A zsíros ünnepi ételek és a túl sok alkohol hasnyálmirigy-gyulladást okozhatnak

Szerző: Szimpatika
Karácsony és szilveszter időszakában emelkedik a hasnyálmirigy-gyulladással kórházba kerülő betegek száma a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikáján. Ez a tapasztalata dr. Müllner Katalin belgyógyász-gasztroenterológusnak, aki szerint a nehéz ünnepi ételek és a mértéktelen alkoholfogyasztás súlyos tüneteket okozhatnak.

A belgyógyász szerint fontos, hogy ha a beteg egy megterhelő étkezés után tartósan rosszul van, minél előbb szakorvoshoz forduljon. Ne halogassák az orvos felkeresését, ha nem múlik az övszerű fájdalom, és társul hozzá láz, ill. hányinger, hányás is. Gyakori, hogy céges rendezvény után abban bíznak a betegek, hogy a hétvége alatt elmúlik a rosszullét, és így mire hétfőn kórházba kerülnek, már több szövődmény is kialakulhat. Ugyanis ha a gyulladásos folyamat már szövetelhalással jár vagy felülfertőződik, sokszervi elégtelenség is kialakulhat, és művesekezelésre, akár lélegeztetésre is szükség lehet. Müllner doktornő szerint tehát érdemes megfontolni, hogy mit és mennyit fogyasztunk az ünnepi asztalnál.

A hasnyálmirigy-gyulladásnak két fő oka lehet: az egyik az epekövesség, a másik a túlzott alkoholfogyasztás. Ritkábban állhat a hátterében örökletes anyagcserezavar, de lehet vírusos eredetű is. Vérvétellel és hasi ultrahang segítségével könnyen diagnosztizálható a betegség. Ha epekő okozza, és ez időben kiderül (vagyis 48-72 órán belül van diagnózis) az epeúti kő úgynevezett epeúti tükrözéssel könnyen eltávolítható. Ekkor a hasnyálmirigy újra elkezd dolgozni, a gyulladás pedig lassan elmúlik. Az alkoholos eredetű gyulladásnál nincs ilyen megoldás, nincs gyógyszer sem, az egyetlen kezelési mód a koplalás: a beteg nem ehet, nem ihat, a tápanyagok pótlása infúzióval történik.

Dr. Müllner Katalin elmesélte legdrámaibb emlékét, mely kezdő orvosként érte: egy egyébként teljesen egészséges 28 éves férfi egy pacalpörkölt elfogyasztása után került a kórházba, sokszervi elégtelenség alakult ki nála, intenzív osztályra vitték, de végül sajnos a mindez az életébe került. Ez egy extrém eset volt, a betegek kis százaléka jár így, de a példa intsen arra mindenkit, hogy ne mérték nélküli evéssel, korlátlan ivással ünnepeljen.

A hasnyálmirigy-gyulladás az a betegség, amelynek elkerülése érdekében maguk a betegek tehetnek legtöbbet. Például, ha valaki tudja magáról, hogy epeköves, az kiemelten figyeljen oda és tartsa az előírt zsírszegény étrendet. Javasolt a zsíros, olajos, hagymás, tojásos, csokoládés, és a vajas, krémes ételeket kerülni – így az ünnepi menü egyik hagyományos fogását, a töltött káposztát is.

A belgyógyász szerint lényeges, hogy tudjunk mértékkel enni és inni. Ha megjelenik a jóllakottság érzése, kerüljék a túlevést, álljanak ellent a kínálásnak. Hallgassanak a szervezetükre, amikor jelez, hogy felesleges tovább enni. Az alkoholmennyiséggel főleg szilveszterkor vagy az előszilveszterezések alkalmával lehet gond. A gasztroenterológus azt javasolja, hogy lehetőleg kerüljék az égetett szeszes italok (pálinka, whiskey, vodka, tequila, gin stb.) fogyasztását, amelyek gyomor- vagy nyelőcsővérzést is okozhatnak, ráadásul direkt rákkelő anyagokat tartalmaznak. Egy karácsonyi vacsorán az elfogadható mennyiség nőknél maximum 2 dl bor vagy sör, férfiaknál 3, de legfeljebb 5 dl lenne.


forrás:
https://semmelweis.hu/mediasarok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!