Kerecsendiné Szirbik Klára (Zsófi néni) levele a szülőkhöz

2013. 12. 27.
Szerző: Sallai Ervin
Kedves Szülők! Régen írtam Önöknek, de hosszú időbe telt, míg kijavítottam előző válaszaikat az üzenőfüzetben. Pedig a külalakkal és a stilisztikával nem is foglalkoztam, csak a helyesírással. Főleg a saját nevük leírásánál voltam szigorú. Mészöly apuka neve például helyesen „ly”-nal íródik. És rövid „u” az apuka.

De térjünk rá levelem fő témájára – a karácsonyra. Vagy ahogy politikailag korrekten, más vallásokat tiszteletben tartva mostanában nevezzük: az „idényjellegű ünnepekre”. Az egyszerűség kedvéért az idényjellegű ünnepeket levelemben mostantól karácsonynak nevezem.

Sajnos nebulóink buksijában a hagyományok és a mozifilmek világa keveredik. Így fordulhat elő, hogy a harmadikosok nagy része szerint az Angyalka a Mikulás egyik rénszarvasa, és ázsiai származású, ezért írják az ajándékokra, hogy Made in China. Sok lurkó hiszi azt is, hogy szenteste a csilingelés azt jelzi, hogy kezdődik a tévében az Igazából szerelem című film. És persze az sem lehet véletlen, hogy tanáraink legnagyobb döbbenetére a felsősök
betlehemezés címén a Reszkessetek betörők című moziból adtak elő egy jelenetet. Kéretik ebben a témakörben edukálni a gyermekeket!

Mai napon az önkormányzat jóvoltából minden tanulónk egy karácsonyi egészségügyi dobozzal lett gazdagabb. A csomag tartalmaz egy inzulininjekciót bejglimérgezés esetére, ragtapaszt a fenyőfafaragók, és reumatapaszt a földlabdás fát cipelők számára. Természetesen széntablettával, savlekötővel és puffadásgátló gyógyszerekkel is kedveskedik a polgármester úr és a mentősök közös alapítványa, de azt kérik, hogy a csillagszórózás okozta tűzeset égési sérüléseivel forduljanak inkább orvoshoz. Lehetőleg még a biztosítási csalás elrendezése előtt.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon rendezzük meg az osztálytermekben az ajándékozást. Ez az ünnepség régi hagyomány iskolánkban. Egy hóemberes pulóver például már 1953 óta vándorol csomagról csomagra. A tanulók egymás neveit húzhatták ki egy kalapból. Lacikát, a számítástechnikai szakkör vezetőjét (ismertebb nevén Alaplapot) senki sem akarta kihúzni, ezért idén én ajándékozom meg. Apropó! Az engem ajándékozó gyermek szüleinek figyelmét felhívnám arra, hogy a félévi osztályzatot nem befolyásolja a kapott meglepetés értéke. Neusinger Karcsikát is megbuktattam, pedig meghatóan gyönyörű a háromdarabos Hello Kitty-s pohárkészlet, amit tőle kaptam. A szülői munkaközösség kérésére az ajándékok értékét 5 ezer forintban állapítottuk meg. Ez olyan összeg, ami már túl megterhelő a nagycsaládosoknak, de még zavarba ejtően alacsony a tehetőseknek. Így mindenki életébe sikerül egy kis kihívást csempészni.

Javasoljuk, hogy a gyermekeket az ünnepek alatt felváltva vigyék ki a szülők a friss levegőre sétálni, hógolyózni, szánkózni. Ez nemcsak a kis kópék egészségének tesz jót, de tapasztalatunk szerint a házastársak is könnyebben viselik el így, hogy egy hetet együtt kell tölteniük. Apró meglepetéssel kedveskedett a családoknak Cseszlai Irénke néni kézműves szakköre is. A diákok névkitűzőket készítettek, így könnyebben megismerik egymást az elfoglalt rokonok az ünnepi asztal körül. Természetesen nem várjuk el, hogy mindenki tudja mindenki nevét, ezért készültek „Anya”, „Apa”, „Gyerek1” és „Gyerek2” feliratú kitűzők is a menedzser famíliáknak.

Remélem, könnyed kikapcsolódással, békességben, melegségben telnek minden kis diákomnál az ünnepek, és éppúgy csillog majd az öröm januárban a gyermekek szemében, ahogy a tanárok szemében a kétségbeesés.

Kellemes Idényjellegű Ünnepeket kívánok.

Ui.:

Szilveszteri jó tanács: érdemes pedagógustársaim telefonszámát kitörölni még az újévi party előtt, hogy elkerüljük az ittas telefonhívásokat követő becsületsértési pereket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!