Alkoholfüggőségben is segíthet egy másban már bevált szer

Szerző: Szimpatika
Az epilepszia és a fájdalom egyes formáinak kezelésére használt hatóanyag hatásosnak és biztonságosnak tűnik az alkoholdependencia terápiájában – írja a PharmaOnline.

„A gabapentin legalább olyan eredményesen, sőt akár eredményesebben befolyásolja az alkoholfüggőség terápiáját, mint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága által jelenleg az alkoholfüggőség kezelésére engedélyezett készítmények – idézik a cikkben dr. Barbara J. Mason, a The Scripps Research Institute (TSRI) alkohol- és addikciókutatási központja vezetőjének szavait. – Ehhez járul még az is, hogy ez ez az egyetlen olyan szer, mely javítja azon betegek alvását és hangulatát, akik úgy döntenek, hogy felhagynak az ivással, vagy legalább csökkentik alkoholfogyasztásukat. A gabapentint máris széles körben alkalmazzák az alapellátási gyakorlatban, így elmondhatjuk, hogy valóban ígéretes terápiás lehetőségről van szó.”

Az FDA évtizedek óta kétféle kezelést engedélyez alkoholdependenciában. Az egyik a diszulfiram, mely abba az enzimatikus folyamatba avatkozik be, melynek révén a szervezet normális körülmények között lebontja az alkoholt, úgy, hogy kellemetlen élménnyé teszi az alkoholfogyasztást. A másik a naltrexon, mely az ivást követő jutalomérzés létrejöttéért felelős opioid receptorokat blokkolja az agyban. Mindkét kezelés célja, hogy elnyomja azt az élvezetkereső motivációt, ami elindítja az alkoholdependenciát. A jelenleg rendelkezésre álló szerek azonban viszonylag hatástalanok a szorongás, depresszió, álmatlanság és egyéb megvonási tünetek ellen, melyek részben felelősek lehetnek a már kialakult alkoholizmus fenntartásáért. Magukat a szereket is úgy tervezték, hogy alkalmazásuk némiképp kellemetlen, ez pedig gyakran visszariasztja a betegeket szedésüktől – olvasható a pharmaonline.hu-n.


forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!