Egyre gyakoribb az együttalvás

2013. 12. 20.
Szerző: Szimpatika
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szigorúan ellenzi a csecsemőkkel közös ágyban alvást. 1993 óta évente telefonos felmérést végeznek több mint 1000 gyermek szülei körében – ekkor kezdődött ugyanis a háton fekve altatásra irányuló kampány, amivel a bölcsőhalál (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) gyakoriságát akarták csökkenteni.

A vizsgált szülők általában fehér bőrűek, idősebbek és képzettebbek voltak, mint az átlagpopuláció.

1993 és 2010 között 6,5%-ról 13,5%-ra emelkedett azoknak a gyermekeknek az aránya, akik általában együtt alszanak a szüleikkel. A növekvő tendencia megnyilvánult a fehér és fekete bőrűek, illetve a spanyol ajkúak körében is a vizsgált 18 évben. Szignifikánsan gyakoribb a közös ágyban alvás a fekete, mint a fehér bőrűek (korrigált esélyhányados, OR 3,47), illetve a spanyol ajkúak, mint a fehér bőrűek (OR 1,33); a nagyon fiatal (<8 hetes), mint az idősebb (≥ 16 hetes) (OR 1,45), illetve a koraszülött, mint az éretten született (OR 1,41) babák esetében. Gyakrabban aludt a csecsemő együtt a szülőkkel, ha a család éves jövedelme nem érte el a 20 000 dollárt, szemben a több mint 50 000 dolláros jövedelműekkel (OR 1,69), illetve azok a gyermekek is gyakrabban aludtak a szülővel, akiknek az anyja nem fejezett be felsőfokú tanulmányokat (OR 1,42).

A gondozók 46%-a kapott tanácsot az orvostól a közös ágyban alvásról. Azokhoz képest, akik nem kaptak tanácsot, a közös alvás elleni tanácsadásban részesült szülők 34%-kal kisebb valószínűséggel aludtak együtt gyermekükkel, míg akik semleges tanácsot kaptak az együttalvásról, azok 38%-kal nagyobb valószínűséggel aludtak egy ágyban a gyermekükkel.

Az ellenkezőjét tanácsoló ajánlások ellenére egyre nő a közös ágyban alvás aránya, különösen a fekete bőrű gyermekek esetében (2010-ben 39%), akiknél egyébként is nagyobb SIDS incidenciája, mint a más származásúak körében. A szokásnak kulturális hagyományai és bizonyos előnyei is vannak, és nem tisztázott az egy ágyban alvás és a SIDS összefüggése. Ha kulturális okokból a szülők ezt a megoldást választják, figyelni kell arra, hogy ez minél biztonságosabban történjen.

 

Forrás: https://elitmed.hu / https://www.jwatch.org/na32517/2013/10/21/cosleeping-has-become-more-common#sthash.s6hGV5gH.dpuf

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!