Más kezelést igényelhetnek télen a pajzsmirigybetegek

Szerző: Szimpatika
Ahogy hidegebbre fordul az idő, az sokaknál különböző egészségügyi problémákat von maga után – és itt sajnos nem csak az influenzára és a megfázásra kell gondolni.

A C.I Parhon Institute egy kutatásában bebizonyították, hogy az időjárás hatással van a pajzsmirigy működésére. Egy kutatásban 634 felnőtt pajzsmirigybeteget (olyanokat, akiknek alul-, illetve túlműködött a pajzsmirigye) vizsgáltak meg a nyári, majd a téli időszakban.

Azok, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvedtek, a TSH-szintjük 9.37±5.53 μUI/ml volt nyáron, míg télen 18.68±2.31 μUI/ml. Túlműködés esetén a nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml volt, míg a téli 0.23±0.021 μUI/ml, ami a betegség gyógyszeres kezelésében nem elhanyagolható különbség.

Tehát hideg időben a szervezetnek több pajzsmirigyhormonra lehet szüksége, ami azt eredményezheti, hogy a TSH-szint megemelkedik, miközben az FT4 és FT3 pedig lecsökken. Éppen ezért, ha úgy érzi, a túlműködéssel járó tünetek (erős, gyors szívdobogás, remegés, idegesség) hideg időben súlyosbodnak, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert, mert lehetséges, hogy más dózisú gyógyszert kell ilyenkor szednie. Amennyiben továbbra sem javulnak vagy múlnak el a tünetek, érdemes újabb vizsgálatokkal meghatározni, mi lenne az ön optimális TSH-szintje. És ne feledje: az ideális érték, ha csekély mértékben is, de orvosonként és rendelőnként változhat, ezért alaposabb kivizsgálásra is szükség lehet, amennyiben nem javul a közérzete.

„A pajzsmirigy-túlműködés eredményeként a beteg anyagcseréje felpörög, így olyan tüneteket produkálhat, mint pl. szapora szívverés, remegés, izzadás, sorozatos vetélés, vagy normál étvágy melletti fogyás. A probléma általában egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható, azonban a laboreredmények értelmezése orvosi feladat, ugyanis a TSH normál értéke akár napszaktól függően is változhat. Amennyiben indokolt, ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet” – mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A szakértő hozzáteszi, hogy télen a testben több változás is végbemegy. Egyrészt a szervezet általános anyagcseréje lelassul (amit a pajzsmirigy szabályoz), másrészt a hideg miatt fokozott a szervezet energia- és így pajzsmirigyhormon-szükséglete is. Ezért a hűvösebb hónapokban az alulműködéssel küzdő betegeknél emelkedhet a TSH-szint, így az addig szedett gyógyszeradag módosítására lehet szükség. Érdemes tehát évszakváltáskor kontrolláltatni a hormonokat, ilyenkor ugyanis a túlmüködés is fellángolhat.

 

Forrás:https://www.endokrinkozpont.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!