Az ellazuláshoz vezető legjobb módszer

2013. 12. 15.
Szerző: Szimpatika
Napjainkban nagyon sokan küzdenek a „21. század népbetegségével”, a stresszel. A stressz olyan idegrendszeri folyamatokat erősít fel, melyek hosszabb távon súlyos betegségek kialakulásához vezetnek. Testünknek rendszeresen szüksége van regenerálódásra, erre azonban csak teljes nyugalmi állapotban képes.

A stressz hosszú távon olyan betegségek kialakulásáért felelős, mint az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek. A stressz legyőzésében bizonyítottan az egyik leghatékonyabb relaxációs módszer az autogén tréning.

Az autogén tréning J. H. Schultz nevéhez kötődő technika, melyről 1932-ben jelent meg a szerző első könyve. A módszer lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatok segítségével, amelyek célja a belső koncentráció és az önmagunkra irányuló passzív figyelem megteremtése, létrehozzuk a pszichés és a szomatikus (testi) ellazulást. Az így létrejött nyugalmi állapotban képesek vagyunk a pszichés és a szomatikus folyamatok önszabályozására. Az autogén tréning tanulási szakaszában képzett terapeuta segítségével, az ő ellenőrzése alatt folynak a gyakorlatok, majd a páciensek fokozatosan kezdik ezeket önállóan végezni. A tanulási fázist követően az autogén tréning napi gyakorlata beépül a páciens életébe, biztosítva az elért eredmények állandóságát.

A módszert eredetileg a pszichoszomatikus problémák kezelésére dolgozta ki Schulz, azaz olyan esetekre, amikor a testi betegség hátterében az orvosi vizsgálatok nem találnak szervi eltérést, ezért feltételezhető, hogy valamilyen pszichés feszültség jelenik meg szomatikus formában. Leggyakoribb ilyen problémák: a vérkeringési zavarok, az idegi szívritmuszavarok, a vérnyomás-ingadozás, az asztma, az idegi gyomorpanaszok, a nemi szervek funkciózavarai, illetve bizonyos típusú fejfájások, koncentrációs zavarok. A pszichoszomatikus zavarok mellett az autogén tréninget leginkább a szorongásos tünetek széles skálájának kezelésében alkalmazzák.


Forrás: Hölgyvilág

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!