Január a pajzsmirigybetegek hónapja: 300 milliónál is több érintett világszerte

Szerző: Szimpatika
A Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság 2013. évi felmérése alapján 300 milliónál több ember szenved a pajzsmirigy rendellenes működése miatti betegségekben, jóllehet a betegek jelentős részének még nincs is tudomása lappangó, nem diagnosztizált betegségéről.

Az ilyen esetek számát a legutóbbi felmérés 150 millióra teszi. A betegség jobb megismeréséért az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) minden év januárjában a szerteágazó tünetekre és az időben megkezdett kezelés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szerteágazó tünetek, téves diagnózis?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a betegség számos esetben rejtve marad. Ez még még inkább meglepő, ha tudjuk, hogy a pajzsmirigy hormonjai a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükségesek. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa szerint a jelenség fő oka az, hogy a pajzsmirigybetegek különböző tünetekkel, panaszokkal mennek orvosukhoz, születik is valamilyen diagnózis, de a pajzsmirigybetegség sokszor rejtve marad – a betegek „kallódnak” a különböző specialisták között, de az alapbetegségükre nem derül fény. A hipochondernek tűnő betegek nem kis százalékánál pajzsmirigybetegség húzódik meg a háttérben, mondja a professzor. A következőkben több olyan rendellenességet, tünetet is felsorolunk, amelyek könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel, de eredetük gyakran pajzsmirigyproblémára vezethető vissza.

A leggyakoribb kórkép, a csökkent pajzsmirigyműködés (hipotireózis) jellemző tünetei

- A betegek gyakran kimerültek (látszólag ok nélkül), arról panaszkodnak, hogy „ellustultak”.

- Gyakoriak a nem vagy nehezen magyarázható fertőző betegségek: pl. makacs, antibiotikus kezelés ellenére is ismétlődő hörghurut, az arcmelléküreg gyulladása, gombás fertőzések (bőr-, száj-, hüvelygyulladások). A szerzett csökkent immunvédekezés jellegzetes tünetei ezek, amelyek hátterében a pajzsmirigy hormonjainak abszolút vagy relatív hiánya áll.

- Alvási rendellenességek, a napi jellegzetes alvási ciklus felborulása, munka közbeni elalvás, nehezen befolyásolható horkolás. Gyakran a betegek alvási rendellenességeik miatt alvási szakambulanciákon járnak és a kiváltó ok nem derül ki.

- Gyakori panasz, hogy a betegek testsúlya jelentős mértékben megnő, pedig nem esznek többet, mint korábban. Állandóan hízással, diétákkal küzdenek, eredménytelenül. Feltűnő, hogy a fokozott mozgás ellenére sem tudnak fogyni.

- Nehezen vagy alig befolyásolható ínyvérzések, krónikus gyulladások alakulnak ki, amelyek a hagyományos kezelésre nem gyógyulnak.

- Szemészeti panaszok lehetnek a kettős látás, szemszáradás, szemkönnyezés, amelyek hátterében szemészeti okot nem tudnak kideríteni.

- Nagyon gyakoriak a bőrpanaszok. A bőr feltűnően száraz, „minden ok nélkül” viszket. A hajhullás (foltos vagy diffúz) egyaránt gyakori, és a betegek már az összes rendelkezésre álló hajápoló szert és módszert eredmény nélkül kipróbálták. A vizsgálatok (góckeresés) egész során túljutottak, potenciális rossz fogaikat kezelték, fogtöméseiket kicserélték, de az alapvető probléma megmaradt.

- Sok egyénnek fő panasza a visszatérő és nehezen befolyásolható izom- és fejfájás, amelyek ismételt ideggyógyászati, akupunktúrás kezelés ellenére is megmaradnak.

- A betegek nem kis hányada szenved székrekedésben, vastagbélgyulladásban, irritábilisbél-betegségben (IBD), haspuffadásban, reflux- és aranyérbetegségben, amelyek miatt akár már többször is vizsgálták őket gyomor- vagy béltükrözéssel.

- A betegek egy része pánikzavar, ill. bipoláris betegség (mániás depresszió tünetei) miatt lítiumkezelésben részesült, és ezt követően alakult ki a betegség.

- Jellemző lehet a szülés utáni depresszió mellett a jelentős hízás, amelyet a szülések után 15-20%-ban kialakuló pajzsmirigygyulladás vált ki.

- Az ismeretlen eredetű menstruációs zavarok, vérzések, meddőség és vetélésék gyakori oka a csökkent pajzsmirigyműködés vagy a normálisnak tartott működés ellenére fennálló autoimmun gyulladás.

- A PCOS-betegség, az elhízás, a fokozott szőrnövekedés gyakori jelei a pajzsmirigyműködés zavarainak.

- Ismeretlen eredetű okból fennálló és gyógyszerekkel nem vagy nehezen befolyásolható koleszterinszint mögött a pajzsmirigy hormonjainak, a tiroxinnak (T4), illetve a trijódtironinnak (T3) csökkent szintje állhat.

- A szívritmuszavar (lassú pulzusszám), illetve a magas vérnyomás egyik oka a T4 és a T3 alacsony szintje. A betegek nem kis hányadánál gyakori a kardiológiai ellenőrzés, sokszor katéterezés vagy valamilyen gyógyszeres kezelés is történt, pedig az ok nem a szívben keresendő. Az ellenkezője is előfordul, amikor a ritmuszavar (fibrilláció) hátterében a pajzsmirigygöb(ök) általi túlműködés áll. Ezekben az esetekben nem kardiológiai kezelés ajánlott.

- A betegek nem kis hányadánál lehet találkozni azzal, hogy valamilyen autoimmun betegséggel, pl. a szájszáradást is okozó Sjögren-szindrómával vagy szklerózis multiplexszel, pszoriázissal már kezelik, miközben a pajzsmirigygyulladás homályban maradt.

Mi segíthet idejében felismerni?

„Különösen azokban a családokban kell nagy figyelmet fordítani a tünetek felismerésére, ahol már előfordult pajzsmirigybetegség, a betegek többségénél megfigyelhető ugyanis a családi halmozódás – hívja fel a figyelmet a Budai Endokrinközpont orvosa. – A betegség diagnózisát segíti az információ átadása, amire az internet korában egyre több lehetőség adott. Az itt végzett munka eredményét látom abban, hogy a sokszor szörnyű kálváriát bejárt betegek az interneten talált tüneteik alapján kezdik el a kutakodást a jó irányba, és egyre gyakrabban kerül sor betegségük korai felismerésére.”

Lényeges még a havonkénti önvizsgálat, amit egy tükör elé állva, pár perc alatt elvégezhetünk. A nyakat egyenesen tartva igyunk egy korty vizet, eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. Az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont feletti területen tapasztalt megnagyobbodás, daganat rendellenességet jelezhet, amivel érdemes orvoshoz fordulnunk!


Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!