15 fok is lehet - idén már csak itt láthat havat

Szerző: Szimpatika
Az év hátralevő napjaiban már kitart az enyhe idő, az előrejelzések komolyabb lehűlést egyelőre nem jósolnak. Hó csak azokon a sípályákon van, ahol bevetik a hóágyúkat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentlászlón napok óta fagypont alatt van a hőmérséklet éjszaka. A megyében sok helyen olyan hideg volt, hogy reggel kaparni kellett a ráfagyott jeget az autókról. Éjszaka mínusz három fok alatt volt a hőmérséklet, és napközben sem melegedett fel sokkal a levegő. Sopronban a szél miatt kellett melegen öltözni. A legerősebb széllökések meghaladták a 100 km per órát is. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a viharos szél nem okozott károkat. A Balaton partján viszont 14 fokot mutatott a hőmérő. Ott sokan a szabadban töltötték a karácsony első napját.

Az országos melegrekordot 2009-ben, Sellyén mérték, csaknem 22 fokot. Ma Somogy és Zala megyében volt a legmelegebb: 14-15 fok.

A Brit-szigetek térségében felett örvénylő ciklon előoldalán enyhe légtömeg áramlik a Kárpát-medence fölé. A ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontrendszer felhőzete holnapra eléri hazánkat, de maga a front az Alpok felett marad - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Éjszakától a Dunántúlon, csütörtökön napközben keleten is megvastagszik a felhőzet, de a Dunától keletre még több órára kisüt a nap. Csütörtökön hajnalban az Alpokalján, napközben főleg a Dunántúlon másutt is lehet elszórtan eső, zápor. Az Északi-középhegység völgyeiben éjszaka újra köd képződik, amely holnap napközben feloszlik. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Dél-Alföldön megerősödik, a Kisalföldön viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2, 9, északkeleten -3, +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 10, 15 fok között, északkeleten 7, 8 fok körül valószínű.

Pénteken eleinte erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben többfelé, később egyre kevesebb helyen lehet eső. Az északira, északkeletire forduló szél kezdetben néhol még megerősödik, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 11 fok között alakul.

Szombaton általában változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az éjszaka, hajnalban képződő köd általában feloszlik. Helyenkénti szitálástól eltekintve csapadék nem valószínű. A délkeleti, déli szél időnként megélénkül, néhol megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 11 fok között alakul.

Vasárnap nyugat felől újra erősen megnövekszik a felhőzet, nyugaton, északon több helyen, másutt néhol lehet eső, zápor. A déli, majd az északnyugatira forduló szél csak néhol élénkül meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 10 fok között alakul.

A következő napokban csökken a hőmérséklet, de az előrejelzések szerint hamisítatlan téli idő idén már nem lesz, a hóra továbbra is várni kell.

 

forrás: https://www.hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!