maradnak meg a család belügye szintjén, hanem a nyilvánosság előtt zajlanak, ezzel még inkább megnehezítve a gyakran már-már tragikomédiába hajló történetben szereplő személyek helyzetét. A kínzó kérdésekre az eddig csak krimikben és orvosi filmekben látott laborvizsgálatok adhatják meg a választ, melyeket ma már bárki igénybe vehet. Az ún. apasági vagy DNS-teszt segítségével ugyanis az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható, illetve kizárható.


Megkérdőjelezett apaság - Globális kitekintés

Nemrégiben egész Nagy-Britannia megdöbbent, mikor kiderült, Károly herceg nem éppen közkedvelt felesége, Camilla azt követelte menyétől, hogy Katalin hercegnő apasági teszttel bizonyítsa be minden kétséget kizáróan, hogy Vilmos valóban a pár hónapos gyermek, George Alexander Louis herceg apja. Egy bennfentes informátor szerint Camilla azért ragaszkodik a DNS-vizsgálathoz, mert irigy és féltékeny Katalinra, akit a szülés óta még többen kedvelnek világszerte. Nos, Károly herceg felesége a döbbenetes gyanúsítással is csak újabb rekordot állított fel a népszerűtlenség tekintetében azóta, hogy férje korábban pont vele csalta a „Szívek Királynőjét”, Dianát. Camilla felháborító viselkedése bizonyára a fiatalabb herceget, Harryt is megviselte, hiszen sokáig az is vitatott volt, hogy valóban Károly herceg fia- e, vagy a vér szerinti apja a lovaspólós James Hewitt, akinek viszonya volt Diana hercegnővel. Ám egy 2005-ben elvégzett teszt pontot tett az ügy végére, bebizonyítva, hogy Károly az apa.

Egy 2003-as német közlemény szerint a világon a gyermekek 18-22 százalékának (azaz átlag minden ötödik gyermeknek) más a biológiai apja, mint aki az anyakönyvi kivonaton fel van tüntetve. Míg egy két évvel későbbi, a brit John Moores University kutatói által nemzetközi adatok alapján készített felmérésből már az derül ki, hogy a világon átlagosan minden 25. férfi nevel olyan gyermeket, akihez biológiailag nincs köze. A vélemények megoszlanak, azonban fontos leszögeznünk, hogy kimondottan az apaságra vonatkozó, átfogó felmérés még egy országban sem készült, mert a szakértők úgy vélik, az túlontúl nagy lelki feszültséget generálna az ilyen jellegű kutatásban részt vevő családok tagjaiban. Az apaságra vonatkozó információkhoz a genetikus kutatók általában más vizsgálatok során jutnak, például mintegy „pluszadatként” olyan esetekben, amikor vércsoportkutatásba vonnak be teljes családokat abból a célból, hogy felderítsék az öröklődő betegségeket, hajlamokat, melyekre a vér szerinti apaság lényeges információval szolgálhat. Bizonyos esetekben ugyanis az utód teljes életmódját meghatározhatja, ha tudatában van a biológiai apja révén öröklött vagy örökölhető betegség(ek)ről.

Az USA-ban és Angliában az utóbbi években megsokszorozódott az apasági tesztet elvégeztetők száma, ami feltehetően annak köszönhető, hogy az erre a célra használt mintavételi eszköz (egy borítékkal együtt, kecsesen dobozkába csomagolva) a terhességi tesztekhez hasonlóan drogériákból is beszerezhető. Otthon leveszik a DNS-mintát, kitöltik a papírokat, befizetik a vizsgálat árát, majd beküldik a labor címére, és végül megkapják az eredményt. Ez nálunk is így zajlik, annyi különbséggel, hogy az eszköz nem drogériákban, illetve gyógyszertárakban, hanem humándiagnosztikával foglalkozó irodától – például telefonon – rendelhető meg.

Hazai körkép

Egyes statisztikák szerint Magyarországon a családban született gyermekek 10- 15 százaléka nem a férjtől származik. Dr. Bezzegh Attila orvos, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa szerint elképzelhető, hogy ez az arány közel áll a valósághoz, ám valójában erről nincsenek hivatalosan adatok. „Évente kb. 1100- 1300 DNS-alapú apasági vizsgálat történik, de a páciensek száma folyamatosan nő. Ennél egy nagyságrenddel nagyobb az apasági vélelem megállapítására vagy megdöntésére irányuló perek száma: évente átlagban háromezer apasági per zajlik itthon” – állítja a szakértő. A közelmúltig csak kevéssé megbízható módszerek alapján tudták bizonyítani vagy elvetni az apaságot, de ma már bárki kérhet genetikai vizsgálatot egy ún. humándiagnosztikával foglalkozó laboratórium közreműködésével, és ebből a vizsgálatból egyértelműen kiderül a vérrokonság megléte, illetve annak hiánya.

Egyszóval bárki… De vajon kiket izgat leginkább a kérdés? „Nem ritka az, hogy az érdekeltek környezete veti fel a kérdést, hogy a férfi és a gyermek között létezik-e tényleges biológiai kapcsolat. A brit uralkodói családban történtek nem egyediek, ugyanis leggyakrabban valóban a fiukért aggódó nagymamajelöltek, vagyis az anyósok kezdeményezésére kerül sor apasági vizsgálatra, akik úgy látják, a gyerek egyáltalán nem hasonlít a fiukra, és tudatosan kezdik el az aknamunkát, meggyőzve a férfit arról, hogy nem is ő a gyerek igazi apja – vallja Bezzegh doktor. – Illetve azoktól a nőktől is gyakran érkezik ilyen felkérés, akik egy korábban házasságban élő férfival létesítenek kapcsolatot, és szeretnék megúszni, hogy a volt feleségnek gyerektartást kelljen fizetni.”

Ilyenkor az önös érdekeken túl fontos lenne azt is végiggondolni a vizsgálatot kezdeményezőnek, hogy a kérdéssel milyen problémákat okoz, és egy negatív, nem várt eredmény milyen visszafordíthatatlan folyamatokat generál egy családban.

Egyszerű módszer az apasági kérdés tisztázására

Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvostól megtudtuk, hogy a DNS-alapú apasági vizsgálat elvégzéséhez a gyermektől és az apától származó vizsgálati anyagra, más szóval DNS-mintára van szükség. A DNS-molekula ugyanis hordozza a testünkre vonatkozó összes információt; ennek felét édesanyánktól, másik felét édesapánktól kapjuk, és minden egyes sejtünkben, azok magjában megtalálható, a kromoszómákat alkotva.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!