Téli üdülés – fontos tudnivalók cukorbetegeknek

2014. 01. 17.
|
Címkék: Cukorbetegség  Síelés  Tél 
A következő hónapokban sokan indulnak a környező országok síterepeire, hogy kedvenc téli sportjuknak hódoljanak. Az olyan, a hétköznapokétól eltérő fizikai aktivitás, mint a síelés vagy a sífutás azonban a megszokottnál is nagyobb figyelmet igényel a cukorbetegektől, ezért érdemes előre felkészülni az utazásra. A Tartsd a szintet elnevezésű Facebook-oldal segítségképpen összegyűjtött néhány hasznos tippet, hogy a cukorbetegek is gondtalanul élvezhessék a téli pihenést.

„Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a téli sportok nyújtotta élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és sportolhat” – hívja fel a figyelmet dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus.

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a diabéteszes egyén, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a téli üdülés alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; azonban minél inkább odafigyelünk, annál szabadabban tölthetjük a szabadságot. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal az utazás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, a vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban” – tanácsolja a diabetológus.

Hasznos tippek téli üdüléshez:

 • Utazás előtt kössön baleset- és betegbiztosítást; szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg, és ellenőrizze, mire terjed ki a biztosítási fedezet.
 • Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító, többnyelvű „Cukorbeteg vagyok” kártyát, esetleg karkötőt is beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.
 • Legyen Önnél vércukormérő, megfelelő mennyiségű tesztcsík, ami az átlagosnál több vércukorméréshez is elég, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulinadagoló toll vagy fecskendő, szőlőcukor, illetve glükagoninjekció. Növeli a biztonságérzetet, ha tartalék vércukormérőt, ujjbegyszúrót és inzulinadagoló tollat visz magával arra az esetre, ha a fentiek közül elvész valamelyik. Az inzulinpumpával kezelteknél is mindig legyen inzulinadagoló toll!
 • Tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhat, így tájékozódhat azok hozzávetőleges szénhidráttartalmáról. Ha nem tudja egy ismeretlen édesség szénhidráttartalmát megbecsülni és szeretné megkóstolni, akkor a felszolgált mennyiség harmadát tanácsos elfogyasztani. Az ausztriai hüttékben kapható közkedvelt gőzgombóc gyorsan és jelentősen emeli a vércukrot, legalább a vaníliaöntetet ne kérjük hozzá! Az utazáshoz mindig vigye magával az úgynevezett „hipós” csomagot (szőlőcukor, cukortartalmú üdítő, keksz)!
 • Körültekintést igényel az utazás megszervezése, különösen akkor, ha a messzi célpontra csak repülővel lehet eljutni. Mivel a fagypont alatti hőmérséklet és a nagy meleg egyaránt károsíthatja az inzulint, tanácsos a kézipoggyászban tartani és a fedélzetre vinni, ehhez azonban a diabetológus írásos igazolására is szükség van.
 • Az inzulint óvni kell az extrém hatásoktól; túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából. Síelés közben az inzulinadagoló tollat tanácsos egy, a test közelében lévő zsebben elhelyezni. Ne hagyjuk kint, hátizsákban fára akasztva sem, mert az inzulin megfagyhat!
 • A vércukormérő készüléket és tartozékait mindig tartsa magánál, és vigyen magával tartalék elemet és elegendő tesztcsíkot! A modern készülékekkel már széles hőmérséklet-tartományban (8-44°C) lehetséges a pontos vércukormérés. A vércukormérő készüléket és a tesztcsíkot szintén egy testközeli zsebben, övtáskában, vagy a hátizsák belső felszínéhez közel javasolt tartani, így a vércukormérés az esetek döntő többségében még hidegben is sikeres lesz. Praktikus a vércukormérő készüléket egy vastag zokniban tartani. Ha a hideg miatt mégsem mér a készülék, menjünk be egy zárt helyre és ott ismételjük meg a mérést. Ha alacsony vércukrot érzünk, de mérni nem sikerül, akkor előbb igyunk/együnk, és csak utána keressünk a mérésre alkalmas helyet. Síelés közben vércukormérésre jól kihasználhatjuk a zárt, ülős felvonókat.
 • A tesztcsíkokat 2-32°C között kell tárolni. A hirtelen hőmérsékletváltozás páralecsapódáshoz vezet, ezért ne tárolja a tesztcsíkot hűtőszekrényben, és használat után azonnal zárja vissza a tubust! A modern tesztcsíkok így felbontás után is lejárati idejük végéig felhasználhatók.
 • Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábán, vagy nem nyomta-e meg nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábai. A cukorbetegség következtében idegkárosodás alakulhat ki, ami miatt az egyén esetleg nem érzi a kisebb sérülések okozta fájdalmat. Ha sérülést észlel, változtasson cipőt és kímélje, pihentesse a lábát!
 • Az aktív téli sportos üdülés során valószínűleg kevesebb nappali és éjszakai inzulinra lesz szüksége. Az inzulinigény csökkenése az első napon még nem szokott jelentkezni, mivel az előző vagy az aznapi többórás utazás miatti nyugalom, ülés inkább emeli a szükséges inzulinmennyiséget. Az otthonihoz képest kevesebb inzulin adására általában a 2. naptól lehet számítani. Természetesen a vércukorértékeket és a szükséges inzulin mennyiségét jelentősen befolyásolja, hogy az étkezés az üdülés során mennyire tér el az otthon megszokottól. Könnyen belátható, hogy miért kell többször vércukrot mérni a téli szabadság alatt, ugyanakkor a gyakori önellenőrzés növeli az egyén biztonságérzetét.
 • Talán sokan nem gondolnák, de távoli utazás alkalmával az inzulinadag mennyisége szempontjából az sem mindegy, merre vesszük az irányt. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

 

Forrás: www.facebook.com/TartsdaSzintet

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el