Cukorbeteg-diéta az ünnepek alatt

Szerző: Szimpatika
A cukorbeteg élete csupa tilalomfa. Nem ehet azt, amit akar, akkor, amikor és amennyit szeretne. Orvosától egyebet se hall, mint hogy még mindig magas a cukorszintje, biztos nem tartja a diétát, nem mozog eleget, és fogyjon le, szokjon le a dohányzásról, alkoholról, járjon kocogni és ne egyen édességet.

A diabétesz a metabolikus szindróma egyik betegsége: a kifejezés az anyagcsere-rendellenesség tünetegyüttesét jelenti. A cukorbetegség mellett például a magas vérzsírszint is része ennek a betegségnek. Kialakulását a túlsúllyal, a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással magyarázzuk. Vagyis valójában a beteg tehet róla, hogy megbetegedett – gondoljuk.

Kétségtelen, hogy ezeknek a tényezőknek komoly szerepük van a betegség kialakulásában, vannak azonban más tényezők is. Sokszor hallom betegektől, hogy valamilyen érzelmi megrázkódtatás, haláleset, munkahely elvesztése, nagy betegség, műtét után alakult ki a cukorbetegség. Az anyagcsere felborulásának tehát az egészségtelen táplálkozás és a helytelen életmód mellett más, lelki oka is lehet. Ezért nem helyes a beteg embert ostorozni és bűntudatot kelteni benne. Orvosnak és családtagnak egyaránt inkább a bátorítás és együttérzés üzenetét kell küldenie felé.

Tagadhatatlan, hogy minden ember sokat tehet saját egészsége érdekében. A kezeletlen cukorbetegség halálos szövődményekhez vezet, a kontrollhoz pedig nem elég az orvos, az inzulin, a tabletta. Sajnos, igen: diétázni kell, mozogni, leszokni, abbahagyni és elkezdeni.

A karácsony a nagy evések időszaka. Utólagos koplalás helyett a megelőzés a bölcsebb választás. Hogy ne szabaduljon el a cukorszint, adok néhány jó tanácsot:

- A nagy étkezések kezdődjenek könnyű salátával vagy mártogatós nyers zöldségekkel, így kicsit megtelik a gyomor, és nem vetik rá magunkat a nehezebb főfogásra.

- Levesnek könnyű zöldséglevest, köretnek párolt zöldségeket válasszanak.

- A halételeknek szerencsére van karácsonyi hagyománya, de a zsíros ponty helyett vegyenek inkább soványabb halfajtákat, mondjuk pisztrángot, és fóliában párolva fogyasszák. Például: tegyék alufóliára a közepes méretű halat, fűszerezzék pici sóval, citromlével, kevés fekete borssal, ízlés szerint zöld fűszerekkel (zsálya, kakukkfű, rozmaring), gondosan zárják be a fóliát, és helyezzék meleg sütőbe. 15-20 percig kell sütni.

- Ha nem tudják megállni, hogy édességet fogyasszanak, a desszert legyen párolt gyümölcs, kompót, vagy például sült alma. Utóbbit ízesítsék fahéjjal, aminek önmagában is vércukorszint-csökkentő hatása van.

- Étkezések között ne nassoljanak – ha túl nagy a kísértés, kapják fel a kabátot, és tegyenek egy rövid sétát.

- Napi 15 perc torna ébredés után, egy rövid séta a környéken amúgy is sokat segíthet.

- Egyenek lassan, jól megrágva minden falatot. Így emésztésük is jobb lesz, és hamarabb csökken az éhségérzetük is.

- Cukros üdítők fogyasztása mindig tilos: helyette igyanak gyógyteákat. Az erdei szeder, a csalán, a gyermekláncfű gyógynövények csökkentik a cukorszintet. Víz helyett naponta több csészével is ihatnak belőlük.

- Végezetül: mérjék naponta testsúlyukat, és naponta akár többször is cukorszintjüket. Nagy hatása van a számoknak az ember önfegyelmére.

- Receptek helyett még egy megfontolandó tanács: bármit is esznek, keveset egyenek belőle...


Kellemes ünnepeket, meghitt családi ebédeket kívánok szeretettel:

Lopes-Szabó Zsuzsanna fitoterapeuta

Forrás. https://gyorgytea.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!