Tévhitek a gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban

Szerző: Szimpatika
A gyógyszeres terhességmegszakítással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, amelyeket, dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász fontosnak tart eloszlatni.

Először is tévhit, hogy az „abortusztabletta” a patikában, vagy akár az interneten keresztül elérhető, egyszerűen otthon bevehető készítmény. Az igazság ezzel szemben az, hogy komoly beavatkozásról van szó, amely orvosi felügyelet nélkül nagyon veszélyes, egyben bűncselekmény is lenne. A gyógyszeres terhességmegszakítás intézményi körülmények között történik, orvosi felügyelet mellett, a jogi eljárási rendet követve.

A gyógyszeres terhességmegszakítás két részből áll: az előzetes vizsgálati eredmények és engedélyek megszerzését követően egy tablettát kell szájon át bevenni, majd 48 óra múlva két, prosztaglandin-hatóanyagú tablettát kell elszopogatni, 4 óra különbséggel. Ezt követően az esetek 95-98%-ában órákon belül lezajlik a vetélés. A páciens a vetélés lezajlása és a kontroll-ultrahangvizsgálat után 2 órával hazamehet.

Tévhit az is, hogy a gyógyszeres terhességmegszakítás nem legális. Az ugyanis minden olyan országban legális, ahol végezhető abortusz, így Magyarországon is. Az Európai Unióban több évtizede alkalmazzák ezt a módszert, eddig több mint 2 millió alkalommal végezték el így a terhesség megszakítását. A gyógyszer nem törzskönyvezett Magyarországon, éppen úgy, ahogy például az onkológiai készítmények egy része sem, amelynek valószínűleg gyógyszerpiaci okai vannak. Ilyen esetben egyedi importengedélyt kérhet egy intézmény az OGYI-tól (Országos Gyógyszerészeti Intézet) és az OGYI-engedéllyel alkalmazhatja a szert. Amely intézmény vállalja ezt a külön engedélyeztetési procedúrát, az legálisan végezhet gyógyszeres terhességmegszakítást.

Zavar mutatkozik abban a kérdésben, hogy mikor lehet alkalmazni a gyógyszeres terhességmegszakítást. A terhesség nyolcadik hetéig választható ez a módszer. A terhesség nyolcadik és tizenkettedik hete között azonban csak műtéti abortuszra kerülhet sor, mert ezen időszakban túl erős vérzéssel járna a gyógyszerek alkalmazása. A 12. héttől újra biztonsággal használható, akkor már az egészségügyi indikációk miatti abortusznál. A jogszabályok szerint a 12. terhességi hétig dönthetnek úgy a nők, hogy nem tartják meg magzatukat. Ezt követően csak egészségügyi okokból szakítható meg a terhesség, azaz, ha a magzatnál fejlődési rendellenesség lépett fel, vagy az anya nem tudja magzatát kihordani egészségügyi okok miatt. Ebben az esetben az orvosi protokoll, egyben a WHO ajánlása szerint is a gyógyszeres terhességmegszakítás a „gold standard”, azaz az elsődlegesen alkalmazott módszer.

Sok a félreértés azzal kapcsolatban is, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak a gyógyszeres terhességmegszakításnak. Az előnyei közé tartozik, hogy nincs altatás, nincs műtét, nincsen sérülésveszély, ami kihatna az esetleges későbbi terhességekre, továbbá kisebb a gyulladásos szövődmények rátája. Hátránya, hogy elhúzódó vérzéssel jár, és hosszabb időt vesz igénybe, mint egy egyszeri műtéti beavatkozás.

Fontos kérdésről van szó, amellyel kapcsolatban szükséges a tisztánlátás. Azt gondolom, hogy a gyógyszeres beavatkozás egy korszerű lehetőség azon nők, párok számára, akik az abortusz mellett kénytelenek dönteni. Jelentős egészségügyi fejlesztésnek tartom, hiszen alternatívát nyújt a műtéti úton végzett kaparás mellett, és kisebb veszélyt jelent egy későbbi terhesség szempontjából. Az intézményünkben azért vezettük be ezt a módszert, mert reméljük, hogy már a választás lehetőségével is tudunk segíteni azon nőknek, akiknek ezt a lelkileg megterhelő döntést meg kell hozniuk.


forrás:
https://e-geszseg.blogspot.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!