Az orrplasztika korszerű lehetőségeiről

2013. 12. 20.
|
Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magánéletben, mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú.

A fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk – legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról – véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja. Kísérletek eredményei szerint egy találkozás során a partner arcát, mimikáját, külső megjelenését jobban megjegyezzük, mint azt, amit mondott. Kijelenthető, hogy a kinézet nagy hatással van szerelmi életünk és karrierünk alakulására, pl. egy üzleti megbeszélésnél a további együttműködés sikerére. A szimpátia elnyerésében döntő szerepet játszik az orrunk. Arcunk legkiemelkedőbb részeként meghatározza az arc karakterét, és attól függően, hogy mely népcsoporthoz tartozunk, változó és jellegzetes a formája. Egyesek szerint jellemzi a személyiséget is, a jellem első számú indikátorának tekintik. Az ókori görögöknél és rómaiaknál a hosszú, egyenes orr például erőt és hatalmat jelképezett, mintegy a státusz „testet öltött” szimbólumaként.

Elrejteni a takargatnivalót?

Minden embernek van olyan testrésze, amit nem szeret magában, amit igyekszik elrejteni a mások elől. Míg a testünkön lévő kisebb-nagyobb esztétikai hibákat ruházattal, előnyös öltözködéssel elfedhetjük, bizonyos mértékben még korrigálhatjuk is, addig az orrunkat, ami bizony a legjobban „kilóg” az arcunkból, nem takargathatjuk semmivel – hacsak nem cirkuszi bohócként nevettetünk.

A legtöbben nem fájdalmasan szemet szúró sasorral születünk, mégis, mindannyian megcsodáljuk Tom Cruise és Julia Roberts tökéletes kinézetű szaglószervét, és titkon talán vágyunk is rá, hogy a miénk is hasonló legyen. Az emberek gyakran úgy érzik, nincs más választásuk, és elfogadják orrukat olyannak, amilyen, a kozmetikai sebészetnek hála azonban ez ma már nem szükségszerű. Akár közhely, akár nem: nem rágódni kell a problémákon vagy beletörődni a helyzetbe, hanem megoldani őket. Napjainkra már egyre kevésbé számít tabunak a plasztikai beavatkozás, és az orrplasztika a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált. „Részben annak köszönhető ez, hogy az orrplasztika műtéti technikája ma már olyan szintre fejlődött, hogy minden szükséges beavatkozás nagy biztonsággal elvégezhető. Segítségével belülről is lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg” – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos.

A szerelem tényleg vakká tesz?

Annak ellenére is, hogy az orr átalakítása az egyik legbonyolultabb a szépészeti operációk között, a mellplasztika után a második leggyakrabban kért plasztikai műtét világszerte. Egyes felmérések szerint a házasságban élők több mint a fele szeretne valamit megváltoztatni partnerén, akár plasztikai műtét árán is – az esetek túlnyomó részében az orrát. A kutatás végeredményeként tehát kijelenthető: a szerelem bizony közel sem vak, és van igénye a változtatásra, ezért sem csodálkozhatunk el a plasztikai beavatkozások egyre növekvő népszerűségi indexén. Gondolták volna, hogy a világ orrplasztika-fővárosának Teheránt tartják, ahol a női testet a kíváncsi férfitekintetek elől lepellel kénytelenek elfedni a hölgyek? Burka, nigab ide vagy oda, számukra a tökéletes profil a cél, hiszen az Iránban jellemző, perzsa formájú orr általában jóval nagyobb, mint az európai „átlag”, s a nők orra a fátyol alól is kilátszik.

Nálunk is több híresség vetette alá magát orrkorrekciós műtétnek, köztük a sármos Korda György énekes is, aki felvállaltan kényes a külsejére, és a tökéletes megjelenésre törekszik. Pályafutása elején rettentően zavarta az orra, évek elteltével sem sikerült megbékülnie annak méretével, ezért döntött úgy, hogy megműtteti. „Nem voltam kibékülve a hosszú, vékony orommal. Olyan volt, mint egy sasorr. Soha senki nem bántott miatta, bennem mégis gátlásokat okozott. Nagyon nem tetszettem magamnak. Emiatt például soha nem engedtem magam profilból fotózni. Ennek pedig egyszer s mindenkorra véget kellett vetni. Épp orrsövényferdüléssel műtöttek, amikor megkértem az orvosomat, hogy egyúttal szabja át az orrom fazonját is. Kiszedtek belőle egy kis porcrészt, amitől sokkal szebb lett a szaglószervem, az arcom pedig nem változott semmit.”

A harmonikus összkép a lényeg

Orrunk alapvető formája a pubertáskorban alakul ki; nőknél 15-17, férfiaknál 17-19 éves kor körül nyeri el végleges formáját. Később a gravitáció és a kollagéntermelés csökkenésének hatására kissé megnyúlik, és idősebb korban lefelé konyulhat. Ezért, ha valakin fiatalító műtétet hajtanak végre, ez a terület sem szokott kimaradni. „Az orr és a koponya között arányosság áll fenn. A harmónia könnyen felborulhat, és az egyén számára nagyon zavaró lehet, ha az orr születési rendellenesség vagy baleset folytán nem a megfelelő arányosságot mutatja az arcon. A baleset következtében eltört orrcsont, erős orrsövényferdülés, mely az esztétikai problémákon túl légzési nehézséget is okozhat, de még egy orrháti púp is komolyan ronthat a harmonikus összképen. A „kelleténél” szélesebb, horgas, íves, lógó vagy hosszú orról, illetve az orrcsúcs alaki elváltozásairól (ferde vagy lapos orr) már ne is beszéljünk!” – hangsúlyozza Varga doktornő.

Egy felelősen gondolkodó plasztikai sebész azonban nem egy minden kívánságot teljesítő, jó tündér!

A plasztikai sebésznek minden esetben az összhatást kell figyelembe vennie orrműtét előtt, a szaglószerv esztétikus kinézete ugyanis nagymértékben függ a közvetlen környezettől – pl. a szemtől és a szemöldöktől, a homloktól, a felső ajaktól –, egyszóval magától az arctól. A női és a férfi orr esztétikai megítélése is különbözik. Egy kicsi orr például kifejezetten vonzó lehet egy nőn, férfin viszont annál kevésbé. Egy férfi „jóképű” lehet akkor is, ha az orrának erőteljes konvex (tehát kifelé és lefelé irányuló) görbülete van, egy nő esetében viszont már furának hat egy ilyen görbület. Éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást egy sebész számára: eldönteni, megtervezni, milyen archoz milyen orr illik. Így nyugodtan elfelejthetjük, hogy kedvenc sztárunk –többnyire Jennifer Lopez, Nicole Kidman vagy Angelina Jolie – fotóját kezünkben szorongatva érkezünk a plasztikai sebészhez, mondván, márpedig mi ugyanolyan orrot akarunk, mint az övé. „Hozott anyagból nem biztos, hogy meg lehet oldani a dolgot –állítja dr. Varga Klára. – Ha valaki különleges kívánsággal érkezik, elég megnéznem az orrát, hogy tudjam, kérése megvalósítható-e vagy sem. Ha nem, akkor kompromisszumra kell jutni. Amikor számítógépes program segítségével megtervezünk egy orrot, akkor is csak 80%-ban lehet garantálni azt, hogy pontosan úgy fog kinézni, hiszen sok függ attól, miként zajlik a gyógyulás folyamata, fellép-e hegesedés vagy sem. Azért sem szabad megígérni a tökéletes egyezést a tervvel, mert a páciens annyira beleélheti magát, hogy egy pici eltérés is komoly csalódást okozhat számára” – magyarázza a szakember.

Kicsiből nagyot?! Nem akadály!

Mi a helyzet akkor, kivitelezhető- e egyáltalán, ha valaki a meglévőnél szélesebb orra vágyik? „Bármilyen alakú is legyen egy ember arca, az orr szélessége mindig akkora, hogy illeszkedjen az adott formához. Valódi szélesítést általában akkor szoktunk végezni, ha valamilyen baleset miatt van rá szükség, vagy éppen egy előző műtét során túlságosan elvékonyították az orrcsontot vagy a porcot. Ilyenkor gyakran a fül- vagy a bordaporcból veszünk ki egy kis darabot, és azt használjuk fel a korrekcióra, ez ugyanis tökéletesen beépül a szövetek közé, szemben a mesterséges anyagokból készült implantátummal. Magyarországon mindössze néhányan foglalkozunk rekonstrukciós orrműtétekkel, némelyik páciens – önhibáján kívül kialakult –problémája komoly szakmai kihívást jelent számunkra. Egyetlen műtéttel lenne ideális elérni a vágyott orrformát, mert ha már egy korábbi, kevésbé sikeres plasztikai műtét eredményét kell helyrehozni egy második vagy harmadik operációval, az jelentősen ront a beteg esélyein” – árulja el a doktornő.

Viszlát plasztik!

Bár már szinte minden testrészünkbe lehet rakatni különböző protéziseket, az orrba mégsem ajánlatos hasonlóval próbálkozni, a mesterséges anyagból készült implantátumok ugyanis az esetek nagy részében kilökődnek az orrból. Michael Jackson orra volt erre a legjobb példa. „Először csak annyit látni, hogy a bőr megemelkedik, az orr eldeformálódik, végül a beültetett anyag átlyukasztja a bőrt, és ezen a nyíláson át elindul a külvilág felé – szemlélteti dr. Varga Klára, aki meglehetősen bizarr plasztikai sebészeti megoldásokról is hallott már. – Tudok olyan esetről, amikor egy thaiföldi műtét után néhány hónappal egy szívószál darabja bukkant elő, azzal emelték ugyanis meg az orrhátat. Ez is azt mutatja, hogy óvatosan kell bánni a gyanúsan olcsó beavatkozásokkal. Lehet, hogy éppen akkor felettébb csábító az ajánlat, de ha valami balul sül el, a későbbi helyreállítás sokkalta több fájdalommal és kiadással járhat majd, ráadásul egy roncsolt orrot nagyon nehéz olyanná változtatni, amilyet a páciens szeretne. Gyakorta megesik, hogy meg kell elégedni valamilyen köztes, de az adott esetben az elérhető legjobb megoldással.”

Orrlyukplasztika

A 28 éves rendező és médiaszereplő, Gerencsér Tamás orrlyukához egy korábbi, elrontott plasztikai beavatkozás miatt kellett hozzányúlni: „Az egyik fülem elállt, azt korrigálták, illetve, amikor 19 évesen levágtak az orromból, akkor elszúrták az egyik orrlyukamat is, az egyik kisebb lett, mint a másik.” Ha valakinek túl tágak az orrlyukai, vagy az orr keskenyítése miatt annak tűnnek, a plasztikai sebész ezen is tud segíteni. „Ha egy mód van rá, az orrlyuk belső felén ejtünk bemetszést és onnan veszünk ki egy kis szövetet. Ez azért jó módszer, mert így belül lehet elhelyezni a varratot, ami a későbbiekben láthatatlanul gyógyul. Ha azonban az orrcimpa méretével van gond, néha kénytelenek vagyunk a külső részen alakítani. Ezzel az a baj, hogy olyan szép ívű sosem lesz, mint amilyen természetesen volt, így ezt a kompromisszumot csak igen komoly elváltozások esetén szabad felvállalni” –magyarázza Varga doktornő.

Forrás: www.vargaklara.hu

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el