Hogyan ismerhetjük fel időben a daganatos betegségeket?

2013. 12. 04.
Szerző: Szimpatika
A daganatos betegségeket minél előbb kezelni kell. Ebben a szűrővizsgálatok mellett a tünetek gyors felismerése is segíthet. Főleg a gyors lefolyású, rosszindulatú és gyorsan terjedő daganatok esetében van szükség arra, hogy saját magad is felismerd a daganatos betegségekk tüneteit.

Bár mindenkinek a kockázatoktól függően kell rákszűrésre járnia, sok esetben akár két szűrés között is kialakulhat a rákos betegség. A nagyobb kockázatnál sűrűbben, de általános kockázat mellett is javasolt az évente elvégzett szűrővizsgálat. A gyors lefolyású rák esetében azonban nagyon fontos, hogy magunk is észrevegyük a tüneteket.

Rejtett tünetek

A daganatos betegségek tüneteit nagyon nehéz időben észrevenni. Ha nem szűrővizsgálatokról beszélünk, hanem a tudatos tünetfelismerésről, akkor minden ráktípus esetében mást kell figyelni. A legtöbb ráktípusnál, főleg az olyan szervek esetében, amelyek mélyen a szervezet belsejében találhatók, nagyon nehéz észrevenni bármilyen kezdődő eltérést. A látható felületek, mint pl. a bőr esetében sokkal könnyebb időben felismerni a tüneteket. Ha tudjuk, hogy valamilyen ráktípus kialakulására – pl. a családban jellemző gyakori előfordulás miatt – nagyobb az esélyünk, akkor járjunk minél sűrűbben rákszűrésre és kérjük ki az orvos véleményét arra vonatkozóan, hogy pontosan mire figyeljünk oda.

A rák tünetei

A daganatos betegségek tünetei teljesen változatos skálán mozognak és attól függnek, a test melyik területén jelennek meg a rákos sejtek, mennyire terjednek szét, és mekkora maga a daganat. Néhány ráktípusnál a daganat átlátszik a bőrön keresztül. Ha valamilyen kitüremkedés vagy beesés található a bőrön, és ehhez elszíneződés is párosul, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert. A daganatos betegségeknél inkább forduljunk orvoshoz olyan tünetekkel, amelyekről végül kiderül, hogy nem daganatos betegségről van szó, minthogy hagyjuk megnőni és átterjedni a daganatot, csak azért, mert nem vagyunk benne biztosak, hogy rákos megbetegedésről van-e szó. A bőrrák foltokban, anyajegyekben, szeplőkben és további bőrhibák változásaiban figyelhető meg. A mellrák és hererák főleg a csomók kitapintásával vehető észre. A különböző, szájban kialakult rákos megbetegedéseknél foltok jelennek meg. De nem csak fizikai tünetek jelezhetik a daganatok kialakulását. Az agyban keletkező tumor egyik tünetét jelenthetik például a túlságosan valósnak érzékelt hallucinációk. A daganat akár fájdalmat is okozhat, ha olyan helyen jelentkezik, amely irritálja és nagyban akadályozza a szervezet működését. Jel lehet még a bőr sárgulása is. A rák felhasználja a szervezet energiáit, így az olyan általános tünetek, mint a fogyás, fáradtság, a hormonháztartás változásai, sőt az immunrendszer gyengülésének következtében a különböző vírusfertőzések is tünetek lehetnek. Ezek az általános tünetek azonban számos más betegségre is ráillenek, így önmagukban még nem jelentenek daganatos betegséget. Ha viszont az általános tünetek speciális, a rákra jellemző tünetekkel kombinálva jelentkeznek, akkor forduljunk szakemberhez. A daganatos betegségek többsége azonban akár hosszabb ideig is rejtve marad és komolyabb tüneteket sem okoz, így nagyon fontos, hogy időről időre részt vegyünk a szűrővizsgálatokon.

 

Forrás: Józan Szilvia, https://www.nepbetegsegek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!