Csalánkiütést, orrdugulást is okozhatnak a hisztamintartalmú ételek

Szerző: Szimpatika
A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A tünetek kezelésében segíthet a mediátor diéta.

Álallergia

„Ebben az esetben nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában” – ismerteti a folyamat lényegét dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az álallergia valójában emésztési probléma, mely a túl sok hisztamint tartalmazó, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. A tünetek erőssége ezenkívül függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz- (DAO-) szintje alacsony, tehát ha a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani.

Milyen ételek okozhatnak problémát?


„Az ünnepek alatt több olyan ételt is fogyasztunk, melyek panaszokat okozhatnak” – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin. A leggyakrabban fogyasztott, hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:
- Halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra 
- Érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, stilton, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt
- Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör
- Húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús, belsőségek 
- Zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek: spenót, borsó, lencse, bab, savanyú káposzta, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém.
- Egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő



Diétával kezelhető

Panaszok esetén – ha felmerül a gyanú, hogy a tünetek a hisztaminnal állnak összefüggésben – a diagnózis allergiavizsgálat segítségével megállapítható. Az allergológiai szakvizsgálat során a jellegzetes tünetek megléte mellett álallergiára utalhat a negatív vérteszt. A betegség diagnózisához gyakran szükséges belgyógyászati, gasztroenterológiai kivizsgálás is. A tünetek a diéta megtartása mellett megszüntethetők. A Budai Allergiaközpont főorvosától azt is megtudtuk, hogy hosszú távon nem tartható, rendkívül szigorú diétára van szükség, melynek alapja a magas hisztamintartalmú ételek kerülése, szükség esetén DAO-enzim tabletta formájában történő pótlásával. Az álallergia nem életre szóló betegség, a későbbiekben – bizonyos szabályok betartása mellett – akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer.

Forrás: OrvostKeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!