A magyarok nem veszik komolyan a magas vérnyomást

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem figyelnek oda rá kellőképpen. Ennek egyik oka az, hogy sokan nincsenek is tisztában a betegségükkel, a másik pedig, hogy ha tudatában vannak is, nem törődnek vele. A jelenségről dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Európa vezető halálokának első két helyén a keringési rendszer megbetegedései, valamint a daganatok állnak. Az előbbi kialakulásáért főként a magas vérnyomás a felelős, éppen ezért fokozott figyelmet, kezelést és ellenőrzést igényel, mivel olyan szövődményekhez vezethet, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Sokan azt hiszik, ez csakis az idősek betegsége, pedig sajnos egyre több fiatalnál is diagnosztizálják a problémát – viszont kortól függetlenül nem mindig veszik komolyan a problémát.



A Journal of the American Medical Association című lapban megjelent friss tanulmány szerint a magas vérnyomással élő betegeknek csupán 46,5 százaléka tud állapotáról, és azoknak is csak 32,5 százaléka tartja ellenőrzés alatt betegségét és jár rendszeresen kezelésre. Ez a jelenség a világ legtöbb országára jellemző, és sajnos Magyarországon sem túl biztató a helyzet.

„Tájékoztató értékű lehet az az adat, miszerint vérnyomásszűrésre a név szerint behívott betegeknek csupán kb. 30 százaléka jelent meg a több időpontot is felajánló vizsgálaton. Az ismert hipertóniás pácienseknél ez az arány 40 százalék volt, és 1/3-uk nem kap semmiféle kezelést. Sajnos azoknál, akik mégis részesülnek valamilyen terápiában, csupán az 1/3-uk esetében tudjuk elérni a kívánatos értéket, a 140/90 Hgmm alatti tenziót” – mondja Dr. Kapocsi Judit tanárnő.

Ha komolyan veszi a magas vérnyomást, akkor:

- 45%-kal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát

- 24%-kal csökkenheti a szívinfarktus miatti halálozás kockázatát

- 21%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét

Így tartsa kordában a vérnyomását

A magas vérnyomás karbantartásában a legelső lépés a megfelelő életmód. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, szaunával, masszázzsal és egyéb praktikákkal nemcsak megelőzheti, de akár 20 Hgmm-rel csökkentheti is vérnyomását. Fontos azonban, hogy az életmód-kezelés ugyanúgy orvosi felügyeletet igényel, mint a gyógyszeres terápia. Ezért a másik fontos lépés a megfelelő gyakorlattal bíró szakorvos felkeresése, a kezelés személyre szabott beállítása és a rendszeres kontroll.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!