Ennyi mindenre jó a fekete retek

Szerző: Szimpatika
A fekete retek keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására is. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Antioxidáns tulajdonsága is ismert. Enyhe májvédő hatású.

Májtisztítás céljából tartsunk reteklékúrát legalább hat héten keresztül. A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Epebántalmak ellen fogyasszunk hetente.

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik. Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle. A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.

Fekete retek mézzel

Vágjuk le egy fekete retek tetejét, kanalazzuk ki a közepét, de csak annyit, hogy egy teáskanál kényelmesen elférjen benne.

Töltsük meg az üreget félig mézzel, majd alaposan becsomagolva tegyük a hűtőbe 24 órára.

Másnap kikanalazhatjuk a vitamindús mézet, majd a kiürült üreget újratölthetjük.


forrás: alfahir.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!