Mi mindenre jó az aloé?

Szerző: Szimpatika
Bár még a szakértők számára sem teljesen világos, pontosan minek köszönhető az Aloe vera hatása, több aktív összetevőjét is azonosították már, amelyek többek között gyulladásgátlóként vagy fájdalomcsillapítóként hatnak. A benne található magnézium-laktát csillapítja a viszketést, az aloégél pedig az erek tágításával segíti a gyógyulást. Mire jó még az Aloe vera?

Égési sérülések ápolása

A fájdalmas bőrfelületet kenje be aloégéllel: a fájdalom csillapítása mellett hidratálja is a bőrt, valamint távol tartja a baktériumokat és a levegőt. Segíthet a leégés utáni bajokon is: túlzásba vitt napozás után vegyen Aloe verás fürdőt: egy kád langyos vízben keverjen el 1-2 csésze aloélevet.

Megvágta magát?

Az aloégél a seben megszáradva természetes védőbevonatot alkot, és gyorsítja a gyógyulást. Ugyanakkor figyeljünk oda, mert komolyabb sérülések kezelésére már nem megfelelő – egy Los Angeles-i kórház kutatói kimutatták, hogy a mélyebb sebek gyógyulását az Aloe vera kifejezetten lassította.

A pikkelysömör enyhítése

Az Aloe vera enyhíti a gyakori bőrpanaszokat: a bőrgyulladást és a viszketést. Egy négy hétig tartó vizsgálat során azoknál, akik Aloe verás kúrában részesültek, 83 százalékkal enyhültek a tünetek, míg ugyanennyi idő alatt a hagyományos kenőccsel csak 6 százalékos javulást lehetett elérni.

Pattanások ellen

A kifakadt pattanások kezelésére is tökéletes megoldás az Aloe vera. Egy kutatás kimutatta, hogy a hátramaradt sebhelyek 90 százaléka teljesen begyógyult az Aloe verás kezelést követő 5 napon belül – ez kétszer olyan jó eredmény, mint amilyet a pattanásokra felírt hagyományos kenőcsök szoktak produkálni. Az aloé egyébként a száraz bőr ápolására is használható.

Övsömör kezelése

A vírusos fertőzéssel járó fájdalmas kiütésektől is gyorsabban meg lehet szabadulni, ha aloét ken rájuk. Azon túl, hogy valószínűleg vírusellenes szerként hat, az Aloe vera hatására tágulnak a hajszálerek, aminek köszönhetően több vér jut az érintett területre, így gyorsítva a gyógyulást. Az övsömör ellen egyébként más házi szerek is jók lehetnek.

Az Aloe vera a fentieken túl akár a májfoltok ellen is bevethető, és már csak azért is érdemes szobanövényként nevelni, mert kiválóan méregteleníti a levegőt.


forrás: https://www.rd.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!